Az utóbbi években egyre több pincészet dolgozik azon, hogy a hazai pezsgőkészítés- és fogyasztás is egy magasabb szintre emelkedhessen. 2014-ben írtunk például a somlói Kreinbacher Birtok kezdeményezéséről, amikor új, méthode traditionnelle eljárással készült pezsgőikkel jelentek meg a Borfesztiválon. Most pedig a Balaton déli partján, a Somogyi-dombság dűlőin termesztő Bujdosó Pincészet lépett elő Bujdosó Brut Rosé Pezsgőjével, ami a Kék, Zöld és Bordó néven futó gyöngyözőborokat követő lépés volt. A bemutatóján mi is ott voltunk.
Az új pezsgőt nem is lehetett volna méltóbb helyen megkóstolni, mint egy 36 fős vitorlás fedélzetén, ami a Balaton selymes hullámain siklott. Miközben így tettünk, messziről nézett le ránk a Badacsony, láttuk Lellét, Tihanyt, Balatonszemest, és csak úgy pukkantak a pezsgős dugók – itt nem kellett szerénykedni és attól félni, hogy leverjük velük a csillárt. A kitöltött ital gyümölcsös, virágos illatával és apró buborékjaival hódított – tökéletesen illett a szépen felújított, fapadokkal körberakott vitorláshoz.
A pincészet elég sokáig távol maradt a pezsgőkészítéstől, de a 2016-os évjáratban már minden adott volt ahhoz, hogy el tudják készíteni az első saját méthode traditionnelle pezsgőjüket. Odafigyeltek arra, hogy az alapbor megfelelő legyen: az érett gyümölcs mellett mértéktartó maradjon az alkohol, de az élénk savak is fontosnak számítottak. Ezt optimális tőketerheléssel és a szüreti időpont megfelelő kiválasztásával érték el, valamint azzal, hogy az ültetvények direkt pezsgőnek szánt szőlő termeléséhez lettek kialakítva - írták a pincészet oldalán.
"A pinot noir a házasítás hangsúlyos eleme, amely mellé még királyleányka került, a szőlőfajták kiválasztása és a dosage mennyisége is tudatos volt. 7 gramm cukor mellett 7 gramm/liter sav van benne" - mesélte Bujdosó Ferenc. (A dosage az a koktél, amit a készítési folyamat utolsó szakaszában adnak az italhoz.)
A vitorlázás és a pezsgő végül megágyazott egy remek bisztró ebédnek, amit a csapat a Paletta Bistrobar & Vinotecában fogyasztott el, mely a helyi vitorláskikötő étterme. Tulajdonosa pedig az a Bezerics Dániel, aki édesapjával közösen viszi a Bezerics Borházat Szentgyörgyváron. A halburgerük egyszerűen fenomenális volt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.