Hiszitek vagy sem, erre a krokettre három évtizedet kell várni, hogy megízlelhessétek

marha
PUBLIKÁLÁS: 2023. február 07. 15:10
Arról már korábban is hallottunk, hogy Japánban néha kicsit túlzába viszik a gasztronómiai kísérletezést, a designt és a promóciókat. Láttunk már arannyal bevont csokoládéból készült karácsonyfát, rizsből és ramen tésztából készült hamburger bucikat, országjáró ramen taxit és robotizált éttermeket, de ez a több mint 30 éves várólista egy krumplis krokett miatt, tényleg észbontó.

Na jó, azt azért hozzá kell tenni, hogy nem akármilyen burgonyás krokettről van szó. A japán korokke egy lapított, ovális krokett, aminél a tej nélkül készített krumplipürét jó minőségű, fűszerezett és pirított darált marha- vagy sertéshússal keverik. A keverékből kis labdákat, lapított ovális pogácsákat készítenek, majd egy kis pihentetés és hűtés után, panko morzsába panírozva kisütik őket. A kívül ropogós belül pedig szaftos kroketteket hajszál vékonyra szeletelt friss fejeskáposztával, illetve szójaszószos, édeskés korokke szósszal tálalják.

Nagyon finom street food akkor is, ha nem prémium Kobe marhával készül Forrás: Shutterstock.com

A Japán nyugati részén, Takasago városában működő családi hentesüzlet annyira népszerű a vásárlók körében, hogy az egyik különlegességükre, a híres Kobe marhából készült marhahúsos krokettre három évtizedet kell várni a megrendeléstől számítva - olvasható a Mindmegette cikkében.

A Meat & Delicatessen Asahiya hentesüzletet immár a harmadik generáció igazgatja. Nitta Shigeru, a jelenlegi vezető szerint az üzlet és a mellette lévő kis krokettsütöde csak olyan marhát, sertést és csirkét árusít és használ fel, amit a Hyogo prefektúrában tenyésztenek azok a gazdák, akiket ők ismernek. Ezért a minőség mindig állandó. Így kerül a pultba és a krokettekbe Kobe marha, Kobe sertés, és Tajima csirke. A családi vállalkozás mindig is erről a hozzáállásáról volt híres.

"A marhakrokettet (de eredetileg nem ezeket a nagyon prémium és drága változatokat) már a második világháború óta árulja a család, ám csak az 1999-es online értékesítés bevezetésétől lett a Kobe korokke az Asahiya piszkosul kapós tétele."

Tradicionális tálalás Forrás: Shutterstock.com

Még ma is készítenek sima, egyszerű, de nagyon finom kroketteket, főleg azzal céllal, hogy ha valaki megkóstolja ezeket, később visszatérjen a Kobe marhás változatér is.

Igaz, hogy 30 éves a várólistájuk, így 2053-ban kóstolhatjuk majd meg az Extrem Korokke névre hallgató finomságot, ha most felírjuk magunkat a listára, de az igazán ínyenceknek megéri a várakozás.

A Kobe marhát ugyanis csak liszenszelt és beregisztrált tenyésztők értékesíthetik. Ennek a marhafajtának a Tajima vérvonalból kell származnia és csak az az állat tekinthető Kobe marhának, amit itt helyben, a Hyogo prefektúrában neveltek és dolgoztak fel. A Kobe marha lehet A4-es és A5-ös minőségű.

"Az Asahiya-nál az Extrem Korokke a legnépszerűbb és ebből kifolyólag a leghosszabb várólistával rendelkező étel. A marhahúsos krokett minősége kifogástalan, hiszen tartósítószerek felhasználása nélkül, minden nap frissen készül hároméves, A5-ös besorolású tehén (nőstény) Kobe marhahúsból, és egy helyi farmról származó burgonyából, amelynek termesztéséhez szarvasmarhatrágyát használnak. - írták a cikkben.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.