Nyáron etess mediterránosan!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2011. augusztus 23. 14:00
Nyáron, a nagy melegben a felnőttek sem kívánják a zsíros, nehéz, fűszeres ételeket, gyerekeinket is óvjuk az emésztőrendszerük túlterhelésétől!
'Jack lo squarta-prugna' photo (c) 2009, Pietro Motta - license: http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/

Épp elég megküzdeniük az olykor extrém hőmérséklettel, kínáljuk őket a nyár végén is olyan ételekkel, amelyek táplálóak, de nem megterhelő számukra! A folyadékpótlás is fontos, egyéves kor után átlag 1-1,5 liter vízre van szüksége a gyermeknek – olvasható a Kisbögre és Tudomány legfrissebb hírlevelében.

A kisgyermekek folyadékszükséglete testsúlykilogrammonként 100-120 ml naponta. Így egy éves kor után egy átlagos testtömegű gyermek napi folyadékigénye 1–1,5 l között mozog, de ez kánikulában jóval több is lehet. Amikor izzadunk, rengeteg folyadékot és különféle ásványi sókat veszítünk. Ennek pótlására igyunk és itassunk a gyermekkel is szénsavmenetes ásványvizet, 100 százalékos gyümölcs- és zöldségleveket vagy présnedveket. Ha a gyümölcsleveket töménynek érezzük, akkor hígíthatjuk őket ivó- vagy ásványvízzel. Folyadékpótlásra a cukor nélkül készített gyümölcsteák is alkalmasak, behűtve, és – ha már elég idős hozzá gyermekünk – egy szívószállal már kész is a jegestea-élmény. Nagyobb gyerekeknek se adjunk szénsavas, cukros üdítőket, mivel a magas cukortartalom mellett nem hidratálnak megfelelően és jóllakatják a gyermeket, túlzott fogyasztásukkal már kis korban rossz szokásokat alapozunk meg.

Az innivalót naponta többször kínáljuk, hiszen a pici gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságukról. Ha nem szeret inni gyermekünk, akkor a hidratálásban nagy szerepe lehet a gyümölcs- és zöldségféléknek, hisz ezeknek nagy része víz. Együnk nyáron sok levest is, egy finom zöldség- vagy gyümölcsleves nem csupán az ebéd, de a vacsora része is lehet. Tízóraira vagy uzsonnára adhatunk egy joghurtot, ivójoghurtot vagy tejalapú gyerekitalt is. Ezek mind hozzájárulnak a hőség során, a verejtékezés miatt elvesztett folyadék és ásványi anyag pótlásához. Érdemes egyéves kor után is igény szerint szoptatni, hiszen így is jelentős folyadékmennyiséghez juttathatjuk gyermekünket. Így könnyebb dolgunk lehet, hiszen a melegben a kisgyerekek többször fognak kevesebb anyatejet fogyasztani, ezzel is biztosítva a megnövekedett folyadékigényüket.

Ami az ételeket illeti, érdemes szétnézni a mediterrán konyhák világában némi receptötletért. A Földközi-tenger mentén tartósabb a meleg, mint nálunk, így az ott élő népek sok olyan alapanyagot használnak, ami hőségben nem terheli meg az emésztőrendszert, mégis tápláló. Az étrendjük alapját a gabonafélék, burgonyás ételek adják, ezt pedig sok-sok zöldséggel és gyümölccsel egészítik ki. Zsíros tejterméket és húsokat csak keveset fogyasztanak, ez nemcsak a hőség elviselésében segít, de ettől jóval egészségesebb is az étrendjük. Ezzel szemben a klasszikus magyar konyhában központi szerepet tölt be hús és az állati zsiradékok felhasználása, a zsíros tejföl, sajt használata.

Hazánkban az édességek közül a krémesek, a zsíros vagy hájas tészták szintén népszerűek, ám magas zsírtartalmúak, így nehezen emészthetőek. A nyár kellős közepén készítsünk inkább joghurtos és túrós süteményeket, krémeket, és használjunk friss gyümölcsöket, hiszen ilyenkor nagyon széles a választék! A nassolás terén is érdemes „lesni” a mediterrán népektől, például együnk aszalt gyümölcsöt chips helyett. Édességként ajánlhatjuk a behűtött gyümölcsleveseket is. Fagyi és jégkrém helyett egyszerűen fagyasszunk le gyümölcsdarabokat, és azt adjuk gyermekünknek, ezeket turmixolhatjuk joghurttal vagy tejalapú gyerekitallal is, javasolja a Magyar Gyermekorvosok Társasága.

Húsos ételek helyett válasszunk inkább halat, amelyet gyakorlatilag bárhogy elkészíthetünk a bő olajban kisütésen kívül. Válasszunk zsírszegényebb tengeri halakat, vagy a hazaiak közül a pisztrángot, a süllőt a zsírosabb ponttyal szemben. Köretnek a megszokott rizs és burgonya mellé párolt zöldséget, de akár párolt gyümölcsöt, gyümölcsmártást is adhatunk, garantáltan nem csak a kicsiknek fog ízleni. Ha ritkában is, de természetesen lehet húst enni, ilyenkor soványabb fajtákat válasszuk, például csirkemellfilét sertésdagadó helyett. Grillezve, csíkokra vágva bármilyen saláta tetején gusztusos, igazi nyári fogás.

A salátalevelekből a pici gyerek is kaphat rágcsálnivalónak, még ha nem is fogyaszt el ebből nagyobb mennyiséget, életre szóló jó szokást tehet magáévá, hogyha a felnőttekkel falatozik ilyenkor. A különféle zöldségekből készült salátára szánt ízletes öntetek, például a fűszeres, olívaolajos pácok egészségesek, de nem biztos, hogy a legkisebbek tetszését is elnyerik. Mielőtt ráöntjük a salátára, különítsünk el nekik natúr zöldségdarabkákat. Próbálkozhatunk még joghurtos öntettel enyhén fűszerezve, nekünk is jobban esik a melegben, mint a majonézes változat.

A nagy melegben a gyerekek is ugyanúgy kevesebb ételt kívánnak, mint mi felnőttek. A picik étvágytalansága ilyenkor teljesen normális jelenség. Napközben kínáljuk tápláló folyadékokkal, mivel ezekből minden szükséges fehérjét, vitamint, ásványi anyagot megkap a kisgyerek szervezete. A főzelékeket inkább a délutáni, esti órákban adjuk, amikor már hűvösebb van, és talán szívesebben elfogadja a „nehezebb” ételeket is.

Nyáron nem csak a meleg miatt lehet étvágytalan a gyerek, az enyémek például – főleg, ha a Balatonon vagyunk velük – a rengeteg érdekes tennivaló, játék közben nehezen akarnak időt szakítani a táplálkozásra. Könnyen elfogyasztható és megemészthető ételekkel szoktuk kínálni őket, így őket is könnyebben rá lehet bírni az evésre.

Tünde

Forrás: Kisbögre és Tudomány hírlevél

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.