Számos városi legenda kering arról, hogy miért együnk vagy ne együnk egyes táplálékokat. A gyümölcscukor, vagyis a fruktóz körüli, nem túl rózsás hírek miatt sokan még a gyümölcsevésről is lemondanak. Hogy jól teszik-e vagy sem, az az alábbiakban pontosan kiderül.
Ismerjük azokat a „jó" tanácsokat, amelyek szerint, ha szép feszesre szeretnénk fogyni, akkor kerüljük el nagy ívben a szénhidrátokat (az mindegy, hogy nélküle az agyunk sem működne, mert hát a szépségért szenvedni kell), az amúgy vitaminbombának számító gyümölcsökre pedig még csak rá se nézzünk, hiszen hemzsegnek a cukortól. Ilyenkor aztán dietetikusként nagyon nehéz megszólalni, mivel egy kisregénynyi mondanivaló kívánkozik ki, hogy eloszlassa a szezont a fazonnal összemosó tévhitet. Az alábbiakban megpróbáltam mégis rövidre fogni, hogy ma is tanuljunk valamit.
A fruktóz (gyümölcscukor) egy monoszacharid, ami egy egységből álló egyszerű szénhidrátként fordítható le. Ha a fruktózról beszélünk, három fő forrását különíthetjük el. Az első, a természetben önmagában előforduló változata, amely az egyes gyümölcsökben, zöldségekben és a mézben található. A gyümölcsök közül elsősorban a datolya, mazsola, alma, kajszibarack, körte, füge, cseresznye, szilva, őszibarack, mangó, sárgadinnye, görögdinnye, a zöldségek közül pedig a sárgarépa és a sütőtök tartalmaz jelentősebb mennyiségű fruktózt.
A másik formájában a kristálycukor (szukróz, alias szacharóz, répa- vagy nádcukor) egyik összetevőjeként jelenik meg: mivel a kristálycukor fele-fele mennyiségben tartalmaz fruktózt és glükózt (szőlőcukrot). A harmadik eset, amikor szintén a glükózzal alkot elegyet, de nem feltétlen 50-50% arányban, ez az invertcukor. Ebben a formájában természetes módon a mézben, egyes növényi nedvekben is találkozhatunk vele.
Azonban az invertcukor leggyakrabban az élelmiszeripari előállítás folyományaként jön létre, ilyen például a napjainkban sokat emlegetett kukoricaszirup, vagy glükóz-fruktóz szirup. Itt kell nagyon figyelni, mert itt van a kutya elásva!
A glükóz-fruktóz szirupot kukoricából és búzából állítják elő, hogy édességek, befőttek, dzsemek és egyéb élelmiszerek édesítésére használják. Jól jegyezzük meg, mert ezt kell keresni a csomagolt élelmiszerek címkéjén az összetevők között!
Ha megtaláltuk, akkor vagy tegyük vissza a polcra a terméket, vagy figyeljünk arra, hogy minél ritkábban és kisebb mennyiségben fogyasszuk! Teljesen kiiktatni ugyanis legalább olyan nehéz lesz, mint a hidrogénezett (keményített) növényi olajokat/zsiradékokat, vagy a pálmaolajat, mivel olyan sokféle élelmiszert édesítenek vele, hogy felsorolni is nehéz: szénsavas üdítők, gyümölcslevek, ízesített joghurtok, sütőipari termékek, reggelizőpelyhek, gyümölcskonzervek, szószok, öntetek, instant levesek, instant kávék, kávéízesítők...
Érdekesség, hogy a glükóz-fruktóz szirup 5-50% közötti mennyiségben tartalmazhat fruktózt. Ha ez a szám 50 feletti, akkor már fruktóz-glükóz szirup a neve.
A fruktózt a már említett források mellett inulin, izocukor néven is megtalálhatjuk a termékekben.
Gyakran találkozhatunk a következő kifejezéssel is: magas fruktóztartalmú kukorica szirup (high fructose corn syrup, röviden: HFCS), ami lényegében a fruktóz-glükóz szirupot is jelöli. Olcsón előállítható, hosszan eltartható édesítőszer. Napjainkban ez az egyik első számú közellenségnek tekinthető, nem véletlenül. Mindjárt kitérünk arra is, hogy miért.
Előbb essen szó arról, hogy miért is terjedhetett el a fruktóz használata annyira, hogy ma már szinte alig találni olyan terméket, amiben nincs, ill. miért lett szinte kiirthatatlan tévhit az, hogy a cukorbetegeknek fruktózzal „kell" édesítenie. Spoiler: nem kell. A fruktóznak igen alacsony a glikémiás indexe, így a glükózzal összehasonlítva jóval kisebb glikémiás választ vált ki, vagyis nem emeli meg annyira fogyasztást követően a vércukorszintet, nem is serkenti az inzulin kiválasztását.
Ráadásul a fruktóz 1,7-szer édesebb, mint a szacharóz (kristálycukor), és 2,4-szer édesebb, mint a tiszta glükóz. Vagyis így kevesebb fruktóz használatával is kellően édes, finom lehet a végeredmény, ami így még ráadásul energiát is spórol meg a fogyasztó számára a kedvezőbb vércukorszint mellett. Azt hozzáteszem, hogy egységnyi fruktóz ugyanannyi energiát szolgáltat, mint a glükóz vagy más szénhidrátok (4 kcal/gramm), vagyis itt tényleg az édesítőerő és a felhasznált mennyiség számít. Ezek a tények előnyösek lehetnek a cukorbetegek, inzulinrezisztenciával küzdők és a fogyni vágyók számára.
Nem hiába vált a fruktóz amolyan diétás cukorrá és a diabetikus termékek egyik fő édesítőszerévé.
Ma már a diabetikus kifejezés használatát rendeletileg tiltják, mivel sajnos kissé tévútra vitte a legtöbb diétázót. Egyrészt a diabetikus termékek zömmel édességek voltak, másrészt a kevesebb szénhidrátot gyakran zsír helyettesítette, ill. a diétás jelleg miatt könnyű volt elcsábulni a nagyobb mennyiségekre is. De ezek mellett vannak más indokok is.
A fruktóz másik előnyét a sportolók élvezhetik. A sportitalokban ugyanis a fruktóz használata glükózzal kombinálva segíti a nátrium és a folyadék felszívódását, jobban, mintha csak egyikkel vagy másikkal lenne ízesítve a termék. A hosszan tartó, intenzív edzés, sporttevékenység során ez a tulajdonság igen hasznos, amellett, hogy a sportitalok nemcsak az izzadással elvesztett folyadék, hanem az elektrolitok (mint amilyen a nátrium) és az elégetett szénhidrátok mennyiségét is pótolják, így csökkentve a fáradékonyságot és javítva a regenerációt.
Hiába a fent említett lista, a tudományos kutatások eredményei idővel azt igazolták vissza, hogy a túlzott fruktózfogyasztás jóval több hátránnyal jár, mint előnnyel. Azt fontos leszögezni, hogy ez nem a természetes formában (gyümölcsökben, zöldségekben, mézben) előforduló fruktózra, hanem az édesítőszerként, glükóz-fruktóz/fruktóz- glükóz szirupként felhasznált fruktózra értendő!
A túlzásba vitt fruktózfogyasztás növeli a hasi/zsigeri zsír mennyiségét (elsősorban a májra koncentrálva), és emeli a trigliceridszintet is.
Összességében ezáltal hozzájárul a túlsúly, elhízás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma, nem alkoholos zsírmáj kialakulásához és kockázatának növeléséhez is. Elég masszív lista! Ez az összefüggés a statisztikákban is megnyilvánul: azokban az országokban, ahol nőtt a már emlegetett magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirup fogyasztása, ott (függetlenül más tényezőktől, amik szintén fontosak) egyértelműen nőtt a 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága is. Azért ez elég elgondolkodtató...
Persze, nem lehet csak egyetlen tényezőt okolni mindenért, hiszen a nagyobb energia-felvétel és a fizikai aktivitás hiánya ugyanolyan fontos szempont ebben a kérdésben. A fruktóz a glükóznál kevésbé gátolja a ghrelin nevű, étvágyfokozó hatású hormon termelődését, míg az étvágyat csökkentő leptin hormonét viszont gátolja, így lényegében növeli az étvágyat. Nesze, neked bikinialak!
A túl sok fruktóz a fentiek mellett többek között előnytelen módon befolyásolja a bélflórát is, amiről ma már tudjuk, hogy sokkal nagyobb szerepe van az egészségünk megőrzésében, mint korábban képzeltük. Lényeg a lényeg, hogy résen kell lenni és nem csak azt kell nézni, mivel édesítünk, vagy mivel édesített terméket fogyasztunk, hanem fontos a mennyiség és a gyakoriság is. Egy-egy pohár fruktóztartalmú üdítőtől nem leszünk még túlsúlyosak vagy cukorbetegek, de sajnos hosszú távon a rendszeres fogyasztásnak már nem várt következményei is lehetnek.
Ha sportolunk, nem csak hobbi szinten és eseti jelleggel, akkor a sportitalok fogyasztásától sem kell tartani, mivel a kutatások tapasztalata szerint az intenzív sport mellett a fruktóz negatív hatásai sem érvényesülnek annyira. Ezért mindig összességében kell nézni az étrendet és az életmódot. Ha a kanapén henyélve sütizgetünk, akkor ne várjunk csodákat!
Ehetünk gyümölcsöket is, nem ettől lesz bajunk, de azért ne kilószámra tömjük magunkba a körtét, datolyát, szőlőt sem! A nagy mennyiség miatt a szénhidrát-, energiatartalmuk sem vész el, a felesleges cukor zsírként raktározódik így is, úgy is. A cukorbetegek, inzulinrezisztensek egyeztessenek orvosukkal, dietetikusukkal a nekik egyénileg megfelelő mennyiségről!
Kerüljük a fruktózzal, glükóz-fruktóz vagy fruktóz-glükóz sziruppal, kukoricasziruppal, invertcukorral, izocukorral édesített termékeket, különösen a folyadékokat, amikből a nyári melegben sok csúszik! Édesítésre, ha szükséges, használjunk minimális mennyiségű mézet, frissen préselt gyümölcslevet! Ha az energia-, szénhidráttartalom is számít, a szteviával vagy eritrittel barátkozhatunk.
Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.