Öt mázsa magyar dinnyével ünnepelnek Ópusztaszeren

Ópusztaszer
PUBLIKÁLÁS: 2016. augusztus 05. 11:42
Dinnyenapot rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a mézédes gyümölcsből és az is kiderül, idén ki lesz a legjobb dinnyesúlysaccoló.

Szombatra öt mázsa magyar dinnye érkezik az Emlékparkba a Békés megyei Pusztaottlakáról. A skanzen szegedi tanyáján délután Tamás Gábor dinnyeszobrokat farag, a malom előtt népi gyermekjátszó és kézműves-foglalkozás várja a legkisebbeket, a Nomád parkban pedig 10. századi mesterségeket - nemezelést, rokkázást, kézi orsózást, esztergálást - próbálhatnak ki a vendégek.

Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Lesz majd dinnyesúlysaccoló-verseny, amelyen azt nevezik győztesnek, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A legbátrabbak pedig azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. A korábbi években akadt olyan versenyző, aki három kilogrammnál is több dinnyét elfogyasztott.

A tanya udvarán sárgadinnyelekvár is fő majd. Ehhez az érett sárga húsú gyümölcsöt alaposan megmossák, a belét a magoktól megtisztítják, majd két centis darabokra vágják. Üstben állandó kevergetés mellett főzni kezdik, és amikor levet ereszt, kevéske citromhéjat és fél rúd vaníliát adnak hozzá. Ahogy a lekvár felére besűrűsödött, cukrot adnak hozzá, majd egy citrom levét, ami kellemes ízt ad a desszertnek és megőrzi világos színét is.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartott dinnyenap programjairól bővebben itt olvashat. Még több hétvégi programot pedig a heti ajánlónkban talál.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.