Ezért együnk spenótot minden évszakban!

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 26. 13:33
Hiába mondták eleink, hogy a spenót tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal. Sehogy sem sikerült velünk megkedveltetni.

Hiába mondták eleink, hogy a spenót tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és rostokkal. Sehogy sem sikerült velünk megkedveltetni.

Felnőttként azonban már egészen elfogultan nézzük a selymes zöld, húsos levelek erényeit.

A családi anekdoták szerint a csukamájolaj a szüleink gyermekkorának réme volt, nálunk pedig a spenót töltötte be ugyanezt a szerepet.

Foto:123rf.com
  • Aspenót(Spinacia oleracea) a libatopfélék családjába tartozik, ahogy a cukorrépa és a cikória is.
  • Feltehetőleg a Közel-Keletről származik,Perzsa fűnéven már a VIII.-IX. században ismerték, az arabok által eljutott Spanyolországba is. Hazánkba csak a XVI. század végétől jegyzik a jelenlétét.

Turbózd fel a vitaminraktárodatés fogyj egészségesen! A 7 napos étrend minden napján egy különleges spenótrecepttel ismerkedhetsz meg!

Mi mindenre jó a spenót?

Aspenótkönnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban, antioxidánsokban gazdag. Sok luteint, természetes karotinoidot tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is. Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk.

A K-vitamin amellett, hogy a véralvadás egyik fontos szabályozója, támogatja a máj méregtelenítő funkcióját, sőt a csontok felépítéséhez is szüksége van rá szervezetünknek. Aspenótotsokan a gyomor-működést serkentő hatása miatt kedvelik. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismert emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. Aspenótkiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

Leggyakrabban a termesztési idő alapján csoportosítják a spenótot, ennek megfelelően megkülönböztetnek téli és nyári fajtákat.

A legkorábbi friss zöldség, már a tél végén szedhető annak ellenére, hogy a hideget kevésbé tűri, mint a szárazságot. Egyéves növény. Magja kerek vagy apró tüskés is lehet, magtömege 8-10 gramm, csírázóképességét 4-5 évig tartja meg. Azúj-zélandi spenótotnyáron lehet szedni. Amint magszárat fejleszt, a levelei már nem hasznosíthatók étkezésre.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.