Botrány a Vígszínházban: kitálaltak Eszenyiről

Hiába írattak alá titoktartási nyilatkozatot Harkányi Endrével, a színművész kitálal a Vígszínház vezetéséről.
Hiába írattak alá titoktartási nyilatkozatot Harkányi Endrével, a színművész kitálal a Vígszínház vezetéséről.

Harkányi Endre Kossuth- és Jászai-díjas színművész harminc év után elhagyja a Vígszínházat.

– A televíziós interjúm előtt odaszólt nekem a Vígszínház egyik munkatársa, hogy inkább nem kéne.... – mondta a Borsnak Harkányi, aki a jóakaró kolléga tanácsa ellenére elfogadta Veiszer Alinda meghívását a Hír TV Alinda című műsorába. Ott pedig – ne szépítsük – kiborította a bilit. A műsorban elmondta, hogy fölmondott a Vígszínházban, mert a fizetését a felére akarták csökkenteni. Az adás másnapján a Borsnak másról is mesélt, többek között arról, hogy mit gondol Eszenyi Eni­kőről.

– Az éves szerződésem 80 előadásra szólt, és én csak 67-et teljesítettem, úgy, hogy nem én döntöttem el, hányszor lépek színpadra. Ez volt az ürügy arra, hogy elvegyék a fizetésem felét. – kezdte a 81 éves művész, és elmondta, milyen méltatlanul bánt vele a direktor asszony.

– Hiába hivatkoztam arra, hogy a jog szerint ha nem a mi hibánkból játszunk kevesebb előadást, akkor 40 százaléknyit lehet korrigálni pro és kontra, végül az igazgató asszony döntése érvényesült, aki azt mondta, ez rám, mint nyugdíjasra nem vonatkozik.

Harkányi Endre azt mondja, kénytelen volt a Vígszínházzal közös megegyezéssel szerződést bontani, július 31-én szűnt meg a munkaviszonya, jelenleg fellépti díjas, és a következő évadban már nem kíván a színházban szerepet vállalni.

© Fotó: MTI

– Ez nem anyagi, ha­nem morális kérdés, nekem a Vígszínház a második otthonom volt... Nemcsak velem bánt el, hanem az egyik kolléganőmmel is, akinek egy mondatot kellett volna elmondania a Rómeó és Júliában. Ő remek színésznő, a virágkorát élhetné, de miután visszautasította az egy mondatot, Eszenyi Enikő közölte vele: többé nem vagy a társulatom tagja. Itt most már királynővé avanzsált az igazgató asszony, ő a század asszonya, a nemzet asszonya, és december 5-én ő lesz a Mikulás is. Nekem a Vígszínház a szívem csücske volt, most majd szoktatom a szívemet a csendhez... – tette hozzá keserűen Harkányi Endre.

Eszenyi Enikő ezidáig nem reagált kérdéseinkre.

A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors