Zsuzsi főz: Segítsüti a Bezzeganyán

Zsuzsi főz: Segítsüti a Bezzeganyán

segítsüti
PUBLIKÁLÁS: 2013. április 05. 12:00
Most a hét éve működő Magyar Gyermekmentő Alapítványt támogatjuk, amely speciális módon járul hozzá a gyermekek megmentéséhez: a korszerűen felszerelt gyermekmentő járművük és orvosaik az esethez kiérkezve azonnal megkezdik az elsősegélynyújtást, a gyermeket stabil, szállítható állapotba hozzák, hogy a mentőszolgálat azonnal a megfelelő kórházba szállíthassa a sérültet. A sérültet nem szállítják tehát, működésük egy mozgó gyermekintenzív osztálynak felel meg mind felszereltségben, mind hozzáértésben.

Ismét itt van a Segítsüti tavaszi fordulója, melyben 30 gasztroblogger ajánlja fel az általa készített süteményt egy virtuális árverésen. A beérkező összeget minden évben más, gyermekekkel kapcsolatos, nemes célra fordítjuk. A süteményt a licitnyertes részére újrasütjük, aki postai úton vagy személyesen kapja meg nyereményét.

Sajnálatos módon a pécsi gyermekmentő gépjármű idén februárban egy baleset vétlen részese volt, totálkárt szenvedett. Az idei licittel ennek a gyermekmentőnek a pótlásához, illetve átalakításához, megfelelő felszereléssel történő ellátásához szeretnénk hozzájárulni.

A licit április 5 (péntek)-től április 8 (hétfő) 16 óráig tart, eddig lehet részt venni az árverésben.

Én – akárcsak tavaly – idén is egy tortával készültem. Ez a csokitorta nagyon egyszerűen elkészíthető, a tésztája egy kakaós vizes piskóta, a krém pedig pár kavarintással előállítható, csak jó minőségű étcsoki, tejszín, mascarpone és kevés cukor kell hozzá. No meg egy löttyintés kávé, mert mostanában úgy tapasztalom, hogy a kávé segít megadni a csokoládés desszerteknek azt az ízt, amit – én legalábbis – mindig kerestem.

Remélem, hogy nem csak a családomnak nyerte el a tetszését, hanem jó pár licitáló is akad majd, aki megküzd érte. A liciteket a kezdeményezés megújult weboldalán tehetitek meg.

Recept

A tésztához:

4 tojás
20 dkg cukor
9 evőkanál víz
12 dkg liszt
3 dkg kakaópor (keserű, nem cukrozott!)
egy sütőpor

A krémhez

25 dkg jó minőségű, legalább 60%-os étcsokoládé
2 dl tejszín
25 dkg mascarpone
fél deci erős kávé

A torta összeálításához

Házi eperlekvár

A tetejére

Likőrrel töltött csokitojás vagy bonbon

Először a piskótát készítem el. A sütőt 180 fokra előmelegítem, sütőpapírral kibélelek egy 23-24 centis kapcsos tortaformát. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat habosra keverem a cukorral, kanalanként hozzáadom a vizet, ezután a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verem és a kakaós masszába forgatom. Beleöntöm a formába és kb. 40 percig, tűpróbáig sütöm. Tortarácsra téve hagyom kihűlni, majd kettévágom.

Amíg a piskóta hűl, elkészítem a krémet. Ehhez felforralom a tejszínt, és beletördelem a csokoládét, majd kevergetve felolvasztom benne. Megvárom, amíg lehűl, ekkor hozzáöntöm a kávét, és spatulával belekeverem a mascarponét is.

Összeállítom a tortát: a kevésbé szép fél piskótát tortatálra teszem, megkenem lekvárral, majd a krém felével, ráfektetem a másik lapot is, és a tortát kívül is körbekenem a csokikrémmel. Most bonbonokkal díszítettem, de használhatunk csokiforgácsot, epret, vagy akár ehető virágokat is. Tálalásnál tejszínhabbal és egy szem eperrel kínálom.

Kérjük, támogasd e nemes célt és licitálj a neked tetsző süteményre!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.