Nem kell kettő helyett ennie a kismamának!

tünde
PUBLIKÁLÁS: 2011. április 07. 10:30
A kismamának az első trimeszterben körülbelül 150 kalóriával nő a napi ajánlott energiabevitele, de a terhesség végére sem jelent 300 kalóriánál többet naponta a többletigény.

photo © 2006 leigh wolf | more info (via: Wylio)

Napi 10 gramm plusz fehérjére is szükség van, az élelmi rostok a könnyebb emésztést segítik elő, a zsírok közül pedig az omega-3 zsírsavak fogyasztását javasolják a szakemberek. A Foodmanager dietetikusának újabb tanácsaival folytatjuk kismamák táplálkozásával foglalkozó sorozatunkat.

Energia

Az első trimeszterben kb. 150 kcal-val növekszik az ajánlott energiabevitel, ami a terhesség végére maximum 300 kcal pluszt jelent naponta.

150 kcal-val egyenértékű

300 kcal-val egyenértékű

1 db nagyobb banán

1 db banán + 20 g dió

1 db (125 ml) gyümölcsjoghurt + 2 db korpás keksz

1 db (125 ml) gyümölcsjoghurt + 1 szelet barna kenyér margarinnal vékonyan megkenve

3 dl (1,5%-os) tej

3 dl (1,5%-os) tej + 40 g zabpehely

1 db zsemle

1 db zsemle + 30 g félzsíros sajt + 1 db paprika

Fehérje

Az energiaigény növekedésével együtt a várandósság alatt a fehérjeigény is emelkedik, ami 10 g plusz fehérjét jelent naponta. A fehérje szerepe kiemelkedő fontosságú, ugyanis a sejtek fontos építőeleme, enzimek, hormonok, immunanyagok alkotóeleme, valamint a tápanyagok szállításában is részt vesz.

TIPP:

10 g fehérje található: 3 dl tejben, 300 ml joghurtban, 30 g félzsíros sajtban, vagy 40 g csirkemellben.

Zsír

Az emelkedett energiabevitellel párhuzamosan a zsírbevitel is növekszik, ám kiemelkedő figyelmet kell fordítani a minőségre! A többszörösen telítetlen zsírsavak szív- és érrendszerünk egészségét szolgálják és főként a növényi olajokban (repce, szója), olajos magvakban, diófélékben tengeri halakban találhatók meg. Egy csoportjuk, az omega-3 zsírsavak fogyasztása a szem-, az ideghártya- valamint az agy fejlődéséhez is elengedhetetlen. A terhességi magas vérnyomás, valamint koraszülés előfordulásának rizikója csökkenthető az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségű fogyasztásával.

TIPP:

- Szerepeljen a kismama étrendjében heti kétszer-háromszor halétel.

- Salátaöntet készíthető különböző növényi olajok keverékéből.

- A gyümölcssaláták és sütemények olajos magvakkal gazdagíthatók.

- Nassolni valónak tökéletes egy kis maréknyi dió vagy mandula.

Élelmi rostok

A várandósság során fellépő gyakori székrekedés elegendő mennyiségű élelmi rost bevitelével és ezzel párhuzamosan bő folyadékfogyasztással előzhető meg.

Forrásai: zöldség- és gyümölcsfélék, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak.

TIPP:

- Péksütemények közül érdemes a teljes kiőrlésű, magvakkal dúsított változatokat választani. Jó tudni, hogy nem minden barna kenyér gazdag élelmi rostban. A legjobb módszer, ha ellenőrizzük a kenyér súlyát: minél tömörebb és nehezebb a kenyér, annál biztosabb, hogy jól választottunk.

- Keverjünk a sütemény tésztájába zabkorpát vagy helyettesítsük a finomliszt felét teljes kiőrlésű változattal. Linzertésztáknál akár a tészta egészét lehet teljes kiőrlésű liszttel készíteni.

- Reggelire készítsünk házi müzlit zabpehelyből, lenmagból, szezámmagból, pelyhekből. Adjunk hozzá friss gyümölcsöt, és öntsük le 2 dl tejjel!

- Minden étkezéshez fogyasszunk zöldséget: párolt, főtt vagy friss változatban. Érdemes idényzöldségeket vagy gyorsfagyasztott termékeket használni a vitamin- és ásványi anyag tartalom megőrzése érdekében!

- Minden napra válasszunk ki egy kedvelt, immunerősítő gyümölcsöt és ezeket fogyasszuk tízóraira, uzsonnára vagy desszertnek, javasolja a Foodmanager dietetikusa.

Tünde

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.