Akár kézzel, akár segédeszközzel fejsz, fejés előtt alaposan moss kezet! Fontos, hogy langyos vízzel/szappanos vízzel/speciális fertőtlenítővel megmosd a melleidet is, hogy a bőrön lévő kórokozók ne kerüljenek bele a lefejt tejbe. A fejőeszközöket minden használat után mosd el mosogatószerrel, naponta egyszer pedig fertőtlenítsd is ezeket (forralással, mikrós/ultrahangos fertőtlenítővel, fertőtlenítőszerrel, stb.)
A lefejt anyatej zárt tárolóban/edényben tartva 4-5 fokos hűtőben 24 óráig áll el. A különböző időpontokban történt fejésekből összegyűjtött tejet egybe lehet önteni, de arra figyeljünk, hogy a legkorábban betett tej időpontja a mérvadó a 24 órás eltarthatóság szempontjából. Fontos, hogy a frissen lefejt tejet ne öntsük rá azonnal a már hűtőben lévő adagra, mert megsavanyodhat. Gyűjtsük külön edényben a más időpontokban lefejt anyatejet, és ha azonos hőmérsékletűek, akkor öntsük csak össze, tanácsolja a dietetikus.
Ha nem használjuk fel az anyatejet, speciális fagyasztózacskókban/edényekben a mélyhűtőben tárolhatjuk az értékes táplálékot. Írjuk rá az edényre a dátumot, amikor a fagyasztóba tettük: a lefagyasztott anyatej -18 Celsius fokon fél évig áll el. Érdemes egyadagos „csomagokat” készíteni, amit egy étkezésre elfogyaszt a gyermek, mert a kiolvasztott és felmelegített anyatej maradéka később már nem használható fel.
A hűtőből kivéve testhőmérsékletűre melegítsük az anyatejet. A mikrós melegítés nem ajánlott, mivel a mikró nem egyenletesen melegít, a felforrósodott részeken pedig elpusztulnak az anyatejben található értékes anyagok. A kívánt hőmérsékletet ezért cumisüveg-melegítővel vagy meleg vízbe állított cumisüveggel érhetjük el. A már felmelegített, de el nem fogyasztott anyatejet nem szabad tovább tárolni!
A baba hat hónapos korától elkezdhető a hozzátáplálás. Ha van tárolt anyatej, érdemes a babának készített főzelékekbe keverni: egyrészt így ismerős lesz neki az íz, másrészt az anyatejben lévő értékes tápanyagokhoz is hozzájut. Az anyatejjel dúsított főzelékek, pürék maradékát már nem szabad visszatenni a hűtőbe, ki kell önteni.
A tárolt anyatej tetején képződhet fehéres-sárgás réteg, ami alatt hígabb az anyatej. Ez teljesen természetes, a zsírréteg választódik ki a tej tetején, melegítés és keverés hatására visszanyeri eredeti állagát. Ha viszont melegítés, keverés hatására sem lesz homogén az állaga, és/vagy savanyú a szaga, semmiképp ne adjuk oda a babának.
Az anyatej tápanyagtartalma változik a baba növekedéséhez igazodva, így a lefagyasztott tejet sem érdemes fél évig tárolni. A három hónapos korban lefejt tej a kilenc hónapos babának már nem kielégítő, viszont a hozzátápláláskor célszerű az ételekbe keverni anyatejet, 1-2 hónapos időintervallumon belül (például hat hónaposnak négy-öt hónaposan lefejt tejet érdemes adni) , javasolja Ihász Katalin dietetikus.
Tünde
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.