Tippek grillezéshez, hogy fergeteges legyen a kerti parti!

sütögetés
PUBLIKÁLÁS: 2024. július 26. 05:30

Nyáron az egyik legjobb program kétségtelenül a grillezés, ami a családi- és baráti összejövetelek fénypontja. Viszont könnyen rémálommá is válhat a sütögetés, ezért adunk pár tippet a grillezéshez, hogy semmi ne ronthassa el a bulit.

Tippek grillezéshez - például a saslik kiváló grillétel Forrás: shutterstock.com

Mivel gyújtsunk be a grillezéshez?

A legjobb ha faszenet használunk, ami nyaranta a legtöbb élelmiszer- és barkácsboltban megvásárolható. Ez adja a grillételek jellegzetes zamatát és relatíve egyenletes hőmérsékletet biztosít a sütéshez. Érdemes lecsukható tetejű grillsütőt venni, mert puhábbá válnak az ételek.

Az elektromos és a gázgrillezők szintén nem rosszak, főleg ha valaki az erkélyén akar sütögteni, így nem keletkezik az égésből származó füst, ami zavarná a szomszédokat.

Mit grillezzünk?

Grillezni szinte bármit lehet: sajtokat, különféle húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket. A nyári szezonban a boltok számtalan direkt grillezésre való ételt kínálnak, amelyek sokkal alkalmasabbak a grillezésre, mint mezei társaik.

A különböző húsokat – csirkemell, comb, sertéstarja – érdemes előre bepácolni, akár már előző este, hogy átjárja őket a fűszer. Amelyik igényli, ki lehet klopfolni, hogy még omlósabb legyen. Sót kevesebbet használjunk, mert kiszáríthatja a húsokat. Ha bacon-be tekered a husikat vagy például a spárgát, további mennyei ízt kapsz.

Ha a grillrácson sütsz, érdemes olajjal megkenni vagy szalonnával megdörzsölni, hogy ne tapadjon rá a hús.

A sertéshús nagy kedvenc a kerti partikon - illusztráció Forrás: Unsplash

Begyújtjuk a grillt

Nem érdemes nyílt lángra tenni a sütnivalókat, mert elégnek. Ezért érdemes a sütés előtt 30-40 perccel begyújtani a faszenet. Akkor kezdjük el a sütést, ha a szén parázslik. Bizonyos ételeket – például krumplit, hagymát – be lehet csomagolni alufóliába és úgy megsütni a parázsba téve.

Hogyan süssünk a grillen?

Nem kell folyamatosan forgatni a hússzeleteket, elég egyszer, amikor a hús a hőtől elfehéredik. Sütés közben ne szurkáljuk, ne nyomkodjuk, mert kiszárad. Csak lapáttal vagy csipesszel forgassunk rajta. Ha a hús a legvastagabb részén megnyomva kemény, akkor már kész, a hal pedig akkor, ha a húsa már nem áttetsző.

A zöldségeknek elég az alacsonyabb hőfok és rövidebb sütési idő, így ezeket gyengébb parázson a felső grillrácson süssük, mert ha túlsülnek, keserű lesz az ízük. Nyugodtan kísérletezzünk gyümölcsökkel is, almával, körtével, barackkal, ezek is nagyon finomak grillezve akár édességként, akár baconbe tekerve sós fogásként. A lényeg, hogy túl sok mindent ne rakjunk egyszerre a rácsra, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak – írja a feol.hu.

Grillezés mesterfokon: Kocsis Bálint mesterszakács az alábbi videóban megmutatja az omlós tarja elkészítésének titkát:

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.