A nagy mennyiségű növényi fehérje alapú étrend mérsékeli a szívbetegségből eredő halálozások előfordulását – mutattak rá a kutatók.
Az az étrend, amely nagymértékben növényi alapú forrásokra támaszkodik, képes csökkenteni az ember esélyét a szívbetegségből adódó elhalálozásra – mintegy 10 százalékkal. Erről a kutatók a JAMA Internal Medicine szaklapban számoltak be.
A növényi eredetű fehérje tojással történő helyettesítésekor kiderült: a szívbetegség miatt bekövetkező halál kockázata 20 százalékkal mérséklődött – adták hírül a Nemzeti Rák Intézet (NCI) kutatói.Amennyiben a vörös húst növényi alapú fehérjékkel helyettesítették, a szívbetegségből adódó elhalálozás esélye 15 százalékkal esett – tették hozzá.
„Adataink bizonyítékkal szolgálnak a növényi étrend kedvező mivoltára, de arra is, hogy a fehérjeforrások megfelelő kiválasztása befolyásolhatja az ember egészségét” - mondta el Jiaqi Huang, a tanulmány társ-szerzője, az NCI Metabolikus Epidemiológiai Osztályának munkatársa.
A növényi fehérjék elsődleges étrendi forrásai a kenyér, a gabona, a tészta, a dió, a bab és a zöldségek.Ezekben az élelmiszerekben általánosságban alacsonyabb a „rossz” koleszterin és a zsír szintje, mint az állati eredetű ételekben, így a vörös húsban vagy a baromfiban.A tanulmányhoz az NCI kutatói 416 104 felnőtt adatait elemezték. Az alanyok körében a teljes fehérjéből származó napi energiafelvétel átlagos százaléka 15,3 volt. Nagyjából a fehérje-bevitel 40 százaléka származott növényi eredetű étrendből, a maradék állati forrásból és csaknem 20 százalék tejtermékből.
A táplálkozási irányelvek Amerikában azt javasolják: különféle fehérjetartalmú ételeket fogyasszunk, beleértve a tenger gyümölcseit, a sovány húsokat és a baromfit, tojást, zöld színű zöldségeket - például babot és borsót -, valamint dióféléket, magvakat és szójatermékeket.
"Ugyanakkor az új felfedezéseket is számításba kell venni az irányelvek újításakor, szükséges nagyobb figyelmet helyezni a növényi alapú fehérjeforrásokra" – hangsúlyozta Jiaqi Huang.
„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az állati fehérjebevitel növényi fehérjére cserélésével alacsonyabb a halálozás kockázata – ami arra utal, hogy a növényi fehérjeforrások, mint például a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a diófélék és a gabonafélék az egészséges étrend részei, melyek a hosszú élettartamot is elősegítik” – emelte ki a tanulmány társszerzője, dr. Demetrius Albane, az NCI vezető kutatója.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.