Noha sokan felgyógyulnak a koronavírusból, felépülésük után gyakran hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációs zavarokkal, izom- és ízületi fájdalmakkal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával.
A tünetek miatt könnyen alakulhat ki fogyás vagy alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást – mondta egy dietetikus szakember az M1 Ma reggel című műsorában.
A téma kapcsán Somogyi Kovács Anita dietetikus az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a poszt-Covid szindrómások esetében egy orvosi protokoll alapján megállapítják a betegek egészségügyi állapotát, ezután három, hat vagy akár tizenkét hónapig is követhetik gyógyulásukat, ugyanis a poszt-Covid tünetei folyamatos kezelést igényelnek. Alapvetően azonban figyelembe kell venni, hogy sok felgyógyult koronavírus-fertőzöttnek van egy alapbetegsége, mely szerint kell kialakítani egy étrendet.
A szakértő elmondása szerint jelen esetben nem a multivitamin-készítmények nyújtanak megoldást, hanem a betegség alatt elveszített izomtömegnek pótlása, mely megfelelő táplálkozással sikerülhet.
Sok esetben ajánlják, hogy egészséges például a sárgarépa vagy a mandula fogyasztása, azonban a rágás is egy fáradságos folyamat, így ilyenkor érdemes puhábbra készíteni az ételeket.
Amikor a fáradtság ennyire központi, javasolt a tört burgonya többféle zöldséggel elkészítve vagy a jobban átfőtt rizs. Továbbá ajánlott a húsgombócok, rakott ételek, darált húsos ételek fogyasztása, azonban a szakértő kiemelte ezek alól kivétel minden zsíros étel, hiszen megemésztésük megterhelő a szervezet számára.
Az immunrendszer támogatása különösen fontos egy posztcovidos esetében. Somogyi Kovács Anita külön kiemelte, hogy szigorúan tilos most a bikiniszezonra készülni, ugyanis a diéta nem megengedett, sokkal inkább ajánlott beállítani egy egészséges étrendet.
"A lakosságban a koronavíruson átesett betegek körülbelül 30–40 százalékának vannak posztcovidos tünetei, így nekik egyáltalán nem javasolt a diéta" – mondta a szakértő.
Számukra javasolt a megfelelő, jó minőségű szénhidrátok bevitele, mint például a rizs, a kuszkusz vagy az édesburgonya. Emellett ajánlott a könnyen emészthető fehérjék fogyasztása, ilyen például a hal, a csirke és a tojás. Számos esetben, annak ellenére, hogy a beteg felgyógyul a betegségből, visszamaradnak a szaglási és az ízlelési problémák.
Van, aki fémes ízt érez a szájában, nekik javasolt a műanyag evőeszköz használata, így ez nem erősíti fel a kellemetlen fémes ízt. A dietetikus elmondta, javasolt a szép, ízléses, színes teríték azoknak, akiknek még nem tért vissza az ízlelésük, illetve a szaglásuk, ugyanis étvágygerjesztő hatást gyakorolhat az egyénre. Hangsúlyozta, hogy az ízeket nem sózassál lehet elérni, hanem a frissen vágott fűszerekkel, például zöld petrezselyemmel, kaporral vagy bazsalikommal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.