Zsuzsi főz - Kenyérfélék az új kenyér ünnepén

Zsuzsi főz - Kenyérfélék az új kenyér ünnepén

PUBLIKÁLÁS: 2015. augusztus 21. 13:00
Idén is eljött az ideje augusztus 20-ának, az államalapítás, illetve – gasztronómiai nézőpontból – az új kenyér ünnepének. Ebből az alkalomból immár hagyományosan kenyérfélékkel, péksüteményekkel készültem, ám a mostani válogatás szubjektív lesz: azokat a recepteket válogattam össze, amelyek alapján mostanában a leggyakrabban sütök. Kicsit eklektikus lett a gyűjtemény, van benne hagyományos, olaszos, keleties és francia recept is, remélem, ezért mindenki talál valami kedvére valót az alábbiak között.

Korpás lenmagos zsemle

Hozzávalók

50 dkg liszt

3 evőkanál búzakorpa

egy tasak száraz, vagy 5 dkg friss élesztő

2 teáskanál cukor

3 teáskanál só

2 evőkanál vaj

3 dl langyos tej

lenmag a tetejére

A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok (ha friss élesztővel készül, kevés tejben felfuttatva adjuk a liszthez), majd letakarva kb. egy órát kelesztem langyos helyen. Ekkor nyolc, nagyjából egyforma darabra vágom, zsemelformákra gömbölyítem, a tetejüket késsel kereszt alakban bevágom és letakarva legalább fél órát pihentetem sütőpapíros tepsin. Közben a sütőt 180 fokra (légkeverés) előmelegítem. Mielőtt a sütőbe tolnám, vízzel lespriccelem a zsömléket és megszórom lenmaggal. Kb. 20 percig sülnek, ha kivettem a tepsit a sütőből, vizes ecsettel megkenem a zsömlék tetejét.

Virslis kifli

Hozzávalók

50 dkg liszt
5 dkg puha vaj
egy tojás
230 ml langyos tej
egy kiskanál cukor
egy csomag élesztő (Dr. Oetker)

5 db virsli
házi ketchup
szezámmag

A liszthez hozzászórom az élesztőt, sót, cukrot, beleteszem a vajat és a tojást és a langyos tejjel robotgéppel ruganyos tésztává dolgozom. A tésztát duplájára kelesztem, majd lisztezett munkalapon megpróbálom kör alakúra nyújtani. A tésztalapot cikkekre vágom, minden cikket megkenek ketchuppal, és mindegyikre egy fél virslit rakok, a körcikk szélesebbik végébe. Ezután feltekerem a tésztát, próbálok kifli alakot létrehozni, vagy sikerül, vagy nem.
A kész kifliket sima vízzel megkenem, megszórom szezámmaggal, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom és előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Tálaláskor még adok mellé ketchupot, mustárt, vagy édes chiliszószt. Langyosan a legjobb szerintem.

Grissini

Hozzávalók

50 dkg liszt

1 tasak (7 gramm) száraz élesztő

só (nálunk két teáskanál vált be)

2 evőkanál olaj

2.8-3 dl meleg víz (amennyivel nem ragad a tészta)

A hozzávalókból tésztát készítek robotgép segítségével. Először 280 ml vizet javaslok hozzátenni, mert nekem eddig nem nagyon kellett több, de ez a liszt minőségétől is függ. A géppel jó hólyagosra dagasztatom a tésztát, akkor jó, amikor elválik az edény falától, nem ragad, egy gombócba áll össze. Letakarom, duplájára kelesztem. Ha megkelt, formázom.

Erre két verzió van: vagy letépkedek belőle és ezeket a tenyeremmel kb. 10 cm hosszú, kb. egy centi vastag rudakká sodrom, vagy az egész tésztát kinyújtom, felvágom egy centis csíkokra és tenyérrel megsodrom ezeket, hogy a hengeres formát megkapjam.

Nagyobb gyerekeknek ez biztos jó móka, be lehet vonni őket. 20 hónapossal még nem érdemes próbálkozni, mert csak megeszi a nyers tésztát.

Előmelegített 250 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sül meg, de azért rá kell nézni, mert lehet, hogy előbb kész lesz.. Sütés előtt meg lehet szórni szezámmaggal, lenmaggal, reszelt sajttal, darálatlan mákkal, a tésztájába tehető zöldfűszer, és így tovább.

Ez egy nagyon nagy, vendégvárós adag, saját részre én a felét szoktam megcsinálni.

Pissaladier – francia hagymás lepény

Hozzávalók

25 dkg liszt
1.5 evőkanál olaj
egy kiskanál só
fél csomag szárított élesztő
1.5-2 dl víz
5 közepes fej hagyma
4-5 szardellafilé
10 dkg füstölt parasztsonka
rozmaring
kakukkfű
3 dkg vaj
10-12 szem fekete olajbogyó

A lisztből olajjal, sóval, élesztővel, langyos vízzel tésztát gyúrok, kb. 30-40 perc alatt duplájára kelesztem langyos helyen. Ezalatt elkészítem a feltétet. Ehhez a hagymát megtisztítom, félbevágom és fél centi vastagra szeletelem, a sonkát vékony csíkokra vágom. Lábosban egy evőkanál olajat forrósítok, rádobom a szardellát, pár percig kevergetem, amíg szétolvad, majd hozzáadom a hagymát és a sonkát. Ízesítem a zöldfűszerekkel és nagyobb lángon pár percig pirítom, utána kis lángon kb. fél óra alatt puhára párolom. A végén belekeverem a vajat.
A tésztát kinyújtom, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, rákenem a sonkás hagymát, a tetejét kirakom olívabogyóval, majd előmelegített 230 fokos sütőben 12 perc alatt megsütöm. Cikkekre vágva tálalom.

Pita (recept: the freshloaf.com)

Hozzávalók

50 deka liszt

egy tasak porélesztő (vagy 5 dkg friss)

egy evőkanál cukor

két teáskanál só

két evőkanál olívaolaj

kb. 4 dl langyos víz

Minden hozzávalót tálba teszek, beleöntök először 3 dl vizet, fakanállal megkeverem. Ha gombócba összeáll a massza, akkor nemkelltöbb folyadék, de ha ez nem következne be, a maradék vizet apránként hozzáadom. Lisztezett felületen kb. 10 percig gyúrom-dagasztom, majd letakarva duplájára kelesztem. Ha ez megtörtént, 8-10 darabba vágom, a darabokból golyót gyúrok és még 20 percig nedves konyharuha alatt pihentetem. Ezután lisztezett felületen sodrófával a megfelelő méretűre nyújtom, és előmelegített, 200 fokos – lehetőleg gőzös – sütőben 3-5 perc alatt megsütöm a pitákat. (Én sütőpapírral bélelt tepsin sütöm, de van, aki szimplán a rácsra teszi, más sütőkövet használ. ) Szerintem langyosan a legjobb, de hidegen, mártogatni is kitűnő.

Ezúton kívánok mindenkinek jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.