Halláscsökkenéshez vezethet a folsav-hiány

érzékszervek
PUBLIKÁLÁS: 2017. április 03. 10:00
A folsavról sokat hallunk a babavárás kapcsán, hiszen nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, ám ennek a vitaminnak nem csak terhesség idején van fontos szerepe. Ausztrál kutatók felfedezték, hogy a folsav-hiány megemelkedett homocisztein-szinttel párosulva összefüggésbe hozható a halláscsökkenéssel.

A folsavról sokat hallunk a babavárás kapcsán, hiszen nélkülözhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez, ám ennek a vitaminnak nem csak terhesség idején van fontos szerepe. Ausztrál kutatók felfedezték, hogy a folsav-hiány megemelkedett homocisztein-szinttel párosulva összefüggésbe hozható a halláscsökkenéssel.

A homocisztein nevű aminosav arról ismert, hogy ha a szervezetben túl sok van belőle, akkor fokozza a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri betegségek, a vérrögképződés, valamint a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Mi növelheti a homocisztein mennyiségét a szervezetben?

Az egyik fő ok a folsav hiánya. Ennek hátterében állhat a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, de egyes gyógyszerek, többek között a görcsoldó, az ízületi gyulladást gátló és a gyulladásos bélbetegségek elleni szerek, továbbá a túlzott alkoholfogyasztás is csökkentheti a szervezet folsav-szintjét. Fokozottan ki vannak téve a folsav hiányának az idősebbek, akiknél elégtelen a vitamin felszívódása.

Ausztrál kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a homocisztein-szint, a folsav és a B12 vitamin, valamint a halláscsökkenés között van-e összefüggés. (Mind a két vitamin fontos szerepet tölt be a homocisztein-szint kontrollálásában, ugyanis a testben metioninná alakítják, mely a fehérjeszintézisben vesz részt.)

Az eredmény megdöbbentő, ugyanis egy csaknem 3000 résztvevővel készült tanulmány szerint a megemelkedett homocisztein-szint 64 százalékkal fokozza a halláscsökkenés valószínűségét. A B12 vitaminnal kapcsolatban nem találtak jelentős összefüggést, nem így a folsav esetében, melynek hiánya szintén hozzájárul a rizikó növeléséhez.

Hogyan csökkenthetjük a szervezetünkben a megnövekedett homocisztein-szintet?

Igen egyszerűen! Figyeljünk oda jobban a táplálkozásunkra, és együnk több folsav tartalmú élelmiszert. Remek forrásai a sötétzöld színű leveles zöldségek, a spenót, a brokkoli, a spárga, a zöldbab, de hüvelyesek, gabonák, magvak, és narancslé fogyasztásával is hozzájuthatunk. Naponta 500 mikrogramm folsav bevitel már hatékonyan csökkenti a vér homocisztein koncentrációját, és ezzel a hallásunk megóvása érdekében is teszünk egy nagy lépést.

A kellő folsav fogyasztás több szempontból is pozitívan hat a hallásunkra, ugyanis csökkentheti a kellemetlen fülcsengést, és a korral járó hallásromlást is lassíthatja.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.