Zsuzsi főz - húsvéti maradékfelhasználós receptek

Zsuzsi főz - húsvéti maradékfelhasználós receptek

maradék
PUBLIKÁLÁS: 2011. április 29. 12:00
Most múlt el a húsvét, volt együtt sonka, tojás, kalács, ami már mindenkinek a fülén jön ki, ezért most pár maradékhasznosító recepttel készültem. A sonkából vendégváró falatokat készíthetünk leveles vagy kelt tészta felhasználásával, úgyis jön az anyák napja, ezekkel meg lehet kínálni a családot, biztos díjazni fogják. A főzésnél megtartott főzőléből hagyományosan bableves (és más hüvelyes felhasználásával készült leves), -főzelék, korhelyleves és más hasonlóan laktató ételek készíthetők. A főtt tojás hasznosítható fasírtként, pörköltként, lehet belőle tojáskrém vagy saláta, belecsempészhető mindenféle kencébe dúsításként, én most salátába tettem. Ez utóbbinak diétásabb verzióját is leírom, hátha a fogyinaplósoknak is örömet szerzek ezzel.

Húsvéti saláta

  • 6-8 főtt tojás
  • egy tojásból majonéz
  • két púpos evőkanál tejföl
  • egy teáskanál tormakrém
  • két kis alma
  • 10 dkg főtt füstölt sonka (csak a sovány része)
  • 10 dkg sajt
  • egy kis fej hagyma (póré, újhagyma)
  • só, bors

Az öntethez a tormát, a majonézt és a tejfölt kikeverem, hozzáadom az apróra vágott hagymát. Sózom, borsozom, beleforgatom a kisebb kockákra vágott tojást, sonkát, sajtot és a hámozott, felkockázott almát is. Pár órán át hűtőben érlelem, majd salátalevélen tálalom előételként, de akár főétel is lehet.

Diétás változat: Az öntetet 2 deci joghurtból és egy-két evőkanál tejszínből (ez elhagyható, de krémesebbé, dúsabbá teszi a mártást) keverem ki a tormával és a sóval, borssal. Ebbe megy a többi összetevő, a sonka legyen sovány szárnyasból készült sonka, de főtt/sült csirkemellet is lehet használni hozzá. A sajt akár el is hagyható a kevesebb kalória érdekében.

Sonkás csiga

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő / egy csomag 7 grammos száraz élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1,5-2 dl víz

A töltelékhez

  • 30 dkg főtt füstölt sonka
  • két szál újhagyma
  • egy marék medvehagyma
  • 8-10 dkg vaj a sonka zsírosságától függően
  • 5 dkg reszelt sajt
  • só, bors

A tészta elkészítéséhez a lisztet tálba szitálom, beleszórom a száraz élesztőt, hozzáadom az olajat, tejet, vizet, sózom, és ebből a katyvaszból tésztát dagasztok robotgép segítségével. Legalább 10 perc kell hozzá, hogy jó hólyagos legyen. Meglisztezem, letakarva duplájára kelesztem. Ha megkelt, átgyúrom, és ismét kelesztem.

Közben elkészítem a tölteléket. Ehhez a sonkát ledarálom. Serpenyőben megforrósítom a vajat, rádobom a sonkát, a felkarikázott hagymát és a felcsíkozott medvehagymaleveleket, és a húst pár perc alatt kissé megpirítom. Sózom, borsozom.

A megkelt tésztát átgyúrom, fél centi vastagra nyújtom, és teljes felületén megkenem a sonkás töltelékkel, majd megszórom a sajttal. Hosszabb oldalánál felcsavarom, és kb. két centis szeletekre vágom. A tekercseket egymás mellé sütőpapírra ültetem, majd hideg, 180 fokra állított sütőbe tolom, és kb. 35-40 perc alatt készre sütöm. A csigák sütés közben összenőnek, lehet szétszedve is tálalni, de az is megoldás, ha a vendégek törik le maguknak a szimpatikus darabokat.

A medvehagyma helyettesíthető újhagyma zöldjével, de akár petrezselyemmel is, a tölteléket pedig lehet színesíteni aszalt paradicsommal, vagy a sonkával együtt megpárolt piros kaliforniaipaprika-kockákkal.

Sonkás félhold

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • egy tojássárgája
  • 2-3 evőkanál tejföl

A töltelékhez

  • 20 dkg főtt füstölt csülök vagy sonka (húsosabb részek)
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • egy kiskanál mustár
  • só, bors

A tetejére

  • tojásfehérje
  • köménymag

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom és hűtőszekrényben legalább egy órát pihentetem, de előző este is elkészíthető. Ezalatt a töltelékhez a sonkát megdarálom, összekeverem a tejföllel, mustárral, borssal és sózom is, ha a füstölt hús nem elég sós. A tésztát vékonyra nyújtom, és pohárral kb. 5 centi átmérőjű köröket szúrok ki belőle. Minden kör közepébe teszek egy kiskanálnyi sonkás tölteléket, a tésztát ráhajtom, a széleknél villával összenyomkodom. A félholdakat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, a tetejüket a tésztakészítésnél megmaradt tojásfehérjével lekenem, és megszórom pár szem köménymaggal. Előmelegített, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütöm. Időt lehet spórolni, ha hasonló módon leveles tésztát töltünk meg.

Jó sütést-főzést kívánok a hétvégére, és továbbra is várom javaslataitokat és ötleteiteket!

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.