Koccintson akár a Temzén hajózva, a Times Square-en egymilliomodmagával ünnepelve, egy thai strandon tűzijátékozva, vagy éppen a budapesti utcákon csatangolva, a megfelelő pezsgő kiválasztása és megfelelő fogyasztása tovább emeli az ünnep fényét. Íme pár hasznos tipp a mai estére.
A pezsgő kiválasztásakor mindig jó támpont lehet, ha az elkészítés módjáról érdeklődünk. A méthode traditionnelle pezsgők a legjobb minőséget képviselik. A megfelelő alapboron túl a palackos erjesztésnek és a legalább kilenc hónapon, de gyakrabban éveken át tartó érlelésnek köszönhetik selymes buborékaikat és izgalmas aromáikat. A pezsgő ennél az eljárásnál ugyanabban a palackban kerül kereskedelmi forgalomba, mint amiben erjesztették és érlelték.
A másik végletet a tankpezsgő, ekkor a szénsavasságot eredményező másodlagos erjedés nem a palackban megy végbe, hanem nyomásálló rozsdamentes acéltartályokban. Ezzel az eljárással készül a kereskedelmi forgalomba kerülő pezsgők legnagyobb része - áll a Wikipédia pezsgőkészítésről szóló szócikkében. Ha valami különlegesebbre vágynak, szerintünk ezt nem érdemes választani.
A pezsgő gazdag aromáinak felfedezéséhez érdemes odafigyelni a megfelelő felszolgálásra is:
1. Hűtsük okosan
Egy komplexebb tradicionális pezsgő tíz-tizenkét fok közötti hőmérsékleten fogyasztva a legélvezetesebb, túlhűtve kevésbé mutatja meg összetett aromáit. Szakértőktől úgy tudjuk, a legrosszabb amit tehetünk, ha mélyhűtőbe dugjuk az üveget, hogy minél gyorsabban fogyaszthassuk a pezsgőt, mert ezzel teljesen "összetörjük" az italt. A legjobb és leggyorsabb módszer ezzel szemben ha jégvödörben, jég és víz segítségével nyolc fok körüli hőmérsékletre hűtjük a palackot, így mire a pezsgőt kitöltjük, máris a megfelelő hőmérsékleten élvezhető.
2. Hangos pukk helyett elég egy elegáns szissz
Ha elegánsan szeretnénk kibontani, tartsuk megdöntve és a palackot forgassuk, ne a dugót! Ha elég óvatosak vagyunk, hangos pukkanás helyett egy elegáns szisszenéssel zárhatjuk a műveletet.
3. Nem mindegy, mibe töltjük
Válasszunk öblös poharat! A legnevesebb champagne-házak és Michelin-csillagos éttermek is a pereménél szűkülő, tulipán formájú pezsgőspoharat vagy borospoharat ajánlják, ezek teljesebben megmutatják a pezsgő finom és összetett aromáit, mint a túl keskeny flőték. Ha a poharat 45 fokban megdöntve a pohár falára töltjük az italt, a buborékok is élvezetesebbek maradnak.
A fogyasztási tippeket és a grafikát a Kreinbacher Birtoktól kaptunk, köszönjük!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.