Mikroműanyag a tányéron – amit minden szülőnek tudnia kell

Mikroműanyag a tányéron – amit minden szülőnek tudnia kell

veszély
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 23. 17:10
Képzeld el, hogy minden egyes korty vízzel, minden falat étellel apró műanyagrészecskék is bekerülnek a szervezetedbe – és a gyermekedébe is.

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a mikroműanyagok és nanoműanyagok jelen vannak az ételeinkben, italainkban, sőt: a levegőben is. De hogyan kerülnek oda? És mit tehet egy szülő, aki szeretné megvédeni a gyerekét ettől a „láthatatlan szennyezéstől”? Nézzük sorban.

Mi az a mikroműanyag?

A mikroműanyagok 5 mm-nél kisebb, lebomlott vagy széttöredezett műanyagrészecskék, amelyek keletkezhetnek:

  • palackokból, csomagolóanyagokból,
  • ruházatból (például műszálas textilekből),
  • sőt, akár a kupak lecsavarásakor is.
 

Egy 2025-ös tanulmány szerint már az is mikroműanyagot juttathat az italba, ha újra lecsavarunk egy PET-palack kupakot – minden egyes nyitás során apró szemcsék válhatnak le, és bekerülhetnek a folyadékba. 

Honnan kerül mikroműanyag az ételbe?

A mikroműanyagok a hétköznapi életben is megjelennek:

  • Műanyag dobozban mikrózott ételekben
  • Fóliázott felvágottakban
  • PET-palackos italokban
  • Konyhai eszközökről, ha azok hőt kapnak (pl. műanyag kanál forró levesben)

Miért veszélyes ez a gyerekekre?

A gyerekek teste kisebb, fejlődésben van, az immunrendszerük még kialakulóban – így sokkal érzékenyebbek a környezeti szennyeződésekre. A mikroműanyagok:

  • Gyulladást okozhatnak a bélrendszerben,
  • Hatással lehetnek a hormonrendszerre (endokrin zavaróként működhetnek),
  • Hordozhatnak nehézfémeket vagy más toxikus anyagokat,
  • Bejutva a szervezetbe, sejtszinten is károsíthatják a szöveteket.

Mit tehetünk szülőként?

Szerencsére néhány egyszerű háztartási változtatás is segíthet csökkenteni a mikroműanyag-bevitelt:

  • Válts műanyag helyett más anyagokra

Használj üveg vagy fém kulacsot, eldobható PET-palack helyett. Tárold az ételt üvegben, rozsdamentes dobozban – ne műanyag dobozban mikrózz. Válassz szilikon vagy pamut uzsonnacsomagolót a műanyag tasak helyett.

  • Kerüld a túlfóliázott ételeket

Ne tarts sokáig műanyag csomagolásban húst, sajtot, felvágottat. Használj viaszos textilcsomagolót vagy üvegedényt fedéllel.

  • Csökkentsd a műanyag újrahasználatát

Egyes palackokat nem szabad többször használni – minden újra felnyitás apró részecskéket oldhat ki. A repedezett, karcos műanyag tárolók már nem biztonságosak.

Ne pánikolj, lépj!

A mikroműanyagokról szóló hírek elsőre ijesztőek lehetnek, különösen, ha a gyerekeinkre gondolunk. De nem az a cél, hogy pánikba essünk, hanem hogy tudatosabban döntsünk a mindennapokban. Nem kell fenekestül felforgatni az életünket, és nem is arról van szó, hogy egyik napról a másikra minden műanyagot száműzni kell a háztartásból. Elég az is, ha néha megállunk egy pillanatra, és átgondoljuk: biztos, hogy jó ötlet ebben mikrózni? Nem lenne jobb egy üvegedény? Tényleg újra megtöltöm a gyerek kulacsát, vagy válthatnánk valami tartósabbra?

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.