Itt kiszámíthatja, mekkora karbonlábnyommal jár az ebédje

környezetvédelem
PUBLIKÁLÁS: 2021. február 06. 12:01

Az elfogyasztott ételek az egyéni szénlábnyomunk jelentős részét teszik ki. Az étkezés, attól függően, hogy hol lakik az ember és mi mindent eszik, a háztartás üvegházgáz-kibocsátásának 10-30%-áért lehet felelős. A teljes élelmiszer-rendszer - amely magában foglalja az előállítást, a csomagolást, a szállítást és hulladékgazdálkodást is - az ember általi kibocsátás 21-37%-át teszi ki, 2050-re pedig ez a szám az 50%-ot is elérheti.

Forrás: RitaE/pixabay.com

Az egyik probléma az, hogy nem tudjuk megítélni, mely élelmiszerek mekkora hatással vannak a bolygó egészére. Az élelmiszerek címkéjén a tápértékadatoktól eltérően a fenntarthatóságról nem olvashatunk információkat. Ezért a BBC Future a VerveSearchcsel és az Oxfordi Egyetem kutatóival megalkotta Foodprint kalkulátorát, amivel adott élelmiszerek karbonlábnyomát nézhetjük meg az alapján, hogy milyen gyakran fogyasztjuk őket.

A felhasznált adatok a világ különböző részeiről származó adatok átlagán alapulnak, de ettől még területenként eltérő az, hogy mennyi vizet és műtrágyát használnak például az egyes termékek előállításánál, ami hatással van a széndioxid-kibocsátásra is. A kalkulátorral kapott információk mégis irányadóak lehetnek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.