Segítség, üldöz a lisztérzékenység! – 2.rész

lisztérzékeny
PUBLIKÁLÁS: 2016. március 24. 08:15
Már a lisztből készült termékek közelébe menni is félünk? Rossz rájuk nézni, mert nem ehetünk belőlük? Sajnos, a lisztérzékeny emberek nap mint nap küzdenek ezzel a problémával. Mit kell tudni róla?

Már a lisztből készült termékek közelébe menni is félünk? Rossz rájuk nézni, mert nem ehetünk belőlük? Sajnos, a lisztérzékeny emberek nap mint nap küzdenek ezzel a problémával. Mit kell tudni róla?

Nem egyszerűek a mindennapok akkor, ha az ember úton-útfélen lisztes finomságokkal találkozik, de tisztában van azzal, hogy a lisztérzékenysége miattazonnal problémái adódnának, ha megenne belőlük valamit. A lisztérzékenység egy emésztési rendellenesség, mely a gluténre adott reakció – ez a protein a rozsban, árpában, búzában és ételek százaiban található meg, melyeket vele készítenek. A szervezet immunrendszere reagál a gluténre és kárt okoz a belekben.

kenyér, búza

A lisztérzékenység, coeliakia vagy glutén-szenzitív enteropathia meglehetősen gyakori. Aki szenved tőle, annak gluténmentes étrendet kell tartania.

Cikkünk előző részében a lisztérzékenység jelentésével, tüneteivel és a hajlamosító tényezőkkel foglalkoztunk (LINK), most lássuk a többi tudnivalót!

Mely ételek okoznak érzékenységet?

Nos, sajnos elég sok. A nyugati kultúrában főleg számos olyan étel van, amely tartalmaz glutént – így a kenyér, keksz, muffin, tészta, pizza, kalács, sütemény, pite. A csirkét vagy egyéb rántott húsokat is rá kell tenni atiltólistára, ha a „bunda” kenyérmorzsa. A kínai és japán tészták ugyancsak gluténnal készülnek, a rozs és árpa is tartalmaz glutént, tehát az árpa leves és a sör is problémát jelenthet.

Mi történik, ha lisztérzékenyek vagyunk?

A lisztérzékeny embereknél a szervezet immunrendszerét támadja az élelmiszerekben levő glutén. Az antitestek nekimennek a bélfalnak, rongálják azt és tönkreteszik az apró, hajszálszerű nyúlványokat (bolyhokat) a vékonybélben. Ennek eredményeképpen a zsírok, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok a széklettel távoznak. Ez pedig alultápláltságot okoz.

hasfájás

Bármely korban előfordulhat a lisztérzékenység kialakulása. Még az időseknél is. Miközben az embereknek lehet rá genetikai hajlamuk, a kutatók nem tudják, mi miatt alakul ki ilyen immunreakció hosszú évekkel azután, hogy az illető tolerálta a glutént. Átlagosan 4 esztendő, mire a korai tünetektől valaki eljut odáig, hogy valóban diagnosztizálják nála a betegséget.

Diagnózis

Mivel a lisztérzékenység tünetei változóak lehetnek, sokszor diagnosztizálják félre a problémát. Egy vérteszt meg tudja határozni bizonyos antitestek magas létszámát, mely a betegségre utal. Ha az eredmények negatívak, orvosunk más tesztelési formát is javasolhat, például DNS-elemzést, hogy valóban megfelelő diagnózist kapjunk.

Információt kaphatunk a genetikai vizsgálatokból is – csak Amerikában az emberek egyharmada hordoz ún. DQ2 vagy DQ8 gént, amelyekről kiderült, hogy szükségesek a betegség kifejlődéséhez. Ha nincsenek ilyen génjeink, az orvos még ki is zárhatja a lisztérzékenység meglétét. Ám sok embernek van ilyen génje, s a betegség mégsem alakul ki.

Vékonybél-biopsziával szintén megerősíthető a vérteszt eredménye. A szájon át egy endoszkópot vezetnek a gyomorból a vékonybélbe, s egy kis mennyiségű szövetet vesznek mintának. A coeliakia károsítja a kis, hajszálszerű bolyhokat a bélben és ez így felfedezhető. Aki például glutén érzékeny, hasonló tünetekkel küzd, mint a lisztérzékeny páciens, ám a glutén intoleránsaknál nem történik meg a bélrendszer károsodása.

Darmflora

Mi történik, ha nem kezelik?

A lisztérzékeny gyermekek 60 százalékának, míg a felnőttek 41 százalékának nincsenek tünetei – ami azért veszélyes, mert közben a bélnyálkahártya sérül, nem szívódnak fel megfelelően a tápanyagok és fennáll a lehetősége az alultápláltság kialakulásának. Nagyobb esélyük van arra, hogy csontritkulás, meddőség vagy valamilyen neurológiai probléma alakuljon ki náluk.

Hogyan kezeljük saját kezűleg?

A lisztérzékenységre nincs gyógymód – csak a glutén kerülése hoz enyhülést a tünetekre és teszi lehetővé, hogy a bél meggyógyítsa magát. Napokon belül jobban érezheti magát, aki áttér a gluténmentes táplálkozásra. El kell hagyni a tésztát, a süteményeket és a gabonát, valamint azokat az ételeket, amelyek akár kis mennyiségben is glutént tartalmaznak.

Óvatosnak kell lenni, ugyanis az élelmiszerek jó részében találhatunk glutént, attól függetlenül, hogy első látásra nem gondolnánk róluk. Ilyen a chips, a feldolgozott hús, a rántott ételek (a kenyérmorzsa miatt), a szószok, levesek. Még akár a rúzs is tartalmazhat glutént!Szerencsére ma már számos alternatíva van ezekre az ételekre, így a lisztérzékenyeknek sem kell mellőzniük a finomságokat. Sör helyett pedig bort ihatnak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.