A növényi étrend a jelek szerint nem csupán a krónikus betegségek kockázatát mérsékeli, hanem a koronavírus fertőzés súlyosságát is – derült ki egy új tanulmányból.
Úgy tűnik, még egy jó tulajdonsággal büszkélkedhet a növényi étrend. Azon túl, hogy csökkenti a krónikus betegségek, így a szívproblémák rizikóját és környezetbarát, egy új kutatás szerint a koronavírus súlyosságát is mérsékeli.
A kutatók vizsgálata során a növényi étrend 73 százalékkal csökkentette a közepes és súlyos koronavírus fertőzés kialakulásának esélyét. A vegetáriánus étkezés – vagyis, amelyben húst nem, de halat fogyasztanak – 59 százalékkal mérsékelte a Covid-19 súlyosságát.Azokkal szemben, akik a növényi alapú étrend követői voltak, az alacsony szénhidráttartalmú és magas fehérjetartalmú táplálkozást folytatók esetében csaknem négyszeresére nőtt a közepes vagy súlyos koronavírus fertőzés valószínűsége – mutatott rá a tanulmány.
„Eredményeink alapján érdemes fontolóra venni a tápanyagokban gazdag, egészséges táplálkozást a súlyos koronavírus elkerülése érdekében” – hangsúlyozta dr. Sara Seidelmann, a Connecticuti Stamford Health munkatársa.
A növényi étrend bőségesen tartalmaz zöldségféléket, hüvelyeseket és dióféléket, s csupán minimális mértékben baromfi-, vörös- és feldolgozott húsokat. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy ez a táplálkozási mód bővelkedik tápanyagokban, különösen fitokémiai anyagokban - polifenolokban, karotinoidokban -, vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek mind igen fontosak az egészséges immunrendszerhez.
A hal kiemelten jó D-vitamin és Omega-3 zsírsav-forrás – mindkettő előnyös gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.A kutatók közel 2.900, frontvonalban dolgozó orvos és nővér felmérését tekintették át, akik nagymértékben ki voltak téve a koronavírus fertőzés lehetőségének az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában munkájuk során.
A felmérés kiderítette az elmúlt esztendőre jellemző étkezési szokásaikat egy kérdőív alapján, s arra is kitért, mennyire volt súlyos a koronavírus-fertőzésük.A kutatók megállapították, hogy 568 válaszadónak voltak koronavírusra jellemző tünetei, vagy nem rendelkeztek tünetekkel, de a tesztjük pozitív eredményt mutatott.
Az 568 esetből 138-an állították, hogy a betegségük közepesen súlyos vagy súlyos volt, a maradék 430 embernél enyhe tünetek mutatkoztak.
A BMJ Nutrition Prevention & Health szaklapban közölt tanulmány arra is kitért, hogy a kutatócsoport számításba vette a résztvevők életkorát, etnikumát, orvosi szempontból jellegzetes tulajdonságait, életmódját - például a dohányzást és a fizikai aktivitást -, súlyát és a már meglevő egészségi állapotokat is. Nem találtak azonban összefüggést az étrend és a Covid-19 fertőzés kockázata között.
A tanulmány így csupán összefüggést állapíthat meg, nem okot és okozatot. Emellett objektív értékelések helyett az alanyok emlékezetére támaszkodott.
Shane McAuliffe dietetikus ezen korlátok miatt óvatosságra intette a szakembereket az értelmezést illetően.
„A jó minőségű étrend igen fontos a megfelelő immunválasz kialakulásához - ami befolyásolhatja a fertőzésekre való hajlamot és annak súlyosságát” – fejtette ki.
Ugyanakkor, mint mondta, ez a tanulmány is rávilágít a jobban megtervezett prospektív tanulmányok szükségességére az étrend és a koronavírus kimenetele kapcsán.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.