A délelőtti étkezés a legfontosabb

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2012. június 21. 11:00
Elkezdődött a nyári szünet, így az otthon maradó gyerekek egész napos étkeztetését a szüleiknek kell megtervezni. Fontos tudni, hogy a reggeli és a tízórai a legfontosabb: a dietetikusok szerint érdemes sok rostot, tejterméket és gyümölcsöt fogyasztani, de a folyadékpótlás is lényeges.

A reggelinek és a tízórainak nagy jelentősége van a kiegyensúlyozott táplálkozásban, ugyanis a napok aktív periódusaihoz biztosítanak nélkülözhetetlen energiát. A megfelelő reggeli meghatározza egész napunkat, teljesítményünket, megelőzi délutáni farkaséhségünket, amivel kivédhetjük a késői órákra kitolt túlevést, és ezzel a fölösleges többletkalóriák habzsolását.

Reggel a szervezet energiaszintje alacsony, tehát mind a felnőttek, mind a gyermekek számára nagyon fontos, hogy kellő minőségű, könnyen és gyorsan rendelkezésre álló, ám hosszútávon hasznosuló energiával ruházzuk fel szervezetünket, ami segít megbirkózni a délelőtti szellemi es fizikai igénybevétellel. Ezért főleg olyan szénhidrát alapú ételeket érdemes választani, ami teljes értékű összetevője révén alkalmas mindezekre.

A dietetikus szerint:

- A legjobb és leggyorsabb reggeli energiaforrás a gabona-tejtermék-friss gyümölcs kombináció

- Fogyasszunk sok rostot: teljes értékű gabonával készült gabonapelyhet, kenyérféléket, gyümölcsöt

- Igyunk tejtermékből tejeskávét, gyermekeknek adjunk kakaót, sovány tejet vagy joghurtot

- Fogyasszunk sovány fehérjét: joghurtot, pulykasonkát, alacsony zsírtartalmú sajtot vagy tojást, friss paradicsomot, paprikát, idényzöldséget

- Együnk mézet cukor helyett

- A reggelihez igyunk elegendő folyadékot: vizet, frissen facsart vagy vízzel hígított 100 százalékos gyümölcstartalmú gyümölcsleveket, esetleg zöldséglevet.

Az első étkezést követően az ebédig azonban még sok idő telik el, miközben a felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt szüksége van vitaminra és ásványi anyagra. Tízóraira éppen ezért érdemes friss gyümölcsöt fogyasztani, illetve ennél az étkezésnél is lehet főszereplő a teljes értékű gabona. A délelőtti órákban bevitt energiát adó, gyors, egyszerű reggeli, illetve az immunrendszert támogató ásványi anyagok, táplálékok és a rendszeresség rendkívül fontos.

Érdemes tudatosítani, hogy a választékos étrend milyen módon biztosítja számunkra a megfelelő ásványi anyag ellátottságot, hisz az ásványok felszívódásának mértéke több tényezőtől is függ: a táplálék vagy élelmiszer típusától, annak ásványi anyag tartalmától, koncentráltságától, attól, hogy milyen más egyéb élelmiszerekkel, táplálékokkal együtt fogyasztjuk, életkorunktól, anyagcserénktől, élettani jellemzőinktől, és hogy a szervezetünk milyen mértékben hiányos az egyes ásványi anyagokban.

Immun- és idegrendszerünk zökkenőmentes működéséhez számos vitamin mellett (pl. C-vitamin) a legfontosabb ásványi anyagok többek között a magnézium és a cink.

A magnézium forrásai:

Teljes értékű gabonatermékek, zöld zöldségek (spenót, kel, brokkoli, avokádó), hüvelyesek (zöldbab, borsó), olajos magvak, halak (tőkehal, tonhal) és néhány gyümölcs is (banán és sárgadinnye).

A cink forrásai:

Halak, húsok, csirke, teljes értékű gabonák, hüvelyesek, olajos magvak

Forrás

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.