A bagel világnapja alkalmából Budapesten is különleges szendvicseket kínálnak

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 08. 17:34

A bageleknek hosszú és részletesen dokumentált története van, amely az 1600-as évek lengyelországi zsidó családjaihoz vezet vissza. De ami még érdekesebb, hogy ez a megfőzött, majd megsütött kelt tészta, az elmúlt bő 400 évben szinte semmit nem változott. Természetesen a szendvicsbe valók a közízlésnek megfelelően alakultak, de a mogyoróvaj és a lekvár párosának megjelenése ellenére mégis a sajtkrémes-lazacos változat hódította meg a világot.

Az egyik legkedveltebb változat, a sajtkrémes füstölt lazacos bagel - bolondíthatjuk uborkával, avokádóval és kapribogyóval is, de a lilahagyma is jól áll neki Forrás: Shutterstock.com / Elena Trukhina

A középen lyukas bagel egy 1800-as évekbeli lengyel-zsidó bevándorlási hullámmal jutott el Amerikába, és beépült a New York-i pékségek alapkínálatába. Sőt, az 1900-as évek elején még egy szakszervezet, az úgynevezett Bagel Bakers Local 338 is létrejött, mely a sok apró bagel sütödét képviselte Alsó Manhattan-ben. A szervezet 1960-ig állt fenn, egészen addig, míg a kézzel dolgozó pékeket fel nem váltották a gépesített sütödék. 1915-ben már csak 36 sütödét számoltak össze a városban – olvasható a Nationaltoday.com cikkében.

Míg a bagel New Yorkban szinte azonnal hatalmas népszerűségre tett szert, az ország többi részébe csak a 20. század közepe után jutott el, amikor az említett tömeggyártás sokkal hatékonyabbá tette az elkészítését. Azóta a bagel szinte szimbolikus étele az Amerikai Egyesült Államoknak, de még így is, mindenféle magokkal megszórva, krémekkel megkenve olyan maradt, és úgy kell elkészíteni a tésztáját, mint az 1600-as években.

A nemzetközi bagel nap is erre a tradícióra és egyben az új ízekre próbálja felhívni a figyelmet. Amerikában január 15-én ünneplik (otthon sütnek bagelt, bagelt vesznek ebédre, ajándékba adnak egy finom bagel szendvicset), a nemzetközi időpontja viszont február 9-én van.

Ha megkóstolnának pár finom bagelt, akkor rendelhetnek többek között az INEZ Bagel Shop kínálatából, ahol helyben készült "New York style" bagelek készülnek, vagy a New York Bageltől, ahol a színes, édes és nutellás változatokat is megtalálják, vagy éppen a Milk Cafe Budán, ahol a lazacos bagel a sajtkrémmel és uborkával együtt kitesz egy ebédet. A Budapest Bagel pedig titkos meglepetésekkel, ízvariációkkal készül február 9-re, és a Facebook-oldalukon teszik majd közzé holnap reggel, hogy milyen új ízekre számíthatunk a pultban a bagel nap örömére.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.