Celeb

Harkányi Endre még mindig nyögi az Eszenyi-botrányt: Nem állok többé színpadra!

Bors

2021. augusztus 26. csütörtök 05:30

A művész váratlanul, a kollégái legnagyobb meglepetésére lépett a Vígszínház színpadára a teátrum évadismertetőjén. Búcsúzni jött. A 2015-ös Eszenyi-botrány óta nem tette be a lábát, most lehetősége volt elköszönni. 

Forrás: Bors

Harkányi Endre három évtizeden át volt megbecsült tagja és ünnepelt művésze a Vígszínháznak, 2015 novemberében azonban méltatlan vége lett egy csodálatos ívű, elképesztően termékeny pályának. A művész, harminc év után egyik napról a másikra távozott az akkor Eszenyi Enikő vezette teátrumból. Bár titoktartási szerződést köttettek vele, a Borsnak így beszélt 2015-ben a távozása okairól: 

- Az éves szerződésem 80 előadásra szólt, és én csak 67-et teljesítettem, úgy, hogy nem én döntöttem el, hányszor lépek színpadra. Ez volt az ürügy arra, hogy elvegyék a fizetésem felét. (...) Hiába hivatkoztam arra, hogy a jog szerint ha nem a mi hibánkból játszunk kevesebb előadást, akkor 40 százaléknyit lehet korrigálni pro és kontra, végül az igazgató asszony döntése érvényesült, aki azt mondta, ez rám, mint nyugdíjasra nem vonatkozik. (…) Itt most már királynővé avanzsált az igazgató asszony, ő a század asszonya, a nemzet asszonya, és december 5-én ő lesz a Mikulás is. Nekem a Vígszínház a szívem csücske volt, most majd szoktatom a szívemet a csendhez...” 

Visszavonultan élt

Az azóta eltelt években Harkányi Endre visszavonultan élt, egy váratlan találkozás azonban nagy változást hozott a szürke hétköznapokba. 

– Ez egy romantikus történet – mesélte a Borsnak a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész. Véletlenül futottam össze a Vígszínház jelenlegi igazgatójával, Rudolf Péterrel. Ez egy kávéházi találkozó volt. Nagyon jót beszélgettünk,  ezután arra kért, nézzek be a színházba. Hát benéztem.

A művész senkinek sem szólt arról, hogy tiszteletét teszi a teátrum évadismertető ülésén, melyen jelen volt a színház teljes társulata is. Az esemény végén aztán Harkányi Endre hangját lehetett hallani a széksorok között. ”Állj! Figyelmet kérek!” – mondta, majd határozott léptekkel felment a színpadra és beszélni kezdett.

Nem bevágni, becsukni akarta az ajtót

Úgy hagytam ott a szeretett Vígszínházat, hogy bevágtam magam mögött az ajtót. A színpadon kedden pedig azt mondtam: Azért jöttem most, hogy ezt az ajtót ne bevágjam, hanem szép lassan csukjam be magam után. És nem akarom, hogy kinyissanak nekem másikat, befejeztem – magyarázta a Borsnak Harkányi Endre, majd így folytatta:

– A koromnál és a társadalmi helyzetemnél fogva döntöttem úgy, hogy nem állok többé színpadra. Elég volt. Nem szeretném megvárni, amíg nem tudok megtanulni egy szerepet, vagy ne tudjak mozogni. Az méltatlan lenne. 12 éves korom óta állok színpadon, 1948 óta. Színészóriásokkal játszhattam együtt, Feleki Kamillal, Domján Edittel, Agárdi Gáborral… A világirodalom legszebb szerepeit játszhattam el. Szerettem magam ezen a pályán, de tudni kell méltósággal befejezni. Hálás vagyok a sorsnak, hogy megadatott ez a lehetőség, hogy végül ilyen ünnepélyes és szeretetteli körülmények között sétálhattam le a Vígszínház színpadáról.

További cikkek

Gyász

Összeszorul a szív: gyermekei így búcsúztak Csollány Szilvesztertől

Utolsó

Ez volt Csollány Szilveszter utolsó tévés szereplése - videó

Ez is érdekelhet

life.hu

Döbbenetes dolgot állít Csollány Szilveszterről és a lélegeztetett betegekről a pszichoterapeuta

life.hu

5 tipp az intim egyensúly fenntartásáért

magyarnemzet.hu

Bangóné még nem adta vissza az országgyűlési mandátumát

szon.hu

Véletlenül lőtt a vadász, 2 kilométerrel odébb meghalt egy újfehértói ember - Nem érzi magát bűnösnek

origo.hu

Emiatt halnak meg sokan szex közben

nemzetisport.hu

Kerékpár: Bernal több műtéten esett át, súlyos állapotban van

origo.hu

Megbírságolta az egyik legnagyobb hazai biztosítót az MNB

nemzetisport.hu

Gyász: Amerikától Ausztráliáig – külföldön is megemlékeztek Csollány Szilveszterről

borsonline.hu

Ennek a 3 csillagjegynek minden sikerülni fog 2022-ben

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a svédek nem játszanák le a helyosztót, ha nem jutnak elődöntőbe

origo.hu

Csollány Szilveszter élete képekben