Egy olasz finomság, ami már nem csak a nemeseké

édesség
PUBLIKÁLÁS: 2019. június 28. 12:53

Mai olasz vezetőanyagunk kapcsán, találtunk egy olyan itáliai süteményt, amit egy édességrajongónak sem sem szabad kihagynia, ha Olaszországban jár. A sfogliatella, vagy sfogliatelle nem egy bonyolult modern sütemény, éppen ellenkezőleg. A sokrétegű, ropogós, töltött süteményt, ami kagylóalakúra nyílik sütés közben, Santarosa néven, a Santa Rosa kolostorban készítették el az 1600-as években. Tehát a Salerno tartományból származó sfogliatella jó hosszú utat járt be, mire a mostani pékségekbe is lejutott.

Forrás: Shutterstock.com

A kolostorból kikerülve a reneszánsz idején elsősorban az uralkodó nemesi családoknak hajtogatták a tésztaleveleket, így akkoriban sfogliatelle della nobilita, azaz a nemesek süteményének is nevezték. Végül egy nápolyi cukrászmester vette meg az eredeti receptet és neki köszönhetően 1818-óta forgalmazzák a soklevelű süteményt.

Mikor mi Olaszországban jártunk, a legtöbb pékségben találkoztunk ezzel a kis szépséggel, de egy kicsit mindenhol másként készítették. Volt ahol édes ricotta sajttal töltötték meg, ami sütés után emlékeztetett a mi túrós batyunk töltelékére, ezt sfogliatelle riccia néven kóstoltuk Nápolyban. A sfogliatelle frolla viszont már nem leveles, hanem omlós tésztából készült így nem volt annyira sokrétegű, mint az eredeti. Az aragosta pedig édesebb töltelékkel, például tejszínes vanília krémmel készül.

A sfogliatella (angol nevén: Lobster tail) megszületése a véletlennek köszönhető. A történetek szerint a kolostor egyik nővére ahelyett, hogy kidobta volna a konyhában maradt búzadarát, tésztát gyúrt belőle, töltelékként pedig szárított gyümölcsöt, cukrot és limoncellot kevert össze. Ezután készített egy "sapka" tésztát, belerakta a tölteléket és a kemencében kisütötte. A nővérek és a kolostor szomszédsága körében hatalmas sikert aratott a hirtelen sütemény.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.