Nap mint nap fontos választás elé kerülünk: mit, mennyit iszunk és milyen forrásból. A kérdés egyre feszítőbb, mivel a környezetszennyezés és a rohamos mértékben növekvő hulladékhalmaz mellett egyre nagyobb kincs a tiszta ivóvíz. Hazánkban szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel a hazai csapvíz minősége a legtöbb régióban megfelelő.
Alkalmanként vagy gyakrabban azonban előkerülnek a palackozott vizek is, amelyekhez többnyire akkor nyúlunk, ha a csapvíz nem elérhető, nem iható vagy, mert egészségügyi okokból az ásványvíz fogyasztása mellett döntünk. Persze lehet, hogy csak szimplán lustaságból, megszokásból tesszük ezt. Bárhogy is legyen, a választás ez esetben sem egyszerű.
A hazai és a külföldi forrásokból származó ásványvizek repertoárja is igen széles, így gyakran inkább csak érzésre vagy a csomagolás alapján nyúlunk valamelyik flakon után, döntően csak arra hagyatkozva, hogy szénsavas vagy szénsavmentes vízre vágyunk-e.
A természetes ásványvíz a hivatalos definíció szerint a természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz, amelynek ásványianyag- és nyomelemtartalma, valamint egyéb összetevői révén egészségi szempontból előnyös tulajdonságokkal rendelkezik, összetétele és hőmérséklete közel állandó.
A korábbi meghatározások szerint az ásványvizek literenként legalább 1000 mg oldott ásványi sót tartalmaznak. Azonban jó tudni, hogy az 500-1000 mg/l oldott összes szilárd ásványi anyagot tartalmazó víz is lehet ásványvíz, ha valamely benne oldott anyag, illetve biológiailag aktív anyag elér, vagy meghalad egy bizonyos, előírt határértéket. Ezzel szemben a legújabb előírás
nem ír elő kötelező minimális összes ásványianyag-tartalmat, csak azt követeli meg, hogy a víznek ásványianyag- és nyomelem-tartalma, valamint egyéb összetevőinek következtében egészségre kedvező hatása legyen
Ellenben kitér arra, hogy a természetes ásványvíz védett, felszín alatti vízadó rétegből - egy vagy több természetes vagy mesterségesen feltárt forrásból vagy kútból – származzon, eredendően szennyeződésmentes legyen, összetétele és hőmérséklete közel állandó, vagy a természetes ingadozás határain belül legyen.
Sokan csak divathóbortnak tartják az ásványvizek fogyasztását, azonban számos előnye lehet a szervezetünk számára. Bár elsősorban a folyadékpótlást szolgálják, számos, a vízben oldott ásványi anyaggal is ellátják a testünket könnyen feldolgozható, beépíthető formában. Ezek közé többek között a kalcium, magnézium, kálium, nátrium, klór, vas, cink, foszfor, fluor, jód és a szilícium tartozik.
Jelenlétük, mennyiségük és arányuk ásványvizenként különbözik, ami miatt mindegyik víz kicsit más ízű is.
Bizony, a víznek is van íze, nem véletlenül érezzük egyes ásványvizeket, vagy éppen akár a csapvizet is néha selymesebbnek, máskor karcosabbnak. Az a szép ebben, hogy idővel mindenki megtalálhatja azt a vizet, amit szívesen fogyaszt, akár önmagában is, ízesítés nélkül, hiszen ez lenne a cél.
Az egyes ásványvizeket összetételük és az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk szerint szokás csoportosítani. Az ásványvizek összetételük erősen befolyásolja a származási helyük földrajzi környezete, az ott található kőzetek elhelyezkedése, összetétele, szerkezete, a víz hőmérséklete, széndioxid-tartalma, sebessége, és az az idő is, amíg a víz a kőzettel érintkezett.
Ásványianyag-tartalmuk alapján megkülönböztetünk csekély (ásványianyag-, szárazanyag-tartalom: kevesebb, mint 500 mg/liter), nagyon csekély (kevesebb, mint 50 mg/liter), valamint ásványi anyagban gazdag (több, mint 1500 mg/liter) ásványvizeket. A jellemző összetételük alapján pedig hidrogén-karbonát tartalmú (több, mint 600 mg/liter), szulfáttartalmú (több, mint 200 mg/liter), kloridtartalmú (több, mint 200 mg/liter), kalciumtartalmú (több, mint 150 mg/liter), magnéziumtartalmú (több, mint 50 mg/liter), fluoridtartalmú (több, mint 1 mg/liter), vastartalmú (kétértékű vastartalom több, mint 1 mg/liter), savas (szabad széndioxid-tartalom több, mint 250 mg/liter), nátriumtartalmú (több, mint 200 mg/liter), nátriumszegény (kevesebb, mint 20 mg/liter) ásványvizeket különböztetünk meg.
Az, hogy kinek melyik ásványvíz alkalmas a rendszeres, hosszabb tartalmú fogyasztásra, részben a fentiek is múlik. Csak néhány példa: az orvosilag igazolt vashiány esetén a vasban gazdag, csontritkulás esetén a kalciumban gazdagabb, menstruáció, várandósság, szoptatás és aktív sportolás esetán a magnéziumban dús ásványvizek az előnyösebbek, míg magas vérnyomás, vesebetegség esetén egyértelműen a nátriumszegény ásványvíz a kedvezőbb (az erre vonatkozó javaslatot jellemzően már a palackon található csomagoláson is elolvashatjuk).
A szinte népbetegségnek számító reflux esetén a szénsavmentes, hidrogén-karbonátban gazdag, alkalikus ásványvizek ajánlottak, míg a gyomorsav csökkent termelődése esetén éppen, hogy kerülni célszerű ezeket. Székrekedés, emésztési panaszok esetén pedig a szulfátos vagy keserű ásványvizek (szulfát > 200 mg/l) ajánlhatók. A jódtartalmú ásványvizek kifejezetten előnyösek lehetnek a várandósok számára, azonban a pajzsmirigyproblémákkal küzdők csak az orvosukkal egyeztetve fogyasszák ezeket, mivel a pajzsmirigy túlműködése esetén a külső jódpótlás már ellenjavallt.
Sokszor felmerül, hogy csecsemőknek milyen ásványvíz adható a tápszerek hígításához (a kizárólagos szoptatott babáknak nincs szükséges külön vízpótlásra az anyatej mellett). Részükre mindenképpen a csekély (500 mg/liter alatti) ásványianyag-tartalmú ásványvizek, a kereskedelmi forgalomban babavízként megnevezett vizek adhatók, amelyeket a gyártók forralás nélküli figyasztásra ajánlanak. Ez előnyös lehet akkor, ha nem otthon készül a tápszer, bár adott esetben a jó minőségű, felforralt és lehűtött csapvíz is helyettesítheti a babavizet az otthoni, jobban kontrollálható környezetben.
Ne csak az ár alapján vásároljunk! Olvassuk el a címkén az ásványvíz jellemzőit! A hazai palackok címkéin hivatalosan fel kell tüntetni az ásványvíz eredetét, forrását, ásványianyag-tartalmát és összetételét, esetlegesen a szén-dioxiddal való dúsítását (vagy éppen szénsav-mentesítését), továbbá a minőség megőrzési időt, ami általában 12 hónap. Talán már a könyökünkön jön ki, de időről-időre célszerű váltogatni a rendszeresen fogyasztott ásványvizet típusát, márkáját! Mindegyiknek kicsit más az ásványianyag-összetétele, így semelyikből sem lesz túl sok, ha a változatosságot is szem előtt tartjuk.
Ne dőljünk be a reklámnak! Az ízesített, vitaminnal dúsított ásványvizek helyett a szénsavmentes, cukormentes ásványvizeket válasszuk és szükséges esetén magunk ízesítsük citrusfélékkel, egyéb friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, menta-, bazsalikomlevelekkel, stb.! Az édesített ásványvizek esetében, ha mégis ilyet innánk, figyeljünk arra, hogy mi az édesítőszer (cukor és/vagy édesítőszer), s az egyéni étrendünk, céljaink fényében válasszunk ezek közül is!
Bármilyen sok jó tulajdonságot felsorolhatunk az ásványvizek fogyasztásának előnyeit dicsérve, nem mehetünk el azon kínzó kérdés mellett, hogy mekkora környezeti terhelést jelent a műanyag palackok előállítása, vagyis inkább a használatot követő eldobása (amennyiben nem a szelektív szemétgyűjtőben landol). Emiatt már nem is tűnik annyira vonzó választásnak az ásványvíz, főleg, ha olyan helyen élünk, tartózkodunk, ahol a szomjunkat akár csapvízzel is olthatnánk.
A másik megfontolandó téma, az a vízbe a palackokból kioldódó mikroműanyagok mennyisége, amiről már egyre több szó esik.
És bár a WHO jelenlegi álláspontja alapján az effajta műanyagdarabkák fogyasztásának nincs egészségügyi kockázata, kétlem, hogy a hosszú távú hatásaikat bárki is szívesen megtapasztalná.
Ha csak lehet és biztonságos, igyunk csapvizet (vagy akár szereljünk be otthon vízszűrőt, aminek a rendszeres, alapos tisztítására kényesen ügyeljünk), ezzel nem kevés palackot spórolunk meg! Ha ez nem megoldható, akkor gondosan válasszuk meg az ásványvizünket (egyéni egészségi állapotunk alapján), a palackot használjunk újra vagy hasznosítsuk fel, ha pedig már felesleges, dobjuk a szelektívbe. A kupakokat felajánlhatjuk adományként az ezt gyűjtő szervezetek, közösségek, iskolák számára!
Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.