Ínycsiklandó rovarokból készül ételek - Megennéd, ha ízletesebbek lennének?

környezetvédő
PUBLIKÁLÁS: 2024. szeptember 09. 12:00

A rovarok jelenthetik a megoldást a fenntartható fejlődés és az élelmezési válság kezelésére. Egy szingapúri konferencián a mesterszakácsok új ínycsiklandó rovarokból készült ételeket készítettek, hogy népszerűsítsék ezt a sok helyen már elterjedt élelmiszert.

Ínycsiklandó rovarokból készül ételek - Megennéd, ha ízletesebbek lennének? - illusztráció Forrás: Shutterstock/ Thao Lan

Ínycsiklandó rovarokból készül ételek

„Gondolj úgy a tücsökpogácsára, mint a halpogácsára" - mondta a séf, miközben arra biztatta a büfésorban álló férfit, hogy kóstolja meg a gőzölgő, fűszeres lakszát - egy kókuszos tésztalevest -, amely tele van texturált tücsökfehérjével.

A laksza mellett egy tányér chilis tücsök volt, egy kedvelt szingapúri étel - a gazdag, édes chiliszószba mártott, kevergetve sült iszaprák - bogaras változata. Úgy nézett ki, mint bármelyik másik büfé, viszont minden étel fő összetevője a tücsök.
A sorban állt egy nő, aki óvatosan kanalazta a tányérjára a darált tücskökkel megrakott, kevergetve sült koreai üvegtésztát. Az ember azt várta volna, hogy az étkezők elkapkodják a lakomát. Elvégre ők is ott voltak a világ minden tájáról érkező több mint 600 tudós, vállalkozó és környezetvédő között, akik a rovarok ízletessé tételét célzó küldetés keretében érkeztek Szingapúrba. A konferencia neve mindent elárult - Rovarok a világ élelmezéséért.

Még többen érkeztek a rovarokkal teli büféhez. A szokásos ételek voltak, egyesek szerint: vadon fogott barramundi citromfűvel és lime-mal átitatva, grillezett szűzpecsenye hagymalekvárral, kókuszos zöldséges curry - csak rovarokból.

Az ENSZ szerint mintegy kétmilliárd ember, a világ népességének mintegy negyede már most is rovarokat fogyaszt a mindennapi étrendje részeként.

Még több embernek kellene csatlakoznia hozzájuk, akik a rovarokat egészséges és zöld választásként hirdetik. De vajon elég-e a bolygó megmentésének lehetősége ahhoz, hogy az emberek megkóstolják a bogarakat?

Ázsiában bevett szokás, hogy rovarokat is fogyasztanak az emberek - illusztráció Forrás: Shutterstock/ gracethang2

Fehérjedús, ízletes rovarok

„Arra kell összpontosítanunk, hogy ízletesek legyenek" - mondta Joseph Yoon New York-i séf, aki a szingapúri séffel, Nicholas Low-val együtt a tücsökkel fűszerezett menüt tervezte a konferenciára. A rendezvényen engedélyt kaptak arra, hogy kizárólag tücsköket használjanak.

- tette hozzá.

Tanulmányok megállapították, hogy a tücskökben magas a fehérjetartalom. A tenyésztésük pedig jóval kevesebb vizet és földet igényelt, mint az állattenyésztés. Néhány ország a rovarok táplálását ha nem is erőltette, de ösztönözte - írja a BBC.

Szingapúr nemrégiben 16 bogárfajtát, köztük tücsköket, selyemhernyókat, szöcskéket és mézelő méheket hagyott jóvá élelmiszerként.

Ez a maroknyi ország - köztük az Európai Unió, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea és Thaiföld - egyike azon országoknak, amelyek szabályozzák az ehető rovarok egyelőre kezdeti stádiumban lévő iparát. A becslések 400 millió dollártól 1,4 milliárd dollárig terjednek.

A fenntartható fejlődés és az élelmezési válság kezelésére a rovarok adhatnak megoldást - illusztráció Forrás: Shutterstock/ gohty

Az olyan szakácsoknak, mint Nicholas Low, meg kellett találniuk a rovarok „lebontásának" módját, hogy főzhessenek belőlük, mert az emberek nem mindig akarják „eredeti formájukban" megkóstolni őket.
A konferenciára Low újragondolta a népszerű laksa-t, amikor a szokásos halpogácsát darált tücsökből készült pogácsával helyettesítette.

Elmondta, hogy némi munkát igényelt a rovarok földes szagának elfedése is. Az olyan „erős ízű" ételek, mint a laksa, ideálisak voltak, mert az eredeti recept finomságai elterelték az emberek figyelmét a zúzott bogarakról.

Low szerint a tücskök kevés teret hagytak neki a kísérletezésre. Általában mélyhűtöttek, hogy kielégítően ropogósak legyenek, vagy finom porrá őrölték őket, nem úgy, mint a húsokat, ami sokoldalúan felhasználhatóvá teszi a főzést, a párolástól a grillezésig.

A mesterszakács nem tudja elképzelni, hogy minden nap tücskökkel főzzön: „Inkább különleges ételként főzöm, amely egy nagyobb menü része."

Nézd meg a BBC riportját a rovarokból készült ételekkel kapcsolatban:

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.