Ezért igyon egy pohár vizet a teljes őrlésű gabonából készült étel mellé!

szendvics
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 05. 06:31
Az ősz kezdetén az iskolakezdés és a szabadságolások utáni munkakezdés mellett az ősziesebb ételek is figyelmet érdemelnek. Ebben a hónapban kiemelt szerepet kapnak a teljes őrlésű gabonák, ezért dietetikus kolléganőnk most nemcsak arról ír, hogy pontosan miért kapták ezt az elnevezést, hanem, hogy mire figyeljünk a gyakorlatban, ha valóban teljes őrlésű gabonából készült élelmiszereket szeretnénk fogyasztani.

Az angolul Whole Grains Month-nak nevezett ünnepet még 2007-ben az amerikai Whole Grains Council (Teljes Őrlésű Gabonák Tanácsa) alapította meg. Kezdeményezésük a tápláló és ízletes ételek dicséretét szolgálta, amely jó alkalmat ad arra is, hogy megemlékezzünk az amerikai búzatermelők és a magyar gazdák szorgalmas munkájáról. Az egy hónapig tartó kampányban teljes őrlésű gabonákból készült recepteket, főzési tippeket és egészségügyi információkat találunk, miközben sok minden más, témához kapcsolódó érdekességről is olvashatunk.

Mi a teljes kiőrlésű vagy őrlésű definíciója?

A gabonafélék csoportjába soroljuk többek között a búzát, a rozst, az árpát, a zabot, a rizst és a kukoricát. A teljes kiőrlésű gabona kifejezés arra vonatkozik, hogy a liszt, amelyből a gabona, gabonatermék készült,

az egész gabonaszemet tartalmazza a héjrésszel együtt.

Forrás: Shaiith / Shutterstock

A hazai szakmai körökben gyakori vita téma, hogy melyik a helyes elnevezés: a kiőrlésű vagy az őrlésű. A válasz erre pedig az, hogy valójában mindkettőt használhatjuk. Az 'őrlésű' szó pártolói amellett érvelnek, hogy ez jobban megfogja a lényeget, miszerint az értékes összetevők benne maradnak a végtermékben, és nem kerülnek "kiőrlésre", ami arra utalna, hogy azoktól megszabadulunk.

Ezért az alábbiakban igyekszem a teljes őrlésűt alkalmazni, annak ellenére, hogy a teljes kiőrlésű talán gyakrabban hangzik el a laikusoknak szóló tájékoztatókban, vagyis annak is van létjogosultsága.

Mit tartalmaz a teljes őrlésű gabona?

A teljes gabonaszem vitaminokban gazdag, így a (B12 kivételével) a B-vitamin csoport tagjait, E-vitamint, valamint többféle ásványi anyagot (pl. kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket) is tartalmaz. A teljes őrlésű gabonák legfőbb értéke azonban mégiscsak a kiemelkedő rosttartalom. A rostok miatt teljes őrlésű lisztből készült kenyér és pékáru (kifli, zsemle), péksütemény a finomított lisztből készült társaihoz képest tapintásra jóval tömörebb és kisebb térfogatú. Ha már megvettük, és otthon felvágjuk, akkor a vágásfelületén szemmel láthatók az apró korpaszemcsék.

Forrás: wideonet / Shutterstock

Egy gabona akkor tekinthető teljes őrlésűnek, ha a gabonaszám mindhárom eredeti része (a korpa, a csíra és az endospermium) ugyanabban az arányban található meg benne, mint ahogyan a gabona megtermett.

A gabonaszem részei:

• A korpa: ez az ehető mag többrétegű külső héja. Antioxidánsokat, B-vitaminokat és rostot tartalmaz.

• A csíra: az az „embrió", amely képes új növény kihajtására. B-vitaminokat, némi fehérjét, ásványi anyagokat és zsírokat tartalmaz.

• Az endospermium (magbelső) a csíra táplálékellátására szolgál, energiát biztosítva a fiatal növénynek, hogy le tudjon gyökerezni, fel tudja szívni a vizet és a tápanyagokat, és csírát növesszen felfelé a napfény fotoszintetizáló erejének felhasználása érdekében. Keményítőtartalmú szénhidrátokat, fehérjéket, kis mennyiségben vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Miért együk?

A teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztása a jelentős mennyiségű élelmi rosttartalmuk által segíti többek között a megfelelő bélműködést és a rendszeres székletürítést, így általuk megelőzhető a nem kívánt székrekedés. Mindemellett hozzájárulnak a vastagbélrák- és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez is. A nagyobb mértékű élelmirost-fogyasztás pedig azzal a pozitív hatással jár együtt, hogy hamarabb jóllakunk az étellel, és így kevesebb energiát fogyasztunk, ami hosszabb távon kedvező a testtömeg megőrzése vagy akár csökkentése szempontjából is.

Forrás: Stepanek Photography / Shutterstock

A kedvező hatást könnyebb érzékelni, ha arra gondolunk, hogy a teljes őrlésű gabonából készült ételek fogyasztása után kevésbé jelentkezik a kajakóma állapota. Vagyis nem leszünk annyira álmosak, bágyadtak evés után, mivel a vércukorszintünk nem hullámzik annyira, mint mondjuk egy fényezett rizsből vagy finomított lisztből készült tésztát tartalmazó étel elfogyasztása után.

Mi a helyzet a mikotoxinokkal?

A számos előny mellett időről időre felmerülnek kételyek is a teljes őrlésű gabonák fogyasztása kapcsán. Ilyen például a gabonahéj mikroszkopikus gombákkal való szennyezettsége, és az általuk termelt mikotoxinok (például az aflatoxin és az ochratoxin) fogyasztása által okozott egészségügyi kockázat.

Ez különösen a csapadékosabb időjárású években okozhat problémát, valamint az ökológiai (bio) gazdálkodásból származó gabonafélék esetén. A felesleges aggodalmat enyhítheti az a tény, hogy a szabályozásoknak köszönhetően csak meghatározott határértékben tartalmazhatják ezeket az anyagokat a gabonafélék, és ezek mennyiségét rendszeres és szigorú hatósági ellenőrzésekkel ellenőrzik.

Aflatoxin-szennyezettség kukoricaszemeken Forrás: KOOKLE / Shutterstock

A megoldás az, amit minden más esetben is érdemes követni, és nem lehet elégszer ismételni: a vegyes, változatos étrend. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem kell csak teljes őrlésű vagy csak „bio" gabonákat fogyasztani, időnként beleférnek a finomítottak is, így ha be is kerül a szervezetünkbe, akkor sem halmozódik fel benne annyi mikotoxin, ami bajt okozna.

Hogyan fogyasszuk a teljes őrlésű gabonákat?

♥ Kezdhetjük a napot egy rostdús müzlivel, zabkásával vagy granolával. Gondoskodjunk arról, hogy lehetőleg ne a cukrozott termékeket válasszuk! Édesítésre megfelelhet a méz, az aszalt gyümölcsök, de a friss, nyers gyümölcsök is.

♥ A tízórai vagy uzsonna részeként teljes őrlésű lisztből készült kenyérből vagy pékáruból készült, jó sok zöldséggel megpakolt szendvicset, zabkekszet, korpás kekszet is fogyaszthatunk.

♥ Ebédre vagy vacsorára a köretünk lehet barnarizs vagy olyan tészta, ami teljes őrlésű lisztből készült. A rakott, töltött zöldségek, zöldséges ételek esetében a fehér, fényezett rizs is kiváltható barnarizzsel és zabpehellyel, vagy dúsítható zabkorpával is.

♥ A meleg ebéd után az esti vacsora lehet hideg vagy meleg szendvics, tortilla, rizs- vagy tésztasaláta. De a teljes őrlésű liszt a süteményekhez, vagy például palacsintához, muffinhoz, réteshez is felhasználható.

♥ Ne feledjük, hogy a rostdúsabb ételek mellé igyunk mindig kellő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet, így az elfogyasztott rostok jobban megduzzadnak és nem okoznak esetlegesen kellemetlen székrekedést.

♥ Nem kell, hogy minden étkezésünk, és minden általunk fogyasztott gabonatermék teljes őrlésű legyen, de törekedjünk arra, hogy ezek legyenek túlsúlyban!

Forrás: wholegrainscouncil.org és expeditnodum.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.