Aspenótegyik legértékesebb zöldségünk. Ha okosan használod, egy sor kialakulófélben lévő betegségtől menthet meg. Akkor a legértékesebb, ha főzés nélkül, salátának vagy spenótlének fogyasztod. Antioxidáns hatása megvédi sejtjeidet a szabadgyökök kialakulásától, szeléntartalma pedig még jobban támogatja ezt a hatást. Oxáltartalma segíti az emésztést.
Rengeteg B-vitamint tartalmaz, ezek pedig fokozzák a zsírok és a szénhidrátok megemésztését. A spenótban megtalálható természetes só csökkenti a vér cukortartalmát, így kifejezetten hasznos táplálék cukorbetegségben szenvedők számára. Krómtartalma hatékonyabb munkára serkenti a hasnyálmirigyet, mely az inzulintermelést szabályozza. Vérnyomás-szabályozó hatása is ismert, valamint vérzékenység, erős menstruáció esetén is alkalmazható egy-egy pohár spenótlé elfogyasztása.
1.NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás Tízórai: 10 dkg szilva
Hozzávalók:
Mosd meg a spenótot, tépd le a levél szárait. Főzd meg sós vízben, csepegtesd le, majd a leveleket aprítsd nagyon apróra. Készíts rántást az olajból, a fokhagymából és a lisztből, keverd csomómentesre a tejjel, majd tedd bele a spenótot. Fűszerezd, és forrald össze alaposan.
Uzsonna: 3 dl paradicsomlé Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 2 szelet csirkemell sonka, 2 db paradicsom
2. NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás Tízórai: 10 dkg szőlő
Ebéd: spenótos spagettiHozzávalók:
Olvaszd fel a spenótot, majd keverd össze a préselt fokhagymával, a joghurttal, a sóval és a borssal. Melegítsd össze, és időközben főzd meg a tésztát a csomagolásán előírtak szerint. Keverd a tésztához a spenótot, és melegen fogyaszd.
Uzsonna: 3 dl szőlőlé Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 szelet zsírszegény sajt, 1 teáskanál light margarin, 1 db paprika
3.NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás Tízórai: 2 db kicsi körte Ebéd: spenótos tonhal
Hozzávalók:
Először készítsd el a pácot. Add hozzá az olajhoz a mustárt és a fokhagymát, majd fűszerezd a sóval, a kakukkfűvel és a citromlével. A borsot törd össze, és add a páchoz. Tedd a halakat sütőlapra, és kend be a páccal. Közben mosd meg a spenótleveleket, és helyezd egy tányérra. Az átsült tonhalakat fektesd a spenótra, és melegen fogyaszd.
Uzsonna: 3 dl körtelé Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 szelet sonka, 1 db kicsi répa lereszelve, citromlével
4.NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás
Tízórai: 1 db alma Ebéd: spenótlevesHozzávalók:
Olvaszd meg a vajat, és add hozzá a lisztet. Kevergesd, közben öntsd fel tejjel. A kiolvadt spenótot add hozzá, forrald össze, majd fűszerezd a sóval és a cukorral.
Uzsonna: 3 dl grépfrútlé Vacsora: 2 szelet Graham-kenyér, 1 szelet tarja, 1 db paprika
5.NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás Tízórai: 1 db narancs Ebéd: spenótos makaróni
Hozzávalók:
Besamelmártás:
Főzd ki a tésztát a csomagoláson előírtak alapján. Közben mosd meg a spenótot, és fonnyaszd meg a vajon. Készíts besamelmártást, majd hagyd besűrűsödni. Öntsd fel tejjel, és add hozzá a tojássárgáját. Ezután fűszerezd. A besamelt öntsd a lecsepegtetett tésztára a spenóttal együtt. Reszelt sajttal fogyaszd.
Uzsonna: 3 dl narancslé Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 teáskanál light margarin, 1 db tojás
6. NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás Tízórai: 1 db banán Ebéd: spenótsaláta
Hozzávalók:
Az öntethez:
Mosd meg a spenótot, és tépkedd apró darabokra. Főzd meg a tojást, hagyd kihűlni, majd aprítsd kis kockákra. A lilahagymát is vágd karikákra, majd keverd össze a spenóttal és a tojással. Az öntetet keverd egybe, és tálaláskor öntsd a salátához.
Uzsonna: 3 dl sárgarépalé Vacsora: 2 szelet Graham-kenyér, 1 szelet marhapárizsi, 1 db paradicsom
7. NAP
Reggeli: 1 dl spenótlé, 1 dl szénsavmentes víz, 1 szelet Graham-kenyér, 1 db tojás Tízórai: 1 db nektarin Ebéd: spenótfőzelék
Hozzávalók:
Mosd meg a spenótot, tépd le a levél szárait. Főzd meg sós vízben, csepegtesd le, majd a leveleket aprítsd nagyon apróra. Készíts rántást az olajból, a fokhagymából és a lisztből, keverd csomómentesre a tejjel, majd tedd bele a spenótot. Fűszerezd, és forrald össze alaposan.
Uzsonna: 3 dl paradicsomlé Vacsora: 1 szelet Graham-kenyér, 1 db light kockasajt, 1 db paprika
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.