Lekvárral, süteménnyel és hungarikummal is ünnepelhetjük a sárgabarack napját

lekvár
PUBLIKÁLÁS: 2022. január 09. 08:03
Amerikában január 9-én ünneplik a sárgabarackot, ezt a némileg alulbecsült gyümölcsöt. Pedig nem csak frissen, de szárítva, lekvárként, grillezve vagy akár pálinka formájában igen népszerű hazánkban is. Dietetikusunk összegyűjtött néhány érdekességet a sárgabarackról.
Schmidt Judit

Gyermekkoromból élénken emlékszem arra a nyárra, amikor az édesapám nagynénjének kertjében a frissen szedett sárgabarackot ettük számolatlanul. Maga volt a földi Paradicsom. Ha valaki akkoriban megkérdezte volna, hogy melyik a kedvenc gyümölcsöm, gondolkodás nélkül vágtam volna rá, hogy a sárgabarack. A kellemes íze mellett kiemelkedő értékkel bírt az is, hogy valójában egy nagyon kényelmesen és könnyen fogyasztható gyümölcsről van szó.

Forrás: RitaE/pixabay.com

Elég csak megmosni, majd kettéválasztani és kiszedni egyben a magot. Nem kell bajlódni a szőrökkel, a hámozással vagy az apró magvakkal. Sajnos, mióta családilag már nem nyílik lehetőségem a frissen szedett sárgabarack élvezetére, az én kajszifogyasztásom és jelentősen visszaesett. Ennek oka az is, hogy a nyári szezonban időnként az élelmiszerboltok standjain is néha nagyítóval kell keresni a valóban hazai és kellően érett, zamatos fajtákat. Természetesen erre is van megoldás, hogyha közvetlenül a kistermelőktől őstermelőktől vagy a piacon vásároljuk meg a meg a kedvelt gyümölcsöt.

Miért januárban tartjuk ezt a napot, mikor nem is most érik?

A sárgabarack a rosacea vagy rózsa családtagja közeli rokonságban van a hasonló kinézetű őszibarackkal és szilvával. Latinul a neve praecocquum, ami azt jelenti korai érésű vagy korán érő barack. Ez a kifejezés valóban helytálló, mivel a sárgabarack korábban érik, mint a legtöbb nyári gyümölcs.

Úgy tűnik, senki sem tudja igazán, miért esik pont januárra ez az ünnepnap.

A francia forradalmi naptár tizenegyedik hónapját Thermidornak nevezték, és a hőség hónapjának 13. napját a kajszibarack napjaként tartották számon. Ez egyes számítások szerint körülbelül augusztus 1-re esne, ami a sárgabarack szezon kezdetét jelöli Franciaországban. Ausztráliában a sárgabarack betakarítása decemberben kezdődik, ami azt jelenti, hogy az ausztráloknak minden bizonnyal van friss sárgabarackjuk a januári sárgabarack napra, szóval talán az ausztráloknak köszönhetjük ezt a dátumot. A lényeg végül is az, hogy van okunk az ünneplésre.

Forrás: RitaE/pixabay.com

Mi értelme van a sárgabarack ünnepnapjának?

Azontúl, hogy ma már mindennek is van világnapja vagy nemzeti napja, a sárgabarack napjának, vagyis a nemzeti napjának az egyik fontos üzenete az, hogy felhívja a figyelmet erre a némileg elhanyagolt gyümölcsre. Némileg ugyanis kevésbé népszerű, mint például amilyen az alma, a dinnye vagy a narancs. Ezen a napon alkalom nyílik arra is, hogy jobban megismerjük a sárgabarack kedvező beltartalmi értékeit, és összegyűjtsük, felidézzük számos, kiváló, sárgabarackkal készített étel vagy ital receptjét is.

Mitől különleges a sárgabarack?

A sárgabarack világszerte megterem, eredete Kína északkeleti régióiba tehető, közel az orosz határhoz. Más források úgy tartják, hogy a gyümölcs Örményországból származik. A sárgabarack tudományos neve, a „Prunus armeniaca" is erre utal. A sárgabarack beltartalmi értékeit vizsgálva számos vitamint és ásványi anyagot fedezhetünk fel, mint amilyen az A-, B-, C-vitamin, vagy a béta-karotin, de cukor- és rosttartalma miatt is érdemes gyakran fogyasztani.

Forrás: Engin_Akyurt/pixabay.com

Mi készülhet sárgabarackból?

Bár a sárgabarack nyáron érik, nem csak akkor, hanem akár az év további szakában is elfogyaszthatjuk szárított formában is. Az organikus eredetű szárított sárgabarack onnan is felismerhető, hogy barnább, mint a hagyományos, kénnel tartósított fajták, amelyek jóval élénkebb színűek. A sárgabarackból emellett természetesen lekvár, szörp, vagy akár fagylalt is készülhet. Kiválóan illik húsok, sajtok mellé is köretként, vagy akár salátáinkat is gazdagíthatjuk vele.

Hungarikum italunk

Nem mehetünk el szó nélkül a hungarikumnak számító gönci barackpálinka mellett sem. Külföldön is Barack (vagy Barack brandy) néven emlegetik, és ez vidám perceket okoz a tengerentúlon, mivel az Egyesült Államok korábbi elnökének nevével is összecseng. A Gönci barackpálinka alapja a Göncön és környékén termesztett kiváló minőségű kajszibarack. Az ebből készült ital különleges illat- és zamatanyagokban gazdag, lekváros, kellemes magkarakteres, mézes, citrusos héjzamatos jegyei miatt jelentősen különbözik más régiók barackpálinkaitól. Emiatt is nyerte el a hungarikum védjegyet.

Forrás: Gönci barack / Facebook.com

Gönci barackpálinkának azonban kizárólag a Magyarországon, ezen belül is a Gönc területén termesztett kajszibarackból készült termékek hívhatók, amelyeknek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, ágyazását, pihentetését és palackozását is a fenti települések közigazgatási területén végezték.

A magot ne fogyasszuk el!

Gyermekkorunk egyik slágere, a sárgabarack magja a legjobb példája annak, hogy a mérgek egy részét a dózis teszi veszélyessé. A sárgabarack magjában található amigdalin (egy ciánglikozid, ami mérgező cianiddá alakul az emberi szervezetben) napi egy-két darab esetében még nem feltétlenül okoz bajt (bár az FSA, a brit élelmiszerbiztonsági hatóság már egy nagy méretű magnak a felét is soknak tartja egy felnőtt számára).


Nagy mennyiségben azonban erős rosszullétet, rosszabb esetben akár halált is okozhat. Arról, hogy milyen mérgező alapanyagokkal találkozhatunk a konyhában, itt számoltam be bővebben.

Ideje hát, hogy jobban elismerjük a sárgabarackot, és amíg frissen nem ehetjük, egyéb formában is fogyasszuk. A lekvár mehet a farsangi fánkra, de pálinkával csak óvatosan, mértékkel járjunk el!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.