A tojás világnapja alkalmából dietetikusunk, Schmidt Judit cikkéből idézünk, aki kivesézte a tojással kapcsolatos tényeket és a tévhiteket. Illetve egyéb érdekességeket is megtudott erről a baromfiktól kapot ajándékról. Íme a legfontosabbak!
Kevés dolog tudja jobban elénk tárni mennyire változékony, gyorsan (vagy éppen lassan) fejlődő, és néha szinte követhetetlen a táplálkozástudomány, mint a tojás és a körülötte kialakult mizéria. Sokan próbálják negatív színben feltüntetni, mondván, hogy meglehetősen bizarr, hogy az emberek egy része megeszi egy másik állat megtermékenyített petesejtjét, mert lényegében a tojás az.
Ugyanakkor a tojás alapvető táplálékunk már szinte az idők kezdete óta. Ráadásul, igen tápláló alapanyagról van szó. Benne van minden olyan tápanyag, amire a belőle kifejlődő egyednek a növekedéshez, a „világra jövetelhez" szüksége lesz majd (ez azért leírva tényleg bizarr egy kicsit - a szerk.)
Koleszterinbomba lenne? Sokan ódzkodnak a tojástól, félve, hogy a kedvenc rántottájuk, omlettjük, tükörtojásuk miatt a koleszterinszintjük az egekbe szökik. Nem kell aggódnunk, a napi egy tojás még nincs (vagy nincs jelentős) hatással a koleszterinszint emelkedésére. Ám ügyelni kell a mérsékelt fogyasztására, vagyis csak a túlzásokat kell kerülni; egy 8-10 tojásból készülő és egy ültőhelyben elfogyasztott rántotta már azért annak számít.
7 érdekesség a tojásról, na meg a tyúkról
1. Az omlett készítés Guinness-rekordját Howard Helmer tartja, aki 30 perc alatt 427 omlettet készített el.Egy közepes méretű tojásban ugyanis közel a kétharmadát találjuk a naponta maximálisan ajánlott koleszterinmennyiségnek.
Nos, a dobozos tojások többségét a csomagolás előtt fertőtlenítik (például ózonnal, aminek semmilyen mellékhatása nem lesz a tojás beltartalmára). De a piacon vett, tanyasi, vagy házi tojás esetében, és néha a boltban vásároltnál is figyelni kell arra, hogy mielőtt a hűtőbe tesszük a tojást, a látható szennyeződéseket távolítsuk el róluk.
Megmosni nem kell, mert ekkor sérül a tojás saját természetes külső védőrétege, ráadásul hamarabb meg is romolhat.
De amikor felhasználjuk, az alapos mosást, tisztítást már nem spórolhatjuk le. Mossunk kezet alaposan a nyers tojással való foglalkozást követően is!
Ilyen egyszerűen ellenőrizhetjük, friss-e
Ez egy végtelenül egyszerű teszt. Öntsünk vizet egy mélyebb edénybe vagy tálba, úsztassuk meg benne a tojást, és, ha lebeg, akkor búcsúzzunk el tőle! Akkor jó, ha lesüllyed. Ha középen úszik, de nem jön fel, még használható, időben vagyunk.Tiramisu, tatár beefsteak vagy házi majonéz esetén nehéz elhagyni a nyers tojás használatát, hiszen akkor az étel állaga és íze sem lesz az igazi. Ilyen esetben a gondosan kiválasztott, garantáltan friss, tisztított és fertőtlenített tojást javasolt használni, és minél gyorsabbnak lenni mind az elkészítéssel, mind a fogyasztással. Ha pedig nem egyből kerül felhasználásra mondjuk a majonéz, akkor hűtve tárolva csökkenthetjük a rizikófaktort.
Tipp: a biztonság kedvéért a nyers tojással vagy tojáshabbal készült ételeket, süteményeket (máglyarakás, madártej...) vagy otthon együnk csak, ahol kontrollálhatjuk a higiéniát is, vagy olyan helyen, ahol az étel jól „pörög" és emiatt nem tárolják sokáig az elkészítést követően.
Forrás: travelo.hu, paeats.org