Top 10 – A legjobb ételek diabétesz esetén – 2.rész

dió
PUBLIKÁLÁS: 2018. november 19. 08:02
Ha valaki cukorbetegséggel küzd, gyakori, hogy azt gondolja: az egészséges élelmiszerek közül minden használható. Ez nem teljesen igaz, mert számos tápanyag előnyös számunkra, míg mások kevésbé. Lássuk a legjobb ételeket diabétesz esetén!

A halaktól a gabonáig

Ha valaki cukorbetegséggel küzd, gyakori, hogy azt gondolja: az egészséges élelmiszerek közül minden használható. Ez nem teljesen igaz, mert számos tápanyag előnyös számunkra, míg mások kevésbé. Lássuk a legjobb ételeket diabétesz esetén!

Aki cukorbeteg, annak alaposan meg kell válogatnia, mit eszik és miből mennyit fogyaszt. Az egészségesként számon tartott élelmiszerek sem mind megfelelőek diabétesz esetén: a zöldségek jók lehetnek, ám a jégsalátában levő tápanyagok nem olyan értékesek egy cukorbeteg számára, mint a spenót, kelkáposzta vagy például a mángold.

A tápanyagtartalom mellett fontos a glikémiás index (GI) is. Ez azt jelzi, milyen gyorsan emeli egy élelmiszer a vércukrot. Általánosságban az alacsony GI-vel rendelkezők a legjobb ételek diabétesz esetén: ezekkel lehet leginkább kordában tartani a vércukorszintet.

Lássuk, melyek a legjobb ételek diabétesz esetén. Az első 5-ről előző cikkünkben esett szó, lássuk a második ötöt.

6.Vadon élő lazac és egyéb, Omega-3 zsírsavas halak: a lazacban rengeteg értékes Omega-3 zsírsav van, mely csökkenti a szívbetegség esélyét. D-vitaminban és szelénben is gazdag, amely az egészséges hajért, bőrért, körmökért és csontokért felel. Tápanyagdús hal még a szardínia, hering és a makréla.

52493869 - grilled salmon and vegetables

A legjobb ételek diabétesz esetén, mivel szénhidrátot nem tartalmaz a hal: nem növeli a vércukorszintet. Ha más ételekhez lazacot fogyasztunk, az lassítja az emésztést és növeli a telítettség érzést. A halolaj ugyancsak remek Omega-3 zsírsav forrás. Szedése előtt azonban konzultáljunk orvosunkkal.

7.Diófélék, magvak: a dió és a lenmag magnéziumot, rostot és omega-3 zsírsavat tartalmaz. A dióban alfa-linolénsavat is találunk: ez egy esszenciális zsírsav, amely fokozza a szív egészségét és csökkenti a koleszterinszintet. Tele van E-vitaminnal, folsavval, cinkkel és fehérjével. Minden egyéb dió egészséges zsírokkal lát el bennünket, amely csökkenti az éhséget – de ez a kettő a leginkább jelentős.Ha a szénhidrátot diófélékkel és egyéb, egészséges zsírokkal helyettesítjük, azzal csökkentjük a vércukorszintünket. A dióféléknek egyébként is nagyon alacsony a glikémiás indexe. S még egy ok arra, hogy együk: egy tanulmány szerint azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak diót, kevésbé alakul ki cukorbetegség

8.Bab: a bab típusok a természet leginkább tápláló élelmiszerei közé tartoznak, ezért is a legjobb ételek diabétesz esetén. Rostban és fehérjében gazdagok, vegetáriánusoknak is ideálisak. Magnéziumot és káliumot tartalmaznak. Glikémiás indexük szintén alacsony.A szójababé kb. 16, a vesebabé 24, míg a csicseriborsó 28-as GI-vel rendelkezik. Egy tanulmány rámutatott, hogy a bab fogyasztása igen jó a 2-es típusú diabéteszben szenvedő emberek glikémiás szintjének kordában tartására. Csökkenti ezen felül a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

Fotó: 123rf.com

9.Kelkáposzta és egyéb leveles zöldségek: nagyon egészségesek, s a legjobb ételek diabétesz esetén is. A napi javasolt A-vitamin és K-vitamin 100 százalékát biztosítják. A káposztafélék ugyancsak javasoltak, mivel rengeteg tápanyaggal látnak el bennünket.A kelkáposzta glukozinolát nevű vegyi anyagot tartalmaz, amely hozzájárul a rákkeltő anyagok semlegesítéséhez. Káliumban is gazdagok, amelyről már kiderült, hogy segít a vérnyomás kezelésében.

10. Árpa, lencse és egyéb teljes kiőrlésű gabona: nagy előnyük, hogy tele vannak antioxidánsokkal, oldható és oldhatatlan rostokkal. Segítenek a zsírok anyagcseréjében és hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges állapotához.

Aki rendszeresen fogyaszt árpát, jellemzően alacsonyabb vérkoleszterin-szinttel bír. A gabona szintén stabilan tartja a vércukorszintet. A lencse is jó választás, mivel B-vitaminokat, vasat, komplex szénhidrátokat és fehérjét tartalmaz.Míg egy teljes kiőrlésű kenyér alacsony glikémiás indexűnek számít, érdemes megnézni, hogy a teljes őrlésű típusok pontosan milyen GI-vel rendelkeznek, mert lehet köztük közepes is.A teljes kiőrlésű gabona fogyasztása mindenesetre segít csökkenteni a 2-es típusú diabétesz esélyét, amennyiben a megfelelőt esszük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.