Dinnye – a gyümölcsök medúzája

center
PUBLIKÁLÁS: 2011. augusztus 15. 14:00
Sötétzöld vagy világoszöld csíkos, piros húsú. Görögdinnyeszezon van. Kongatjuk, kocogtatjuk, vizsgálgatjuk. Van, aki a szárát is megvágja, hogy lássa, éretten szedték-e le (ha igen, akkor fehér a vágásnál). Régen még meg is lékelték nekünk a zöldségesnél.

Wphoto © 2009 Riley Kaminer | more info (via: Wylio)

Kánikulában ez a gyümölcs mindig jólesik. Ez a gyümölcsök medúzája. Nem azért, mert csíp, hanem mert 95 százaléka víz. A többi meg rost és vitamin. Karéjokat vágva beleesszük magunkat a strandon, vagy szépen felkockázzuk előre és villával csipegetünk egy hatalmas tálból. A lényeg: dinnyézünk.

Nem tudjuk, hol termesztették először, de 5000 évvel ezelőtt Egyiptomban már biztosan ették, sőt, gyakran helyezték fáraók túlvilági útravalójaként a sírba. A dinnyéknek több mint 500, formában, méretben és héja színében eltérő, termesztett fajtája van. Magyar neve nem Görögországhoz, hanem alakjához köthető. Ez a gyümölcs bizony görög (például a csomagtartóban, mikor kanyarodsz). Japánban a görögdinnye viszont van, ahol kocka. Japán ötlet. Így szerintük könnyebb tárolni. Mi inkább nem tartogatjuk, inkább gyorsan befaljuk.

Kínában a 10. század óta termesztik, és Kína ma is a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője. Európába a 13. században mór hódítók hozták be (talán Afrikából) sokak kedvencét. A görögdinnye a tökfélék családjához tartozik az uborkával, tökkel, cukkinivel együtt. Allergiások figyeljenek, mert keresztallergén a parlagfűvel (rokona, a sárgadinnye és az uborka is), így fokozhatja a szénanáthát.

A meleg, száraz nyarakon és júliusban a legédesebb a gyümölcs. Ha túl sok eső éri, íze nem lesz annyira zamatos, héja pedig vastagra nő, és mind ismerjük a nyár végi dinnyék „ez már nem az igazi” ízét, kásásságát is.

100 g görögdinnye energiatartalma 30 kcal, de ki áll meg 100 g-nál?

Valahol azt olvastam, hogy a kievett dinnyehéjakat meghámozva cukorszirupban befőttként is el lehet tenni. De szolgálhat a héj kivájva gyümölcssaláta táljául is. Vagy megtölthetjük vele a kukát. Vagy a komposztálót.

A lényeg viszont, hogy most a belsejével megtölthetjük hasunkat.

Jó dinnyézést!

Center

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gdinnye

http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Gorogdinnye_a_gombbe_csomagolt_ital?aid=20080110161951

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.