Vérre menő tésztaharc Itália és Amerika között: Kié a carbonara?

USA
PUBLIKÁLÁS: 2023. május 09. 08:08
Egy újságcikk szerint Amerika ragaszkodik hozzá, hogy a híres és egyébként is séfeket mgosztó tésztaétel, a carbonra amerikai "találmány". A kijelentés teljesen felforgatta az olasz gasztronómiai világot, és egyre kíváncsibbá tette az amerikai tésztakedvelőket. De mi a tényleges eredete az egyszerre egyszerű és mégis mesteri ügyességet igénylő tésztaételnek, és miért von úgy oda érte mindenki?

Március 23-án, ugyanakkor, amikor Olaszország bejelentette, hogy az olasz konyhát szeretné ha felvennék az UNESCO szellemi örökség listájára, Amerikában a Financial Times közzétett egy cikket, amelyben Alberto Grandi olasz élelmiszer-szakértő azt állította, hogy a carbonarát valójában az Olaszországban élő amerikaiak találták fel, közvetlenül a második világháború után.

Sokaknál attól is függ a carbonara "minősége", hogy rá rakják-e a tésztára a borsot az étteremben, vagy mellé szolgálják fel Forrás: Unsplash.com

A cikkben szereplő állítások teljesen felkorbácsolták az érzelmeket Itáliában. Az olasz mezőgazdasági egyesület szóvivője „Szürrealista támadásnak" nevezte az esetet.

És ezután elkezdtek záporozni a magyarázatok; mindkét oldalról. Elsőnek Eleonora Cozzella, olasz gasztronómiai-író szólalt fel, aki szerint a carbonara megjelenése "az olasz zsenialitás és az amerikai erőforrások kombinációja volt". Cozella 6 éven keresztül volt az évente megrendezett Nemzeti Carbonara Nap főszervezője és tapasztalataiból 2020-ban megírta A tökéletes Carbonara című könyvet, amit több könyvversenyen díjaztak is.

Ebben a könyvben olvasható egy interjú, amit Cozzella készített azoknak a fogadósoknak az unokáival, akik a második világháború után, az 1940-es évek végén amerikai katonákat láttak el, és főztek rájuk a festői Trastevere városnegyedben Rómában, a Tiberis folyó partján.

A katonák sokszor kértek "spagetti reggelit", ami tojást, szalonnát és tésztát jelentett egy tányéron.

Ezt akkoriban nem volt könnyű összehozni, de az olaszok a feketepiacon vásárolhattak élelmiszereket katonai ellátmányként: az amerikaiaktól szalonnát, a britektől pedig tojásport.

Az első, leírt carbonara recept 1952-ben jelent meg az Egyesült Államokban, egy Vittles and Vice című könyvben. A szerző a könyben felsorolta a kedvenc éttermeit, melyek közé bekerült a Pietro Lencioni és Armando Lorenzini szakácsok tulajdonában lévő olasz Armando's étterem, ahol bizony a legtöbbet rendelt étel a carbonara volt.

A Carbonara spagetti, nem feltétlenül spagetti, sőt Forrás: Unsplash.com

Az olasz szülőktől Amerikában született Lencioni Toszkánában nőtt fel, de 18 éves kora előtt visszaköltözött az Egyesült Államokba. Az ő általa készített carbonara tipikus toszkán volt, nem pedig római: a tészta tagliarini volt, egy széles tojásos tagliatelle Luccából), mezzina, vagyis toszkán szalonna, valamint Parmigiano és tojás. Pietro Itália és Amerika közötti vándorlásai nem segítenek abban, hogy egyértelmű választ találjunk a tésztaétel eredetiségére.

Van akit nem érdekel az eredet

Csak az a lényeg, hogy jól legyen elkészítve az étel, és minőségiek legyenek az alapanyagok. "Senkinek nem kéne kisajátítania ezt a tészát." Legalább is Alessandro Pipero, a római Pipero étterem Michelin-csillagos séfje határozottan ezt vallja. Pedig őt aztán tényleg a carbonara királyának kiáltották ki, és évek óta tartja ezt a címet. A séf a legjobb alapanyagokat használja, és 60 gramm tésztához egy tojássárgával számol, így az ő carbonárája olyan krémes és sárga, mint a Nap.

De azért azt is meg kell említeni, hogy két évvel később, 1954-ben az első olasz megjelenése is meglett a carbonara tésztaételnek. A fura receptet, amiben petrezselyem és gruyere sajt is szerepel (egyáltalán nem jellemző erre az ételre) a La Cucina Italiana magazinban jelentették meg.

Miért is olyan fontos, hogy kié?

Végsősoron azért, mert az olaszoknál a gondoskodás az étkezéseknél kezdődik. Az olaszoknál minden alkalommal, amikor dél körül telefonhívást kap valaki a család egyik tagjától, az az első kérdés, hogy "Ettél-e már?" Az olasz családok vacsoraasztalánál sosincs csönd, valamilyen témában mindig vitázni kell. De a klasszikus dilemmák általában ételekkel kapcsolatosak: a tészta vizét a forrás előtt vagy után sózod? Hozzáadhatunk majonézt a rizssalátához? Adhatunk egy kis cukrot a paradicsomszószhoz, ha túl savas? És persze az is fontos, hogy ki kóstolja meg a tésztát, hogy eldöntse, al dente-e? Ezt soha senki nem akarja vállalni, mert az felelősséggel jár, és a konyha a mamma birodalma. Ő pedig a végső tekintély - főleg a férfiak számára, akármilyen mester szakácsok is - az ő döntését nem szeretné senki megkérdőjelezni, még a tészta haraphatóságát illetően sem.

Forrás: Unsplash.com

Ezeket tudva, kétségtelen, hogy a carbonara identitása olasz. Cozzella szerint nem szabad összetéveszteni a történelmi találkozásokból és ötletcserékből felépült receptváltozatokat az identitással. Hiszen a carbonara ugyanúgy változott az idő múlásával, mint mi magung. Bár az ételt olasz-amerikai kapcsolatok hozták létre, a szakértő szerint lehetetlen lenne azt mondani, hogy a carbonara amerikai.

Forrás: bbc.com / Worlds Table

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.