Tudatos étkezéssel fedezheti a kismama a vitaminigényét

tünde
PUBLIKÁLÁS: 2011. április 28. 14:00
Nem csupán méregdrága vitaminkészítményekkel fedezheti a kismama a terhesség alatt megnövekedett ásványianyag- és vitaminigényét: tudatosan megtervezve étkezését ezek nagy részét be tudja vinni szervezetébe, tudtuk meg a Foodmanager.hu dietetikusától. Vannak kivételek is: ilyen a vas és folsav, amelyet kizárólag kiegyensúlyozott táplálkozással nem lehet a megfelelő mennyiségben bevinni, ezeket külön pótolni kell.

Colours of Healthphoto © 2010 Alex Proimos | more info (via: Wylio)

Az alábbi táblázat egy kis ízelítőt ad azokból az ásványi anyagokból és vitaminokból, melyeket a várandósság időszakában megnövelt mennyiségben ajánlott fogyasztani ahhoz, hogy az anya szervezete a megváltozott állapothoz alkalmazkodni tudjon, és segítse gyermeke növekedését.

A táblázatból kiderül, hogy ezekből a tápanyagokból mennyi az ajánlott beviteli érték, illetve azok az élelmiszerek is fel vannak tüntetve, amelyekből fedezhető a pluszban ajánlott ásványianyag-, illetve vitaminigény.

Ásványi anyag/ Vitamin neve

Fő forrásai

Ajánlott napi beviteli érték/ felnőtt nő

Ajánlott napi beviteli érték/ várandós kismama

A pluszban ajánlott mennyiséget tartalmazó élelmiszerek

Kalcium

tej, tejtermékek, hal, hüvelyesek, olajos magvak, paraj, sóska, káposztafélék, gombák, citrusfélék, teljes kiőrlésű gabonafélék

800 mg

1200 mg

400 mg: 3,5 dl tej

vagy

30 g félzsíros sajt + túrókrém (50 g túróból és 150 ml joghurtból)

Magnézium

teljes kiőrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek, szója, zöld levelű főzelékfélék (pl.: paraj, sóska), kukorica, olajos magvak, hús, citrom, grapefruit, alma, csipkebogyó, füge.

300 mg

450 mg

150 mg: 2 szelet barna kenyér + 30 g dió

Foszfor

tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, hal, tojás, száraz hüvelyesek, gabonaőrlemények, olajos magvak, banán

620 mg

930 mg

310 mg: 1 db tojás + 120 g csirkemell + 1 dl tej

Vas

hús, hal, máj, tojás, gabonamagvak, gabonapelyhek, hüvelyesek, zöldségfélék, olajos magvak, körte, őszibarack, szőlő, csipkebogyó

15 mg

2. trimeszter: 20 mg

3. trimeszter: 25-30 mg

5 mg: 80 g csirkemell

15 mg: 35 g zabpehely

Jód

jódozott só, ivóvíz, tengeri hal

0,15 mg

0,175 mg

0,025 mg: 35 g lazac

Cink

hús, máj, tojás, tej, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek

9 mg

13 mg

4 mg: 2 szelet barna kenyér + 30 g sajt + 2 dl tej

Réz

gabonafélék és őrleményeik, száraz hüvelyesek, szója, olajos magvak, hal, máj

1,1 mg

1,2 mg

0,1 mg: 1 közepes szelet kenyér vagy 10 g dió

Folát*

máj, élesztő, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabonafélék, sárgarépa, paraj, brokkoli, zöldborsó, avokádó, olajos magvak, narancs, banán, sárgabarack

0,2 mg

0,4 mg

0,2 mg: 1 adag parajfőzelék 1 db főtt tojással + 30 g dió

Főzés, sütés hatására az élelmiszerek folsav- és vitaminvesztesége az 50%-ot is elérheti.

C-vitamin

gyümölcsök – kiemelten a citrusfélék, illetve a zöldségek

90 mg

100 mg

10 mg: 8 g paprika

vagy

50 g fejes saláta

Főzés, sütés hatására az élelmiszerek C-vitamin-tartalma a 30%-os vitaminveszteséget is elérheti.

D-vitamin

halak, kaviár, tej, tejtermékek, máj, tojás, margarin

5 mg

10 mg

5 mg: 200 g tőkehalfilé

B1-vitamin

teljes kiőrlésű gabonafélék, élesztő, hántolatlan rizs, olajos magvak, száraz hüvelyesek, brokkoli, kelbimbó, sóska, tej és tejtermékek

0,9 mg

1 mg

0,1 mg: fél szelet barna kenyér vagy 50 g zöldbab

B12-vitamin

tej, sajt, hús, hal, tojás

2 mg

2,6 mg

0,6 mg: 120 g tőkehalfilé vagy 1 db tojás

* Folát: hasonló biológiai hatású és szerkezetű vegyületek gyűjtőneve. Az élelmiszerekben természetes formában folát található. Folsav mesterségesen adható élelmiszerekhez vagy szedhető étrendkiegészítő formájában. 1mg élelmiszerben található folát = 0,5 μg éhgyomorra bevett folsav = 0,6 μg élelmiszerhez hozzáadott folsav. Az élelmiszerek és készételek tápanyag információjában feltüntetett „folsav” elnevezés általában az élelmiszer foláttartalmára utal.

A Foodmanager.hu dietetikusa napi menümintát is készített, amellyel a táblázatban feltüntetett vitaminok megnövekedett mennyisége elérhető.

Reggeli: 3 dl tej + 50 g túróból készült póréhagymás körözött 1 szelet rozskenyérrel

Tízórai: 1 db narancs 20 g dióval

Ebéd: 1 adag sült busa parajos rizzsel

Uzsonna: 1 szilvás joghurt

Vacsora: 1 adag rakott kel

A fenti összefoglalásból látszik, hogy ahhoz, hogy egy várandós kismama a szervezete számára szükséges összes tápanyagot a megfelelő mennyiségben és minőségben be tudja vinni, tudatos és alapos étrendtervezésre van szüksége.

A dietetikus ugyanakkor fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a várandósság alatt jelentősen megemelkedett vas-, valamint folsavigény kielégítését a kiegyensúlyozott táplálkozás nem fedezi, így orvossal és dietetikussal konzultálva ezek pótlására lehet szükség.

Ti hogyan pótoltátok a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat terhesség alatt?

Tünde

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.