A-, B-, és C-vitamin tartalma említésre méltó, ráadásul antioxidánsokat, ásványi anyagokat is bőven tartalmaz. Az emésztés segítésére, vízhajtásra használták a népi gyógyászatban.
És ami a legjobb benne, hogy országszerte mindenütt megterem, de ha nem rendelkezünk szilvafával, olcsón megvehetjük.
Igyekeztem recepteket hozni a befőzéshez, és persze az édesszájúak számára is van a tarsolyomban egy-két desszertötlet.
Hozzávalók
A tésztához
25 dkg liszt (1/3 rétesliszt, a többi sima)
15 dkg hideg vaj
1 tojássárgája
1 kiskanál cukor
só, kb 1 dl jéghideg víz
A töltelékhez
Kb. fél kiló szilva (amennyivel a tésztát teljesen be tudom fedni)
1.5 dl tejszín
3 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
2 tojássárgája
fahéj
A tésztához valókat gyorsan összegyúrjuk, 1-2 órára hűtőbe tesszük. Ha kellően lehűlt, lisztezett gyúródeszkán/ munkalapon kinyújtjuk, kibélelünk vele egy gyümölcstortaformát vagy, ha nincs egy nagy jénai tál fedőjét. A tészta tetejét kirakjuk kimagozott felezett szilvával, úgy, hogy a héja legyen felfelé.
A tejszínből, tojássárgájából a liszttel és cukorral öntetet keverünk, fahéjjal ízesítjük, ráöntjük a gyümölcsre és kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a töltelék kocsonyásodni kezd, de nem teljesen szilárd.
A szilvás gombócot nagyon szeretem, kellemes emlékem is fűződik hozzá, mert első gyerekem születésekor anyu ezzel lepett meg a kórházban, de a készítése számomra igazi tortúra. Mire kész vannak a gombócok, általában tiszta ideg vagyok, mert a tészta általában nem megfelelő, ragad, nem jól formázható. Ez vélhetően azért van, mert a krumpli nem elég lisztes, vagy nem tudom, de sose sikerült még idegeskedés nélkül elkészítenem.
Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e a tésztába tojás vagy sem, a most következő verzióba tettem, de csináltam már anélkül is, és akkor sem jártam jobban, úgyhogy várom a kommentjeiteket, hátha van valakinek valami jó tippje a megpróbáltatások elkerülésére.
Hozzávalók
60 dkg héjában főtt, áttört krumpli
egy tojás
2 dkg vaj
kb. 15 dkg liszt illetve amennyit felvesz
csipet só
kisebb szemű szilva
vajas zsemlemorzsa a forgatáshoz
fahéjas cukor a töltéshez és a megszóráshoz
A kihűtött főtt krumplit finomra reszelem, és a tojással, hideg vajjal és annyi liszttel, amennyit felvesz, rugalmas tésztává próbálom összegyúrni. Ha sikerül (ha nem, akkor is), kezdődhet a töltés. Ehhez kis golyókat tépek a tésztából, a közepükbe ügyeskedem a magozott, fahéjas cukorral megtöltött szilvákat. Lehet nyújtani is, és négyzetekre vágva tölteni a tésztát, nekem ez esélytelen. A kész gombócokat forró sós vízben kifőzöm, akkor jó, ha feljöttek a víz felszínére és utána még egy percig főttek. A gombócokat vajas pirított morzsába forgatom és fahéjas cukorral szórva tálalom.
Nagyon egyszerű, és nagyon finom sütemény viszonylag kevés tésztával és sok gyümölccsel. Annyi szilva kell hozzá, hogy a sütőformát teljesen ki lehessen vele tölteni.
Hozzávalók
A tésztához
10 dkg hideg vaj
8 dkg cukor
20 dkg liszt
1.5 dl tej/tejföl/tejszín (én tejszínt használtam)
csipet só
egy teáskanál fahéj
egy csomag sütőpor
A „töltelékhez”
Kb. 70 dkg szilva
egy evőkanál cukor
egy evőkanál liszt
egy teáskanál fahéj
vaj a forma kikenéséhez
A tésztához való anyagokat előbb robotgéppel, majd kézzel összedolgozom, majd hűtőben pihentetem (ez el is maradhat).
A gyümölcsöt megmosom, a magot eltávolítom, a szilvákat elfelezem. Egy kerámia/jénai sütőtálat kivajazok, elterítem benne a szilvát, majd meghintem a kanálnyi liszttel és cukorral, rászórom a fahéjat, és a kezemmel kissé összekeverem, hogy a cukros-fűszeres liszt mindenhol érje. (A cukros-fűszeres liszt el is maradhat, de igen jó mártásszerűséget eredményez a gyümölcs alatt.)
A tésztát rámorzsolom a gyümölcsre, vagy, ha olyan kedvem van, pogácsákat formázok belőle, és ezeket teszem a körte tetejére. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és a süteményt kb. 25-30 perc alatt megsütöm. Még melegen, egy kanál mascarponéval a tetején tálalom. Mascarpone nélkül, langyosan és hidegen is finom.
Nagyon szeretem az igazi, hosszan főtt, cukor nélküli szilvalekvárt, de sem időm, sem energiám, sem felszerelésem nincs a házilag történő előállítására. Ezért az anyukám által régóta befőzött szilvaresztert készítem én is, amit az egyéb lekvárjaimhoz hasonlóan kevés cukorral, kevés főzéssel, és a boltban lekvárfőzéshez kapható zselésítőszerrel (igen, azzal) állítok elő. Így kb. egy óra alatt lebonyolítom a műveletet, cserébe kapok jó nagy adag finom, nem túl édes, magas gyümölcstartalmú lekvárt télire, amit leginkább süteménybe illetve palacsintába használok el.
Hozzávalók
5 kg érett kékszilva (tisztán mérve kb. 4,5 kg.)
egy rúd fahéj
45 dkg cukor
3 csomag 4:1 arányú lekvárzselésítő (Haas Quittin)
A szilvát alaposan megmosom, a szárát, magját eltávolítom, megfelelő méretű fazékba rakom. Botmixerrel átturmixolom, épp annyira, hogy ne homogén pép legyen, de azért túl nagy darabok se legyenek benne. Belekeverem a zselésítőt, beledobom a fahéjrudat, és erősebb lángon, folyamatos keverés mellett felforralom. Ha forr, hozzáöntöm a cukrot és azzal együtt kb. 8 percig főzöm. Még forrón üvegekbe töltöm, a fedőt gyorsan rátekerem, negyed órára fejreállítom, utána talpára fordítom a lekvárokat, hagyom kihűlni, utána mehetnek a kamrába.
Ne kérdezze senki, hogy hány üvegre elég a mennyiség, mert én általában használok egyszerre nagy, 7,5 decis és kisebb, 4-5 decis üvegeket is, így lett ennyiből kb. 8 üvegem.
Aki szereti húsok mellé a fűszeres mártásokat, ketchupot, és szívesen bíbelődik a befőzéssel, annak érdemes ezt a különleges ízesítőt is kipróbálnia. Édeskés-savanykás mártás a végeredmény. Én ringlóból készítettem, de kékszilvából szerintem mélyebb, teltebb ízű lesz a szósz.
Hozzávalók
1 kg érett szilva
1 fej fokhagyma
2 deci víz
egy rúd fahéj
egy teáskanál koriandermag
egy teáskanál római kömény
1 csokor kapor
2 cseresznyepaprika
só, cukor, ecet ízlés szerint
A szilvát a vízzel lábosba teszem és kb. fél óráig főzöm nagy lángon.Ezalatt a gyümölcs lefő a magjáról. 15 perc eltelte után hozzáadom a kaprot - egyben dobtam bele - , majd a megadott idő eltelte után a gyümölcsöt szitán jól átpasszírozom. A kapott pépet visszateszem a tűzre, hozzáadom a fahéjat, a frissen durvára őrölt koriandert és köményt, beledobom a paprikát, a felszeletelt fokhagymát. Ízlés szerint teszek hozzá sót, valamint cukrot/ecetet, a gyümölcs édességétől függően. (Nekem inkább édesíteni kellett.) Addig főzöm kis lángon, amíg kissé besűrűsödik, utána üvegekbe töltöm, és szárazgőzben hagyom kihűlni.
Jó főzőcskézést a hétvégére és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat !
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.