Zsuzsi főz: Sütemények szilvával

Zsuzsi főz: Sütemények szilvával

sütemény
PUBLIKÁLÁS: 2012. augusztus 03. 11:00
Erre a hétre szilvás recepteket hoztam. Érdemes ezt a gyümölcsöt gyakran fogyasztani a most kezdődő szezonban, mert egyrészt olcsó, másrészt igen jó beltartalmi értékekkel rendelkezik. Gazdag A-, B-, és C-vitaminokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban, cinktartalma is jelentős, és többfajta antioxidánst is tartalmaz.

Fentiek miatt javítja az ellenálló-képességet, magas rosttartalma miatt vizelet- és széklethajtó hatású. Nem mellesleg nagyon finom. Készíthető belőle lekvár, befőtt, aszalvány, pálinka, de ezúttal a süteményeknél használtam fel. Két recept a szilva és a túró párosításával készült, mert meglepően jól illenek egymáshoz, és hoztam egy kelt tésztás, meg egy kevert sütemény leírását is.

Alapfűszere a fahéj, de érdemes kevés gyömbérrel, szegfűszeggel, és rummal is kísérletezni, ezek is nagyon jól mennek hozzá.

Szilvás-túrós sütemény (régi Magyar Konyha recept alapján)

50 dkg áttört túró
3 nagy vagy 4 kisebb tojás
egy csomag sütőpor
15 dkg porcukor
6 dkg liszt
egy evőkanál vaníliáscukor
reszelt citromhéj
75 dkg szilva
fahéj
4 dkg vaj
2-3 evőkanál zsemlemorzsa/ kekszmorzsa
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

A szilvákat megfelezem és 5 dkg procukor és fahéj keverékében fél órát pihentetem. Ezalatt elkészítem a tésztát. A túrót a tojások sárgájával, sütőporral, porcukorral, vaníliáscukorral kikeverem, hozzáadom a reszelt citromhéjat, végül a lisztet és a tojásfehérjéből vert kemény habot. A massza felét kivajazott-lisztezett tepsibe kanalazom, a tetejét kirakom a lecsepegtetett szilvával, majd betakarom a túrós tészta másik felével. A tészta nem túl sok, nem kell megijedni, ha nem jut mindenhová. A tetejére morzsolom a vajat, meghintem kekszmorzsával és előmelegített 170 fokos sütőben addig sütöm, amíg a beleszúrt tűre már nem ragad a massza. Ez kb. fél óra.
Akár melegen, akár hidegen fogyasztható. Jellegében a clafoutishoz hasonló, de az állaga krémesebb.

Túrókrémes-szilvás pite

A tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
kevés jeges víz (ha a tészta nem áll össze)


A töltelékhez:

50 dkg túró
egy tojás
egy nagy evőkanál tejföl
2-3 evőkanál cukor
fél citrom leve és reszelt héja
2-3 evőkanál zabpehely
csipet fahéj
kb. 40 dkg szilva

A tésztához valókat gyorsan összegyúrom (ez akkor a legegyszerűbb, ha a hideg vajat belereszelem a lisztbe) és folpackba csomagolva kb. egy órára a hűtőbe teszem pihenni.Egy óra múlva a tészta kétharmadát kinyújtom és kibélelek vele egy kb. 25 centi átmérőjű piteformát. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem.A töltelékhez a túrót villával áttöröm, hozzákeverem a tojást, a cukrot, a citromhéjat, és –levet, meg a fahéjat.A tésztát megszórom a zabpehellyel, ráterítem a túrótölteléket. A tetejét kirakom magozott, felezett szilvával, végül a maradék tésztát a reszelő legnagyobb lyukú oldalán a süteményre reszelem. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm.

Szilvás-nektarinos lepény (F. Nagy Angéla receptje alapján)

4 tojás
125 gramm vaj
10 dkg cukor
egy csomag vaníliáscukor
egy csomag sütőpor
egy deci tejszín
egy kiskanál fahéj
12 evőkanál liszt
a tetejére összesen 50 dekányi szilva és nektarin (vagy más gyümölcs)

A vajat felolvasztom, megvárom, amíg langyosra hűl. A tojást a cukorral, vaníliáscukorral, fahéjjal, sütőporral habosra keverem, majd további keverés közben beleöntöm a vajat, a tejszínt, végül hozzáadom a lisztet is. A keveréket kilisztezett, kivajazott 20-23 centi átmérőjű tortaformába simítom, a tetejét kirakom a feldarabolt gyümölccsel, majd előmelegített sütőben öt percig erős lánggal sütöm, aztán takarékon fejezem be. A sütési idő kb. 40 perc, az utolsó öt percben a süti tetejét még megszórtam egy kevés fahéjas porcukorral, de ez elhagyható.

Szilvás csiga (a TV Paprika egyik adásából)

A tésztához

45 dkg liszt
egy tasak porélesztő (2 dkg friss)
5 dkg cukor
1 tojás
2 deci langyos tej
8 dkg lágy vaj
csipet só
25 dkg kemény húsú szilva
2 evőkanál cukor
1 evőkanál fahéj

A lisztből a cukorral, élesztővel, 4 dkg vajjal, a tejjel, csipet sóval és a tojással tésztát gyúrok. (Friss élesztő használata esetén egy kiskanál cukorral édesített langyos tejben az élesztőt megfuttatom.) Hagyom duplájára kelni. Közben a szilvát kimagozom, apróbb darabokra vágom, elkeverem a fahéjjal és két evőkanál cukorral.

Ha a tészta megkelt, kb. fél centi vastag téglalap alakra nyújtom (úgy, mint a bejglit), megkenem a maradék vajjal, egyenletesen elosztom rajta a szilvát és feltekerem. A tekercset felszeletelem, kb. 12 darab jön ki belőle. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsin 20-25 perc alatt megsütöm. Meg lehet szórni porcukorral, én is így tettem, mert a szilva kifejezetten savanyú volt.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.