Már a lisztből készült termékek közelébe menni is félünk? Rossz rájuk nézni, mert nem ehetünk belőlük? Sajnos, a lisztérzékeny emberek nap mint nap küzdenek ezzel a problémával. Mit kell tudni róla?
Nem egyszerűek a mindennapok akkor, ha az ember úton-útfélen lisztes finomságokkal találkozik, de tisztában van azzal, hogy a lisztérzékenység miatt, azonnal problémái adódnának,ha megenne belőlük valamit. A lisztérzékenység egy emésztési rendellenesség, mely a gluténre adott reakció – ez a protein a rozsban, árpában, búzában és ételek százaiban található meg, melyeket vele készítenek. A szervezet immunrendszere reagál a gluténre és kárt okoz a belekben.
A lisztérzékenység, coeliakia vagy glutén-szenzitív enteropathia meglehetősen gyakori. Aki szenved tőle, annak gluténmentes étrendet kell tartania.
A tünetek a súlyosabbtól az enyhébbekig változóak lehetnek. Van, akinek nincs is különösebb panasza, de ennek ellenére a károsodást nem kerüli el. A coeliakia-t sokszor félrediagnosztizálják, irritábilis bél szindrómának, Crohn betegségnek, vagy gyomorfekénynek titulálják.
A tünetei lehetnek:
Valóban akadnak, akik nem tapasztalnak emésztőrendszeri tüneteket. Mégis, a tápanyagok felszívásának problémája már bajokhoz vezethet, beleértve a fogyást és az alultápláltságot. A jelek és a tünetek, melyek utóbbiakhoz kapcsolódnak, a vérszegénység, a kimerültség, csontritkulás, meddőség vagy vetélés, szájüregi fekélyek, bizsergés, zsibbadás a kézben és a lábakban.
Egyes embereknél a coeliakia viszkető, hólyagos bőrkiütéseket is produkál (dermatitis herpetiformis). Intenzív, égő érzés jelentkezik a könyök, térdek, fejtető, hát és fenék táján. Vörös, viszkető duzzanatok jönnek létre, majd varasodás. Először tinédzserkorban jellemzőek és sokkal gyakrabban alakulnak ki férfiaknál, mint nőknél. Gluténmentes étrenddel többnyire eltűnnek ezek a kellemetlenségek – de gyógyszerrel is kezelhetők.
A lisztérzékenység miatt az érintettek érzékelhetnek depressziót, ingerlékenységet, feledékenységet és gondjaik lehetnek a koncentrációval. Egy krónikus betegség csak hozzájárul a hangulat- és memóriaproblémákhoz, különösen, ha a krónikus fájdalom vagy kimerültség vérszegénységből származik.
A coeliakia gyermekkorban elkezdődhet, már a csecsemőknél is – amikor a babát a szülők glutén tartalmú ételekkel ismertetik meg. A gyermek hányhat, puffadása, fájdalma lehet, hasmenést és ingerlékenységet tapasztal. A betegség lassabb növekedéshez vezethet, sőt még a gyarapodást is gátolhatja. A lisztérzékeny gyerekek fogai barázdáltak, elszíneződöttek, formájuk nem tökéletes. Azon csemetéket, akiknek a szülője vagy testvére lisztérzékeny, érdemes megvizsgáltatni: nincs-e ugyanilyen gondjuk.
Miközben pontosan nem lehet tudni, miért, az alábbi tényezők tesznek ki bennünket a lisztérzékenység kockázatának:
Cikkünket folytatjuk a lisztérzékenység okozóival!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.