Gyártósoron „fő” a bableves: de mi kerül a zacskóba?

Gyártósoron „fő” a bableves: de mi kerül a zacskóba?

tünde
PUBLIKÁLÁS: 2017. június 20. 14:00
Mint tudjátok, nem vagyok egy konyhatündér, és gyakran folyamodok olyan megoldásokhoz, amelyek lecsökkentik a tűzhely melletti ácsorgás idejét és leegyszerűsítik a főzést. Persze szoktam friss alapanyagokból is főzni, és már a vietnámi Pho-leves elkészítésében is kezdek profi lenni – bár ez pont nem a leggyorsabban előállítható étel -, de sokszor használok zacskós vagy „kocka”cuccokat: leveseket, ízesítőket és készételeket is. Ezek főleg a sátrazós nyaralásainkon segítenek sokat, amikor a kölkök éhen akarnak halni és percek alatt kell ételt varázsolnom eléjük.

Sokszor kaptam már meg azt, hogy a zacskós ételek egészségtelenek és kárt okozom a gyerekeknek, ha ilyennel etetem őket. (Szerintem meg az arányokon van hangsúly, nem minden nap kerül zacskós leves az asztalra…) Ezért is örültem a lehetőségnek, hogy részt vehetek a Maggi szlovákiai gyárának látogatásán, ahol testközelből (és vicces, fehér köpenyben- piros hajhálóban) nézhettük végig a gyártási folyamatot az alapanyagoktól a csomagolásig.

Tünde főzés

Megtudtuk, hogy a termékekhez dehidralizált, azaz szárított alapanyagokat használnak: a gyárlátogatás során hatalmas zsákokban és műanyag dobozokban álló szárított zöldségekkel, fűszerekkel és egyéb alapanyagokkal találkoztunk, melyek komoly minőségellenőrzési procedúrán mennek keresztül, mielőtt a gyártósorra kerülnek. Az adott napi termelési terv szerinti termék receptúrája alapján állítják össze az alapanyagokat, amiket összekevernek és csomagolnak. A kedvencem az a gépsor volt, melyen akkor épp Jókai bableves készült: kolléganővel össze is kacsintottunk:

„Fő a bableves!”

Az összetevők bemutatóján kis tálkákban részletesen megvizsgálhattuk és meg is kóstolhattuk azokat az alapanyagokat, amelyek a zacskókba kerülnek (ezek azok, amelyek a csomagoláson fel vannak tüntetve): a Mexikói csilis bab alap tasakjában például 15 összetevő van. Lehetőségünk volt vaktesztre is: hat tányér azonos típusú leves (pl. marhahúsleves) közül kellett megmondani, hogy melyik kettő egyforma, és melyik miben különbözik a többitől (édesebb, sósabb, intenzívebb az íze, savanyúbb, stb.). Ezt két másik típusú leves esetében is eljátszottuk, a végén pedig elmondták, hogy melyik tányérban miből van több, mit kellett (volna) éreznünk.

Tünde főzés

Az ízlelőbimbóink feltuningolása után a szaglószervünket tettük próbára. Ahogy a terméktesztelőket tréningezik, nekünk is megmutatták, mire vagyunk képesek az orrunk segítségével: kis üvegcsékben lévő anyagokat kellett megszagolni, körbeadni, majd megtippelni, hogy szerintünk mi az. A kör végén elárulták, hogy mit tartalmazott az üveg, milyen fűszer illatát éreztük. Amikor végigszagoltuk az összes üveget, még nagyobb kihívás elé állítottak: az asztalon lévő összes üvegcse tartalmát meg kellett határoznunk (lapra felírni a tippeket). Ekkor örültem igazán, hogy nem dohányzom, így az illatokat teljes pompájukban éreztem. (Ezek egyébként szintén a Maggi-termékek alapanyagai.)

Azt is megtudtuk, hogy a termékek összetevőire szigorú WHO-szabályozás (és a cég egyéni vállalásai) vonatkozik, nem kerülhet olyan összetevő és olyan alapanyag-mennyiség a zacskókba (és kockákba), amely az egészségre káros. A termékek sótartalma például 2016 végéig közel 6 százalékkal, a telített zsírsav tartalom pedig több mint 12 százalékkal csökkent.

A tartalom mellett természetesen fontos az ízvilág is. Ha elfogadjuk, hogy egy zacskós nem lesz olyan, mint a nagymamánk főztje, azért – hála a termékfejlesztőknek – egyre távolabb kerülnek a dehidratált élelmiszerek a „műkaja” fogalomtól – én például két olyan krémlevest is kóstoltam a gyárban (amit korábban még nem ismertem), amelyeknek íze nagyon is közel állt hozzám. A vargányás gombakrémleves és a fokhagymakrémleves mennyei volt. A következő sátrazásra ilyet is viszek majd.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.