photo © 2010 Alex Proimos | more info (via: Wylio)
Az alábbi táblázat egy kis ízelítőt ad azokból az ásványi anyagokból és vitaminokból, melyeket a várandósság időszakában megnövelt mennyiségben ajánlott fogyasztani ahhoz, hogy az anya szervezete a megváltozott állapothoz alkalmazkodni tudjon, és segítse gyermeke növekedését.
A táblázatból kiderül, hogy ezekből a tápanyagokból mennyi az ajánlott beviteli érték, illetve azok az élelmiszerek is fel vannak tüntetve, amelyekből fedezhető a pluszban ajánlott ásványianyag-, illetve vitaminigény.
Ásványi anyag/ Vitamin neve |
Fő forrásai |
Ajánlott napi beviteli érték/ felnőtt nő |
Ajánlott napi beviteli érték/ várandós kismama |
A pluszban ajánlott mennyiséget tartalmazó élelmiszerek |
Kalcium |
tej, tejtermékek, hal, hüvelyesek, olajos magvak, paraj, sóska, káposztafélék, gombák, citrusfélék, teljes kiőrlésű gabonafélék |
800 mg |
1200 mg |
400 mg: 3,5 dl tej vagy 30 g félzsíros sajt + túrókrém (50 g túróból és 150 ml joghurtból) |
Magnézium |
teljes kiőrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek, szója, zöld levelű főzelékfélék (pl.: paraj, sóska), kukorica, olajos magvak, hús, citrom, grapefruit, alma, csipkebogyó, füge. |
300 mg |
450 mg |
150 mg: 2 szelet barna kenyér + 30 g dió |
Foszfor |
tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, hal, tojás, száraz hüvelyesek, gabonaőrlemények, olajos magvak, banán |
620 mg |
930 mg |
310 mg: 1 db tojás + 120 g csirkemell + 1 dl tej |
Vas |
hús, hal, máj, tojás, gabonamagvak, gabonapelyhek, hüvelyesek, zöldségfélék, olajos magvak, körte, őszibarack, szőlő, csipkebogyó |
15 mg |
2. trimeszter: 20 mg 3. trimeszter: 25-30 mg |
5 mg: 80 g csirkemell 15 mg: 35 g zabpehely |
Jód |
jódozott só, ivóvíz, tengeri hal |
0,15 mg |
0,175 mg |
0,025 mg: 35 g lazac |
Cink |
hús, máj, tojás, tej, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek |
9 mg |
13 mg |
4 mg: 2 szelet barna kenyér + 30 g sajt + 2 dl tej |
Réz |
gabonafélék és őrleményeik, száraz hüvelyesek, szója, olajos magvak, hal, máj |
1,1 mg |
1,2 mg |
0,1 mg: 1 közepes szelet kenyér vagy 10 g dió |
Folát* |
máj, élesztő, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, sárgarépa, paraj, brokkoli, zöldborsó, avokádó, olajos magvak, narancs, banán, sárgabarack |
0,2 mg |
0,4 mg |
0,2 mg: 1 adag parajfőzelék 1 db főtt tojással + 30 g dió Főzés, sütés hatására az élelmiszerek folsav- és vitaminvesztesége az 50%-ot is elérheti. |
C-vitamin |
gyümölcsök – kiemelten a citrusfélék, illetve a zöldségek |
90 mg |
100 mg |
10 mg: 8 g paprika vagy 50 g fejes saláta Főzés, sütés hatására az élelmiszerek C-vitamin-tartalma a 30%-os vitaminveszteséget is elérheti. |
D-vitamin |
halak, kaviár, tej, tejtermékek, máj, tojás, margarin |
5 mg |
10 mg |
5 mg: 200 g tőkehalfilé |
B1-vitamin |
teljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő, hántolatlan rizs, olajos magvak, száraz hüvelyesek, brokkoli, kelbimbó, sóska, tej és tejtermékek |
0,9 mg |
1 mg |
0,1 mg: fél szelet barna kenyér vagy 50 g zöldbab |
B12-vitamin |
tej, sajt, hús, hal, tojás |
2 mg |
2,6 mg |
0,6 mg: 120 g tőkehalfilé vagy 1 db tojás |
* Folát: hasonló biológiai hatású és szerkezetű vegyületek gyűjtőneve. Az élelmiszerekben természetes formában folát található. Folsav mesterségesen adható élelmiszerekhez vagy szedhető étrendkiegészítő formájában. 1mg élelmiszerben található folát = 0,5 μg éhgyomorra bevett folsav = 0,6 μg élelmiszerhez hozzáadott folsav. Az élelmiszerek és készételek tápanyag információjában feltüntetett „folsav” elnevezés általában az élelmiszer foláttartalmára utal.
A Foodmanager.hu dietetikusa napi menümintát is készített, amellyel a táblázatban feltüntetett vitaminok megnövekedett mennyisége elérhető.
Reggeli: 3 dl tej + 50 g túróból készült póréhagymás körözött 1 szelet rozskenyérrel
Tízórai: 1 db narancs 20 g dióval
Ebéd: 1 adag sült busa parajos rizzsel
Uzsonna: 1 szilvás joghurt
Vacsora: 1 adag rakott kel
A fenti összefoglalásból látszik, hogy ahhoz, hogy egy várandós kismama a szervezete számára szükséges összes tápanyagot a megfelelő mennyiségben és minőségben be tudja vinni, tudatos és alapos étrendtervezésre van szüksége.
A dietetikus ugyanakkor fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a várandósság alatt jelentősen megemelkedett vas-, valamint folsavigény kielégítését a kiegyensúlyozott táplálkozás nem fedezi, így orvossal és dietetikussal konzultálva ezek pótlására lehet szükség.
Ti hogyan pótoltátok a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat terhesség alatt?
Tünde
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.