A szezámmag és a szezámmag olaj széleskörű felhasználása miatt, szezámmag allergia esetén az érintetteknek a diéta terén gondos odafigyelésre van szükség.
Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni és arról is beszélt, hogy melyek az allergiára utaló tünetek.
A szezám világszerte népszerű összetevő. Használhatjuk olajként, salátára, péksüteményekre szórva, de húsok panírozása során, a morzsához adva is feldobja az ételek ízét. Előfordulhat étrend-kiegészítőkben és gyógyszerekben is, kozmetikumokban is. A szezámmag azonban allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél, a fogyasztását ilyen esetben teljes mértékben kerülni kell. Az allergiás reakció súlyossága az enyhétől a súlyos, életveszélyesig terjedhet.
Súlyos esetbenanafilaxiais előfordulhat.
A szezámmag allergia gyermek- és felnőttkorban is kialakulhat. Ha valaki szezámtartalmú ételek fogyasztását követően a felsorolt, akár enyhének tűnő tünetek közül egyet vagy többet is észlel magán, forduljon allergológushoz kivizsgálásra.Vérvizsgálattala szezámmag allergia igazolható, és ha fennáll az anafilaxia kockázata, az orvos az ilyen esetben nélkülözhetetlen adrenalin-autóinjektort is felírja receptre.
A Közel-Keletről vagy Ázsiából származó élelmiszerek gyakran tartalmaznak szezámolajat. A pékáruk készítése során is gyakran használnak szezámmagot, így a keresztszennyeződés miatt még azokban a termékekben is előfordulhat, amelyek önmagukban egyébként szezámmentesek lennének. Pékségben, cukrszdában, vendégségben vagy étteremben járva ezért a szezámallergiás személynek mindig kérdeznie kell a fogyasztani kívánt ételek elkészítéséről. Fontos tudni, ha az ételük érintkezhetett, vagyis ezáltal szennyeződhetett szezámmaggal. A szezámmag és a szezámmag olaj mellett a tahini összetevő is kerülendő. Ez őrölt szezámmagból készült sűrű állagú massza, melyet elsősorban keleti ételek alapanyagaként használnak.
Az alábbi élelmiszerek esetében külön óvatosság indokolt: pékáruk, humusz, gabonafélék, müzlik, granolák, zsemlemorzsa, feldolgozott hústermékek, tempeh, török sütemények, sushi, tortilla, pita, falafel, mártások, pácok, öntetek és szószok, energia- és fehérjeszeletek. A felsorolás nem teljes, a szezámmag allergiás személyeknek a diagnózist követően mindenképp ajánlott dietetikussal konzultálni az étrend összeállításáról és a kerülendő ételek pontos listájáról.
Az allergiás reakciót csak úgy lehet megelőzni, ha a szezámmag allergiás személy semmilyen szezám tartalmú élelmiszert nem fogyaszt. A hazánkban 2014-ben életbe lépett,allergének kötelező jelölésérevonatkozó törvény előírása szerint a késztermékek csomagolásán vastag, dőlt betűvel vagy a 11-es számmal jelölik, ha az adott termék szezámmagot tartalmaz.
Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban megközelítőleg 1,6 millió ember érintett él szezámmag allergiával, ez azonban csak a diagnosztizáltak száma, a valós érintettség vélhetően ennél magasabb. A jövő évtől ők is fellélegezhetnek, ugyanis 2023. január 1-től lép életbe aFASTERtörvény, mely a gyártókat a szezámmag, allergénként történő jelölésére kötelezi a termékek csomagolásán. Ez nagymértékben segíti az érintett családokban az élelmiszerek biztonságos vásárlását. (Korábban ezt csak 8 gyakori allergén – tej, tojás, hal, kagyló, diófélék, földimogyoró, búza és a szója - esetében volt kötelező feltüntetni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.