Erősíti az immunrendszert és megőrzi a fiatalságot a japánok csodaszere

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 28. 06:30
Vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények tárháza sorakozik fel idén ősszel is, amikor az évszakra jellemző felső légúti nyavalyák után már az influenzaszezon is a nyakunkon van. A még folyamatban levő világjárvány mellett még inkább úgy érezhetjük, az immunrendszerünket is extra fokozatba kell kapcsolni. Vajon az utóbbi időben életelixírként hódító, kávéhelyettesítő matcha képes erre?
Schmidt Judit

A matcha nem más mint, porított zöld teából (Camellia sinensis) készült ital, ami a zöld tea hatóanyagait ezáltal koncentrált formában tartalmazza. Már évszázadok óta fogyasztják Japánban kifinomult teaszertartások részeként. Érdemes nekünk is közelebbről megismernünk, mivel a növényi hatóanyagok teljes tárházát tartalmazza.

Forrás: Subbotina Anna/shutterstock.com

A matcha a legjobb minőségű és legaromásabb zöldteának számít egyedülálló kémiai összetétele és különleges íze miatt, amely megkülönbözteti a többi (zöld)teaitaltól. Egyik jellegzetessége, hogy a zöldtea cserjét bambuszszőnyeggel betakarva termesztik, ezáltal leárnyékolják a leveleket a túlzott és közvetlen napfénytől. Ez a módszer a növekedési időszakban fokozza a biológiailag aktív vegyületek, például a teanin, koffein, klorofill és különböző típusú katechinek képződését és felhalmozódását.

Számos betegség megelőzésében és a kognitív funkciók támogatásában rejlő hatásai miatt a matcha rendszeres fogyasztása pozitív hatással lehet mind a fizikai, mind a mentális egészségre.

Pozitív hatásaiért számos összetevője felel, szinte felsorolni is nehéz az összeset, mivel rendkívül sokféle, biológiailag aktív hatóanyag összjátéka teszi ezt a teát annyira népszerűvé. Íme, egy rövid felsorolás az újabb kutatások alapján.

Katechinek

A természetes antioxidánsok, például a polifenolok a zöld tea száraz tömegének közel 30%-át teszik ki. A polifenolok rendkívül erős antioxidánsok, hatásuk hasonló a C-, E-vitaminéhoz. A zöld tea polifenoljai közé négy fő katechin sorolható, melyek nevei akár nyelvtörőnek is elmennének. Ide tartozik az epicatechin (EC), az epicatechin-3-gallát (ECG), az epigallocatechin (EGC) és az epigallocatechin-3-gallát (EGCG), amelyek közül az utóbbi a legaktívabb és legelterjedtebb.

Koffein

A matcha koffeintartalma viszonylag magas a többi zöld teához képest, ami egyedülálló aromát és ízt is ad neki. A zöld teák koffeintartalma 11,3–24,67 mg/g közötti, míg a matchában 18,9–44,4 mg/g közötti értékeket is mértek. Az összehasonlítás kedvéért a legtöbb kávébab 10,0–12,0 mg koffeint tartalmaz grammonként.

Forrás: Maridav/shutterstock.com

Fenolsavak

A fenolsavak másodlagos növényi anyagcseretermékek, amelyeket az idegrendszeri védőhatásuk és vércukorszintet csökkentő hatásuk mellett magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő potenciál jellemez. A velük kapcsolatos kutatások arról is beszámoltak, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését és megakadályozzák az áttétek kialakulását. Egyes fenolsavak a zsír- és szénhidrát-anyagcserére kifejtett hatásuk révén támogathatják az anyagcserezavarok szabályozását is.

Rutin

A matcha a piacon kapható többi teához, zöldteához képest kivételesen magas rutintartalommal rendelkezik. A rutin egy erős antioxidánsnak hatással bíró polifenolos vegyület, ami az aszkorbinsavval (C-vitaminnal) való szinergikus (egymás hatását erősítő) kölcsönhatása révén fokozhatja mindkét anyag védőhatását a szívre és az érrendszer vonatkozásában.

Quercetin (kvercetin)

Ez is egy antioxidáns és idegrendszeri védő hatással bíró fitokemikália. A matcha vizes kivonatának kvercetintartalma valamivel nagyobb, mint a hagyományos zöld teában mérhető érték.

C-vitamin

Talán nem is kell mondani, hogy szintén erős hatású antioxidáns, amely az immunrendszer megfelelő működését is támogatja. A matcha több mint kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint más zöld teák. A forró víz némileg csökkenti a hatását, de a matcha port nem csak forró italként fogyasztjuk.

Klorofill

A matcha tea jelentős klorofilltartalommal rendelkezik, amely többek között az egyedülálló élénk színéért felelős. A klorofill és származékai erős antioxidáns és gyulladásgátló hatást mutatnak. A Tencha típusú tealevelekben, amelyeket a matchához használnak, a klorofill szintje magasabb értéket mutatott, mint a hagyományos zöld teában.

Forrás: Lazhko Svetlana/shutterstock.com

Teanin

Ez a Camellia sinensis teanövényben található aminosav, mely a termesztésre szánt növények már említett árnyékos növekedése miatt nem bomlik le. A matcha tea viszonylag magas teanintartalma felelős az egyedülálló ízért. Az l-teanin és a koffein kombinációja nagyobb mértékben növelheti a koncentrációt, az éberséget és a hatékonyságot, mint bármelyik vegyület önmagában történő alkalmazása. Emellett enyhíti a stresszt is, ami kulcsszó napjaink rohanó világában.

Bár a matcha rendszeres fogyasztása támogathatja a szervezetünket és az egészségünk megőrzését, valamint egyes betegségek megelőzését, azért ne várjunk tőle mindenre is kiterjedő gyógyerőt. Az összetétele és eddigi eredmények mindenesetre igen biztatók. Mint ahogy a legtöbb vizsgált „szuperélelmiszer" esetében, itt is elmondható, hogy további, mélyreható és részletesebb kutatások és vizsgálatok szükségesek a matchafogyasztás konkrétabb és további hatásainak felderítése és a célzottabb, egyénre szabottabb ajánlások meghatározása érdekében.

A cikk szerzője dietetikus

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.