Hála lelkes családomnak (mert ugye kell a sikerélmény), mostanában egyre gyakrabban játszom konyhatündért. Azért kutyából nem lesz szalonna, a hosszas ácsorgás a konyhában továbbra sem az én világom, szeretnék minél gyorsabban minél finomabb ételt a sáskahad elé tenni. Komplett ebéd- vagy vacsoramenü 30 perc alatt? Állítólag nem lehetetlen: Jamie Oliver könyve legalábbis ezt ígéri.
Jamie tanácsai szerint először is ki kell válogatni az otthon található konyha eszközöket, egészen biztosan van olyan, amit soha nem használsz – és valószínűleg nem is fogsz. A nagyon ritkán használtakat el kell pakolni, hogy ne legyenek útban, ezzel is gördülékenyebben fog menni a főzés. A 21. oldalon egyébként fel is sorolja a szerző az alapvető konyhai eszközöket, össze lehet hasonlítani a saját készletünkkel. A következő feladat a recept elkészítéséhez szükséges konyhai eszközöket a kezünk ügyébe tenni, hogy ne kelljen keresgélni menet közben. Jamie felhívja a figyelmet arra is, hogy célszerű menet közben odafigyelni a takarításra is, így a konyhából nem lesz csatatér a főzés végére. És végül, de nem utolsó sorban tanácsokat kaphatunk még az alapanyagokról, az eszközökről és a tálalással kapcsolatban is, majd jönnek a receptek. Vigyázz, kész, rajt! Kezdődhet a főzés!
A többfogásos receptek mindegyikénél fel vannak sorolva a hozzávalók, amelyeket elő kell készíteni. Ezt követően, egyedülálló módon nem külön-külön olvashatók a receptek, hanem időrendi sorrendben, lépésről lépésre, tehát nem nekünk kell kisakkozni, hogy amíg fő a krumpli, addig mivel és hogyan tudunk haladni, ezt már kigondolta helyettünk a séf, csak követni kell az utasításokat, és párhuzamosan csinálni a dolgokat. Az egyetlen szépséghiba, ami minden külföldi sztárszakács könyvére jellemző: olyan receptekkel van tele, melyek különleges, olykor nehezen beszerezhető hozzávalókat kívánnak. (Tippünk: Adjon ki valaki gyorsan kifejezetten magyar gyomor számára izgató menüsort hasonló, időnyerő lépésekkel leírva.)
Azért a könyvben találunk egyszerűbben beszerezhető alapanyagokból készült menüsorokat is úgy, mint a „cseles nyári tészta, zöldfűszeres saláta, körtés kosárkák”, a „tepsiben sült csirke, tört burgonya, tejszínes spenót, eperturmix” vagy a „szaftos gombás rizottó, spenótsaláta, gyors citromos-málnás krémtúródesszert. Az ínyencek pedig többek között a „veszedelmesen finom tengeri tagine, citromos édeskömény-saláta, kuszkusz, narancsos mentatea”, a „ropogós lazac, felturbózott rizs, bébicukkini-saláta, csodás guacamole bogyósgyümölcs-fröccs” vagy a „tavaszi bárány, zöldségtál, mentaszósz, chiantimártás, csokoládéfondü” menük közül válogathatnak. Hamarosan muszáj lesz kipróbálnom valamelyiket, első látásra hihetetlennek tűnik, hogy valóban elkészíthetőek a menüsorok fél órán belül.
Jamie Oliver: 30 percesek
Park Kiadó
6900 Ft
Tünde
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.