Vélemény

Vélemény: Tízezer perc

Pallagi Ferenc

2014. október 5. vasárnap 10:00

Szijjártó Péter ugyanabból az alomból származik, amely Zuschlag Jánost is adta a hazának. Egy év különbséggel születtek, egyik bölcsész, a másik közgazdász, és mindketten kamaszkorukban kezdtek politizálni. Zuschlag a szocialista párt ifjúsági szervezetében vett villámrajtot, Szijjártó ugyanezt tette a Fidesz keltetőjében.

Zuschlag alföldi prolicsaládból jött, Szijjártó dunántúli értelmiségi famíliában látta meg a napvilágot. Mindketten tudatosan döntöttek úgy, hogy a politikában keresik a boldogulásukat, mert úgy látták, ott vannak az ő igazi lehetőségeik. Zuschlagban az akkori szocialista párt számos vezető politikusa látta a jövő nagy reménységét, mert szorgalmas volt, alkalmazkodó, ha kellett, alázatos, és mert korosztályából kevés tehetséges fia­tal lépett a politikai pályára.

Szijjártó előbb a helyi politikában tündökölt, az akkori győri polgármester megbuktatásában jeleskedett, majd rövid idő után Orbán Viktor táskahordozójává emelkedett. Innen egyenes út vitt a külügyminiszteri székig. Zuschlag ifjú honatya, a párt reménysége a hazug pletykák szerint jó viszonyban volt a konkurenciától Szijjártóval, s a Jani által megbugázott pénzekből talán még a fideszes ifjúságnak is jutott olykor. Zuschlag útja innen egyenesen, de nem törvényszerűen vezetett a börtönbe. Szijjártó jó gyerek volt, segített apukájának némely vas­út-felújítá­si munkák megszerzésében, apuka pedig példás szülőnek bizonyult, amikor a befolyt pénzből segített a gyereknek egy 700 négyzetméteres házikót venni.

Ez a két fiú jól látta meg, hogy a magyar politika anyagi vállalkozás, a meggazdagodás és a hatalomszerzés terepe. Fenntartások nélkül, gátlástalanul bármit megtettek, hogy a csúcsra érjenek. Csak véletlen, hogy egyikük a börtönben kötött ki, a másik miniszter lett. Lehetett volna fordítva is.

További cikkek

Ez is érdekelhet

life.hu

Ismert tévés oldalán vigasztalódott Csuti, többen is látták őket a Margitszigeten

metropol.hu

Tűz ütött ki a budapesti Szent Imre kórházban

life.hu

Hetente csak háromszor zuhanyozik ez a nő: népharag zúdult rá

vg.hu

Új roncsprogrammal szabadulnak az autómatuzsálemektől

szoljon.hu

Saját kézzel befejezték, most eladnák a szuper szolnoki otthont tulajdonosai

origo.hu

Elegánsnak ígérkezik a Google okosórája

nemzetisport.hu

Női kézi BL: győzött a Rosztov, és átvette a vezetést A-csoportban

vg.hu

Autóbalesete volt Arnold Schwarzeneggernek

ripost.hu

Kiadták a riasztást: mutatjuk, hol fog szakadni a hó ma is

magyarnemzet.hu

Súlyos autóbalesetet okozott Arnold Schwarzenegger + fotók

borsonline.hu

Sokkot kaptak a vásárlók: holtan találtak egy eladót a boltban