Az ételrendelés árny oldala – Mikroműanyag a rendelt ételben – Így mérgezed magad észrevétlenül: tippek, hogy kerüld el

Mikroműanyag a rendelt ételben – Így mérgezed magad észrevétlenül: tippek, hogy kerüld el

mikroműanyagok
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 19. 11:15
Gyakran rendelsz kaját? Tudjuk, kényelmes, gyors, nem kell mosogatni, elég csábító ajánlat. Csakhogy egyre több kutatás figyelmeztet: a műanyag dobozokból mikroműanyagok oldódhatnak az ételbe, főleg akkor, ha meleg vagy zsíros a rendelt kaja. Ezek a parányi részecskék aztán nemcsak a tányérunkra kerülnek, hanem a szervezetünkbe is. Mutatjuk, hogyan védekezz a mérgezés ellen!

Tisztázzuk előre, nem az a cél, hogy örökre lemondj a netes rendelésről, csupán azt szeretnénk, ha tisztában lennél vele, hogy milyen következményekkel járhat, ha folyamatosan műanyag dobozból étkezel. Hoztunk pár tudatos megoldást, hogy minimalizáld a mikroműanyagokat a szervezetedben.  

Egy nő habosított polisztirolt tartalmazó ételes dobozba pakolj a akaját amiből mikroműanyagok juthatnak az emberi szervezetbe.
Minden ételrendeléssel újabb mikroműanyagok juthatnak a szervezetedbe.
Fotó: hedgehog94 /  Shutterstock

Mikroműanyagok a szervezetben: az ételrendelés árnyoldala – így mérgezed magad észrevétlen

Mit találtak a kutatók?  

Egy nemzetközi kutatócsoport több száz fiatal étkezési szokásait vizsgálta, és a résztvevőktől székletmintát is gyűjtöttek. A mintákban mindenkinél kimutatható volt mikroműanyag, fajtáját tekintve leggyakrabban PET (az a polimer, amiből a műanyag palackok készülnek). Amikor összevetették, ki hányszor rendel ételt műanyag dobozban, egyértelmű kapcsolat rajzolódott ki: minél gyakrabban ettek elviteles dobozból, annál több mikroműanyag volt jelen a szervezetükben.

Elég borzasztóan hangzik igaz?  

Néhány kutatás konkrét számokat is közöl: átlagosan 150–300 mikroműanyag részecske fordul elő 100 g székletben. Ez nem kevés, főleg, ha azt nézzük, hogy ezek a részecskék nem bomlanak le egykönnyen.  

Miért pont a műanyag ételes dobozok a hibásak?  

Több laborvizsgálat is foglalkozott az elviteles dobozokkal. Öt kínai nagyvárosban például különböző típusú műanyag ételes edényeket gyűjtöttek (PP, PS, PE, PET), majd vizsgálták, mennyi mikroműanyag válik ki belőlük.  

A kutatók azt találták, hogy:  

  • minden vizsgált doboz bocsát ki mikroműanyagot
  • a polisztirol dobozok (a habosított, könnyű változatok) eresztették a legtöbbet 
  • a meleg étel vagy a mikrohullámú melegítés többszörösére növeli a kibocsátást

Vagyis nem csak arról van szó, hogy a műanyag idővel „morzsolódik”. A hő hatására a polimerek egyszerűen szétesnek apró részekre.  

Egy nő megíjed a mikroműanyagoktól amik az ételbe szivároghatnak
A rendelt ételt a kiszállítást követően azonnal tedd át egy kerámia vagy üvegtányérra.
Fotó: Kues / shutterstock

Hogyan hatnak ezek ránk? A bélrendszer a legérzékenyebb  

A mikroműanyagok méretük miatt könnyen bejuthatnak az emésztőrendszerbe. Egyes laborvizsgálatok szerint a részecskék képesek kapcsolódni az immunsejtekhez (például makrofágokhoz), és ez gyulladásos reakciókat válthat ki.  

Az állatkísérletek aggasztó adatokkal szolgálnak  

Állatkísérletekben a bélflóra összetétele is megváltozott: kevesebb lett a „jó” baktérium, több pedig a gyulladást fenntartó mikrobafaj. Bár embereknél a hosszú távú hatások még kutatás alatt állnak, a szakértők szerint jobb az óvatosság.  

Mit tehetünk, ha mégis ételt rendelünk?  

Kényelmes ételt rendelni, ezt senki sem vitatja. De egy-két apró változtatással sok terhelést levehetünk a szervezetünkről: 

  • meleg ételt ne tartsunk sokáig a műanyag dobozban 
  • otthon szedjük át kerámia vagy üveg tányérra
  • ne melegítsük a műanyag edényt mikrohullámú sütőben 
  • ha tehetjük, kérjünk alternatív csomagolást (papírdoboz, cukornádrost stb.)
  • ha gyakran rendelünk, érdemes olyan helyet választani, ahol nem használnak habosított polisztirolt 

Nem kell lemondani a rendelésről – csak tudatosabban enni  

A mikroműanyagok jelenléte sajnos tény, és az is, hogy a műanyag ételes dobozok hozzájárulnak a bevitelükhöz. De néhány ésszerű lépéssel jelentősen csökkenthető a szervezet terhelése. Ahogy a kutatók is fogalmaznak: a cél nem a teljes tiltás, hanem az egészségesebb rutin kialakítása.  

Bors-tipp: ez akkor is igaz, ha magadnak csomagolsz ebédet. Ahelyett, hogy üres fagyis dobozokban hurcolod a kaját, inkább ruházz be pár ételes dobozra, amik jól bírják a hőt, a címkéjén rajta kell lennie ennek az infónak. A szervezeted hálás lesz érte.  

 

További információkért nézd meg az alábbi videót:

Az alábbi cikkeinket se hagyd ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.