Spenót segítheti a bélrendszer alaposabb vizsgálatát

bélrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 12. 09:06
A spenótnak és más növénynek zöld színt kölcsönző pigment segíthet az orvosoknak alaposabban megvizsgálni az emberi emésztőrendszert.

A spenótnak és más növénynek zöld színt kölcsönző pigment segíthet az orvosoknak alaposabban megvizsgálni az emberi emésztőrendszert.

Erre a következtetésre jutott az Advanced Material folyóiratban közzétett tanulmány, amely azt taglalja, hogy a klorofill alapú nanorészecskék oldata hatékony képalkotó médiumként funkcionálhat.

A fejlesztők szerint kutatásuk azt sugallja, a spenótszerű, nanorészecske–dzsúsz elősegítheti, hogy az orvosok részletesebben feltérképezzék, mi is zajlik a páciens gyomrában, beleiben és az emésztőrendszer egyéb területein.

A gasztrointesztinális, avagy a gyomor- és béltraktust az orvosok általában röntgennel, mágneses rezonanciás vizsgálattal (MRI) vagy ultrahanggal világítják át, de eme technikák biztonsági szempontokból, hozzáférhetőségből, és a megfelelő kontrasztanyag hiányából fakadóan korlátozottak.

A szakemberek endoszkópos vizsgálatokat is végeznek, ekkor egy vékony csőhöz erősített apró kamerával vizsgálják meg a páciens emésztőrendszerét. Míg ez a módszer hatékony, végrehajtása igazi kihívása vékonybélben, emellett fertőzéseket okozhat és egyéb kockázatokkal járhat.

Az új kutatásban a fejlesztők a spenótban és más zöld színű zöldségben lévő, és a fotoszintézis folyamatához létfontosságú klorofill-a festékanyagra fókuszáltak.A laborban eltávolították a magnéziumot a pigmentből egy olyan folyamat révén, amely módosítja kémiai struktúráját, ezáltal egy másik fogyasztható összetevőt, a feofitint eredményezi, ami fontos szerepet játszik a fotoszintézisben.

Ezt követően a feofitint felületaktív anyagok oldatába helyezték, majd az utóbbiak szinte teljes eltávolításával csaknem tiszta feofitin nanorészecskéket kaptak.

Az egereken tesztelt folyadék háromféle módon segítette elő az emésztőrendszer vizsgálatát: fotoakusztikusan, fluoreszcenciával és pozitronemissziós-tomográfiával (PET). (Eme utóbbi esetében az oldathoz hozzáadták a réz 64-es izotópját, ami kis mennyiségben ártalmatlan az emberi szervezetre.)

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, de az oldatnak van kereskedelmi potenciálja, hiszen különféle képalkotó technológiákban vethető be, stabilan áthalad az emésztőrendszeren, és az étkezés során már eleve fogyasztjuk.

A labortesztekben az egerek a fotoakusztikus és fluoreszcens módszernél az oldat 100 százalékát ürítették, míg a PET-teszt esetén mintegy 93 százalékát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.