Évek óta Bezzeganya-olvasóként adta magát az ötlet, hogy billentyűzetet ragadjak és megosszam a történetemet: fogantatás és terhesség hisztamin-túlérzékenyen (a továbbiakban: HI).
Elöljáróban rólunk: férjem a 30-as évei közepén, magas és vékony egészséges informatikus; én pedig magas és vékony, 20-as évei legvégén járó, enyhén (jó, nagyon) grafomániás ügyvéd. A férjemmel tavaly ismerkedtünk meg, idén házasodtunk össze, és még esküvő előtt eldöntöttük, hogy jöhet a baba, azzal a felkiáltással, hogy mire is várjunk még?! Utóbbi felkiáltás abból indult ki, hogy előtte sikerült hosszas küzdelem után ismét egyeztetni a HI-s orvosommal a SOTE Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézeténél, ahová a betegségemmel kapcsolatosan járni szoktam.
Akkor a HI-ról is pár sort: a HI egy álallergia, amely nem tudjuk, miért alakul ki, de a lényege: a szervezet nem termel különböző, gyakran meg nem állapítható okokból diamino-oxidáz enzimet (rövid nevén DAO-t), amelynek eredménye, hogy a szervezetbe bevitt ételek és italok hisztaminját nem tudja bontani, ez pedig különböző, leginkább allergiás tüneteket okoz. A nehézség benne, hogy elég nehéz rájönni az okra, ugyanis a belgyógyászok nem foglalkoznak vele, mivel ritka betegség, holott egy egyszerű, bár a társadalombiztosítás által nem támogatott vérvétellel kideríthető. Ha kiderül, akkor jöhet a hat hétig tartó szigorú diéta, utána pedig a tesztelgetés egyes élelmiszerekre, illetve azok visszavezetésére. De bizonyos dolgok örökre felejtősek maradnak: minden élelmiszer, amiben aroma vagy színanyag vagy tartósítószer van, szója, vörösbor, penészes sajtok, krémes sajtok, illetve – legnagyobb sajnálatomra – a tengeri herkentyűk is. A lényeg: létezik egy lista, amely alapján a HI-s emberek 70-80 százaléka él és étkezik, emellett a HI-s csapat maradéka a listát úgy kezeli, hogy tudja, az abban felsorolt dolgok közül mit ehet és mit nem (engem például két szem eper megkínoz, de speciel a paradicsomtól semmi bajom sincs).
A HI ugyanakkor – lévén álallergia – lényegesen megnehezíti a fogantatást és a terhességet is. Sőt, az orvosom szerint a vetélés igen gyakori, mivel a diéta miatt viszonylag egyoldalú a táplálkozás, és emiatt a baba is nehezebben tapad meg, illetve marad meg. Különösen figyelemmel arra, hogy a HI még fogamzásgátló mellett is remekül fel tudja borítani a ciklust. Ja, és ha mégsem következne be vetélés, akkor szinte biztos a veszélyeztetettség, mert semmit nem tudnak a HI-ról, és így biztosabb, ha a veszélyeztetettség felkerül a papírra.
Ezért is lepődtünk meg annyira a férjemmel, amikor három hónap próbálkozás után két csíkot mutatott a teszt este. Másnap reggel még mindig két csík volt, tehát irány SOS-ben a nőgyógyász, mert természetesen ilyenkor két nap múlva külföldre kell utazni repülővel. Az orvos sajnos a türelmetlenebbik fajtából volt, de végül – hosszan könyörgés után – sikerült a magyar leletre rábiggyesztenie a mágikus szavakat angolul: „Early pregnancy – 4-5 weeks.”.
Nosza, elmentünk nyaralni, ahol kiderült, hogy a HI ebben az esetben nemhogy hátrány, hanem előny, ugyanis a terhesség alatti hormonális változások eredményeként a DAO-szint többszörösére (forrástól függően 300-1000-szeresére) emelkedik, ami elméletben azt jelenti, hogy a HI-s szerencsétlen lényegesen több dolgot tud elfogyasztani, mint korábban. Eredmény: a nyaraláson gombás-articsókás pizzán éltem, paradicsomos-bivalymozzarellás salátán és pisztácián. Utóbbit nem tudom, mikor ettem utoljára, de most – HI ide, HI oda – folyamatosan azt kívántam, legkülönbözőbb kombinációkban: fagylalt, sózott, natúr, szárított, tésztán, stb., mindenhogy! (Zárójeles megjegyzés: szerintem a férjem életében nem evett még ennyi pisztáciafagylaltot – be kellett segítenie, mivel a tej miatt a fagylaltot nem igazán bírom).
Tehát az első 12 hét kész leányálom volt: bármit ehettem és semmi bajom sem volt. Na, de majd utána….
Vemhes Tevelány
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.