A 14 lábú óriási ászkarák egy tajpeji ramen-étterem legújabb ételének fénypontja, az emberek pedig sorban állnak, hogy lefotózhassák és kóstolhassanak a tésztalevesből, írja a CNN. A The Ramen Boy május 22-én dobta piacra a limitált szériás tésztalevest, és amióta közösségi média oldalán bejelentette, hogy „végre megkapta ezt az álomalapanyagot", több mint 100-an iratkoztak fel a várólistára, hogy az étteremben vacsorázzanak.
Annyira muttós a külseje, nagyon aranyosan néz ki" – mondta az étterem 37 éves tulajdonosa a CNN kisfilmjében.
Ami a főzési technikát illeti, a legegyszerűbb módszert, a gőzt használják, így nem okoz nehézséget a feldolgozás, mondta. A hatalmas ászkarákot 10 percig párolják, majd egy sűrű csirkehúsból és hal alaplépből készített ramen tetejére teszik.
Egy vendég szerint olyan a húsának az íze, mintha a rákot és a homárt kereszteznék. Az állaga sűrű és egy kicsit rágós.
Az ászkarákok (isopoda) – a rákok és garnélarákok távoli rokona – a legnagyobbak a rákfélék csoportjába tartozó több ezer faj közül. Általában körülbelül 170-2140 méter mélyen élnek az óceánban, 80%-uk 365-730 méteres mélységben. A ramen tálhoz felhasznált fajt a Dél-kínai-tenger Dongsha-szigetei közelében fedezték fel; egy tajvani szakértő Bathynomus jamesi néven azonosította. A fajt csak tavaly ismerték el hivatalosan Tajvanon, és egyelőre nem sok adat áll rendelkezésre róla. Az eddigi ismeretek szerint 300-500 méter közötti mélységben foghatóak el.
A különleges ramen piacra dobása óta néhány tudós aggodalmát fejezte ki a faj fogyasztásával kapcsolatban.
Figyelmeztettek a fenékvonóhálós halászat lehetséges ökológiai hatásaira és a rákféle fogyasztásának potenciális egészségügyi kockázataira is, mivel a nagyrészt ismeretlen faj mérgeket, nehézfémeket, például higanyt tartalmazhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.