Hazudnék, ha azt írnám, hogy én már ezer éve odavagyok a zöld teáért, és azért írok róla, mert egyből ez volt életem kedvenc itala. A helyzet nem ilyen egyszerű. Egyrészt ez is olyan, mint sok más dolog az életben: meg kell érni rá. Másrészt nem árt némi tudatosság is a teák terén. Hiszen gyerekként még elsősorban a gyümölcsteákkal ismerkedünk, és ez így van jól. A fekete és zöld tea ugyanis a koffeintartalmuk miatt még nem a kisgyerekeknek valók, nekik nincs szükségük még az élénkítésre, sokkal inkább az elegendő folyadékmennyiségre. Utóbbit az ivóvíz mellett a tea is szolgáltatja, jó esetben nem agyoncukrozva, legfeljebb mértékkel. (A mézet sem érdemes persze túlzásba vinni, hiszen energiatartalomban közel azonos a cukorral.)
A zöld teát persze iskolásként is már meg lehet szeretni, de ilyenkor a gyerekek ízlése többnyire még nem tér ki a kesernyésebb, fanyarabb zöld teára. Bár kivételek adódhatnak, különösen, ha a családban amúgy bevett szokás a zöld tea fogyasztása otthon vagy utazás során.
A teát néhányan azért nem kedvelik, mert a kávéhoz képest kevesebb koffeint tartalmaz, ill. az lassabban is hat, és reggel nincs idő kivárni ezt. Arról, hogy maga a zöld tea is képes azért elég ütős lenni, a legjobb példa számomra egy, hazánkban nem túl hosszú életűnek bizonyult, zöldteakivonatot és koffeint is tartalmazó energiaital adott tanúbizonyságot. A mindössze talán 2 dl-s, promóciós kiszerelésként kínált italt gyanútlanul iszogattam meg, miközben a konyhában tevékenykedtem. Aztán váratlanul és hirtelen beütött a krach, ezerrel vert a szívem, és szinte remegtem. Pedig akkor már gyakorlott kávéfogyasztónak számítottam, mégis ez a fajta koffeinforrás, megspékelve a zöld teából származó epigallokatekin-gallát nevű antioxidáns vegyülettel (EGCG), már túl erősnek bizonyult. Alig vártam, hogy elmúljon...
Nehéz persze utólag kideríteni, hogy önmagában a koffeindózis vagy a zöldteakivonat volt-e a felelős a hatásért, vagy a kettő együtt... Aztán később is sikerült hasonló élményt megélnem szálas zöldteával, nem kellett hozzá felturbózott változat. A lényeg, hogy ha valaki kávé helyett inná, jó úton jár, de nem árt, ha kezdetben óvatos, mert érhetik meglepetések, ha nem számít rá.
A leginkább akkor tudtam megkedvelni a zöld teát, amikor a munkám során egyre többet olvastam a fogyasztásából származó jótékony hatásokról. A tudatosság ezen a téren is működik, és idővel az agyunk könnyebben átáll arra, hogy bár persze egy élénk aromájú gyümölcstea akár ízesebb is lehet (bár az ízek eredete olykor kérdéses), a zöld tea fanyar aromája mellett az egészségügyi előnyei mégis felülkerekedtek a kezdeti gyanakodáson és megszerettetik ezt az italt is. Ugyanez működhet egyébként a tejcsokoládé és az étcsokoládé vonatkozásában is, de az egy másik történet.
Hosszasan lehetne ecsetelni a jó tulajdonságait, jöjjenek a legfontosabbak. Előtte viszont annyit megemlítek, hogy az előnyöket csak akkor fogja megtapasztalni, ha rendszeresen, napi szinten rászokik a zöld tea fogyasztására – ami nagyjából legalább két csészét jelent.
• Segíthet megelőzni egyes daganatos betegségeket, ill. néhány esetében a kiújulás elkerülését is, de természetesen nem helyettesíti a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgást sem. Nem csodaszer.
• Védhet a leggyakoribb szív-ér rendszeri betegségek (magas vérnyomás, stroke, érelmeszesedés) kialakulásával szemben is.
• Ha már szó esett a gyerekekről is: náluk kevesebb szuvas fogra lehet számítani, ha ezt isszák az iskolában, persze cukor nélkül és a cukros üdítők helyett.
A benne található hatóanyagok közül kiemelendő a katechin, egy, a polifenolok sorába tartozó antioxidáns vegyület, amely többek között gyulladásgátló, thrombózisellenes és sejtburjánzás ellenes hatású, ez felel a már említett előnyökért. A már megismert epigallokatechin-gallát nevű vegyület pedig amiatt érdekes, mivel a tea katechintartalmának több mint a felét teszi ki.
A zöld tea élénkítő hatásáért a koffein is felel (8-36 mg/csésze), emellett kevés teofillin, teobromin, xantin, hipoxantin is kimutatható a tealevelekben.
A jellegzetes ízt, zamatot pedig a flavonoidok közé sorolt tannin (csersav) okozza.
Adjuk meg a módját a zöld tea fogyasztásának, ez segít pár perc pihenőt is csenni a napunkba! Amíg a többiek kávéznak, mi ezzel foglalatoskodhatunk. Várjunk egy kicsit, miután a teavíz felforrt! Ekkor lesz nagyjából olyan hőmérsékletű, ami a legmegfelelőbb a zöld tea leöntéséhez. Ne áztassuk túl sokáig!
Azonban a már „használt", és félretett tealeveleket több alkalommal is felönthetjük, nem kell egyből kidobni. Ezáltal igazi ökoitalunk lehet, nemcsak a környezetünk, de a pénztárcánk szempontjából is.
Óvjuk a tealeveleket, még a filtereseket is a nedvességtől, fénytől, tároljuk légmentesen záródó edényben, hogy aromájukat minél tovább megőrizzék! Mivel szebbnél szebb dobozokat találunk erre a célra, ez nem lesz nehéz. Ráadásul remek ajándékötletnek is beválik egy, az illető személyiségéhez leginkább illő teavariáció és díszdoboz párosa!
Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.