Sóbevitelünk átlagosan nem haladhatja meg a napi 2300 milligrammot, ha egészségesek akarunk maradni. Vannak ugyanakkor - természetesen finom - ételek, amelyek önmagukban a napi sóbevitel 44 százalékát szolgáltatják, és még csak nem is tudunk róla.
Íme 10 élelmiszer, a legsósabb ételek, amelyeket nem árt elkerülni és azok is, melyekkel helyettesíthetjük őket.
1. Kenyerek és zsemlék
Tudjuk, hogy a fehér lisztből készült ételek nem a legegészségesebb választások. Egy-egy sós zsemle, bagett azonban akár 3500 mg nátriumot is tartalmazhat. Szakemberek szerint napi nátriumbevitelünk 65 százaléka boltban vásárolt élelmiszerekből származik, tehát ha egy pékségben indítjuk a napot, inkább egy hagymás bagettet válasszunk...
2. Húsok, füstölt húsok
Szalámit tennénk a szendvicsbe? Hat vékony szelettel ugyanúgy járunk, mint ha valamilyen sós ropogtatnivalót ennénk (nagyjából 1,130 mg nátrium), és ez még csak a hús része a szendvicsnek. Egy mézes sonka sokkal jobb választás lehet, ugyanakkora mennyiségű hús, feleannyi sóval.
3. Pizza
Összetevői egyszerűnek tűnhetnek, de egy-egy jól megrakott darab akár 5000 mg sóval is készülhet. A vastag feltétet vékonyra váltva, a mozzarellát pedig feta sajtra cserélve hatékonyan óvhatjuk meg vonalainkat. Egy könnyed pizza ugyanis sokkal kevésbé sózott, csupán 560 mg nátriumot tartalmaz.
4. Friss és feldolgozott baromfi
A grillcsirke igen jó választás, ha egészségesen akarunk étkezni, ugyanakkor érdemes ellenőrizni a nyers baromfi címkéjét és megnézni, nem készül-e hozzáadott húslevessel. Így ugyanis 60 mg vagy ennél is több nátrium kerülhet a húshoz, amely csirkemellenként túl sok, ezért olyat válasszunk, ami hozzáadott húslevest nem tartalmaz.
5. Leves
Talán azt hisszük, ezzel nem sokat ártunk magunknak. Sajnos azonban az éttermi levesek a legsósabb ételek közé tartozhatnak. A sóbevitel 25 százaléka éttermi ételekből származik. Sokszor dupla annyi sómennyiség van bennük, mint amennyit naponta ajánlatos fogyasztanunk. Készítsünk otthon leveseket kevés sózással, vagy szavazzunk a Minestrone-ra, amelyben nincs akkora mennyiségű só.
6. Sajtburgerek, szendvicsek
A zsemlébe tömött finomságok bizony akár 4000 mg sót is tartalmazhatnak. Finom és kevésbé sós szendvicseket otthon is készíthetünk pulykahús felhasználásával, friss zöldségekkel és egészséges szószokkal.
7. Sajt
A parmezán, a túró, 850 mg só 10 evőkanalanként, valamint 918 mg csészénként. Cheddar sajttal jobban járunk, feleannyi só van benne, az alacsony sótartalmú túróban pedig csak 30 mg-ot találunk.
8. Tésztás ételek
Különösen a készételekkel vigyázzunk, melyekben akár 1000 mg só is lehet. Készítsük magunk a tésztát vagy vegyünk teljes kiőrlésűt és magunk adjuk hozzá az egészséges alapanyagokból készült szószokat.
9. Húsételek
A steak-kel nagyon melléfoghatunk, válasszuk inkább a filéket, vagy készítsünk grillezett steak-et vörösboros mártásban, mely mindössze 470 mg sót tartalmaz majd.
10. Sós rágcsálnivalók - vagyis a sós perec, chips, pattogatott kukorica
Szintén a legsósabb ételek közé sorolandók, ami talán nem meglepő. Adagonként ezek a rágcsálnivalók akár 450 mg sót is tartalmazhatnak, azaz, 20 százalékát az ajánlott napi sóbevitelnek. Érdemes olyasmire váltani, ami ugyan szintén kellemes, mint rágcsálnivaló, de fele ennyi só sincs benne!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.