Hamburgerről vagy rosszat, vagy semmit?

nemzeti hamburgernap
PUBLIKÁLÁS: 2018. május 28. 13:46
Lehet szeretni vagy sem, mára azonban már nemcsak a gyorsétkezdék, de a fine dining éttermek menüjén is ott szerepel, és egy jól sikerült hétvégi buli vagy zenei fesztivál sem múlhat el nélküle. Ez a hamburger, ami a legsokoldalúbb szendvicseink egyike.

A kávé mellett a hamburger látványa csapja ki igazán a biztosítékot, ha valaki azt egy dietetikus kezében látja. Te? Ilyet eszel? – kérdezik meghökkenve. Igen, miért ne, havonta, kéthavonta (ahogy megkívánom és lehetőségem adódik) egyszer azért én is lehetek „ember” és ehetek egyet. Hogy jót-e, az más kérdés, mert azért jól meg kell válogatni, hol kapunk minőségi hamburgert, de a helyek száma azért egyre csak nő. Olyannyira, hogy már a street food-ot kínáló autóból kiszolgált hamburgeresek is külön éttermet nyitottak, és már külön ünnepe is van ennek a szendvicsfélének. Hiszen voltaképpen az, de mégis több annál: életérzés is egyben.

Egy klasszikus összeállítás, de mi azért semmiképp nem ajánljuk kólával és sült krumpival! Forrás: Schmidt Judit

Május 28. – a hamburger napja

A nemzeti hamburgernap egy olyan nap, amikor megünnepeljük a nyugati civilizáció egyik sarokkövét - a hamburgert! Míg eredetileg Németországban találták fel (a neve alapján hamar kiderül, honnan származik), addig a népszerűsége az Egyesült Államokban és Kanadában aratott igazán elsöprő sikert. Május 28-án minden esetre ezt a megosztó, számtalan változatban kapható, de soha meg nem unható szendvicset ünnepeljük világszerte.

Senki sem tudja igazán, mikor jött létre ez az ünnep, de aki kitalálta, nyilván nagyon szerette a hamburgert. Ráadásul senki sem ismeri igazán a hamburger valódi történetét, bár az élelmiszer-történészeknek van néhány ötlete a témával kapcsolatban, és nem csak a neve kapcsán. De még az sem biztos teljesen.

A hamburger eredete – ködös legendák

Úgy hírlik, hogy a modern hamburger egészen az ősi civilizációkhoz, például Egyiptomig is visszavezethető (vajon mit szólnak ehhez a görögök?). Az egyiptomiak olyan darált húsokat készítettek, amelyeket pogácsákká gyúrtak és fűszerekkel ízesítettek.

Azért a rómaiaknak is van hozzá némi köze egy másik eredettörténet szerint, csak akkoriban Aesichia Amentata volt még a neve („kilapított húsgombóc”) a sóval, borssal fűszerezett, forró vaslemezen kisütött húspogácsának, amit salátalevél, és más zöldségek mellett egy jókora zsömlébe tettek.
Dzsingisz kán mongol hadserege is evett darált húsból készült pogácsákat, akkoriban bárányhúsból. Azonban az ő pogácsáikat a lovak nyerge alá helyezték, így a ló és a nyereg közötti súrlódás puhította meg a húst. Ezután fogyasztották el az így kapott végeredményt, nyersen. A mongol hadsereg darált húsa végül Oroszországba is eljutott, ahol a Steak Tartare-ra alakult, ami nyers marhahúst jelent (némileg vitatott, hogy az általunk is ismert tatár bifsztekkel milyen kapcsolatban áll, vélhetően az elődje). A 16. század folyamán a Steak Tartare Oroszországból Németországba utazott kereskedelmi útvonalakon keresztül, egy orosz kikötőtől a hamburgi kikötőig. Végül ott tényleg elkezdett átalakulni azzá az étellé, amit ma mindannyian (de legalább is sokan) ismerünk és szeretünk.

A Hamburg Steak, ahogy most hívják, népszerűvé vált a német tengerészek körében. Ezeket a hamburgi steakeket a német bevándorlók, akik a 18. és a 19. században jutottak el arra, elvitték az Egyesült Államokba. Innentől már a hamburger amerikaivá alakult át.

Ínycsiklandó tud lenni bármelyik változata, ez nem is vitás! Forrás: Shutterstock / Fedorovacz/Fedorovacz

A név egyébként onnan is eredhet, hogy egy amerikai bombázós repülő pilótája találta ki a gyorséttermek láncának az ötletét, és éppen Hamburg felett repült, amikor ez az ötlet kipattant a fejéből. Egy másik forrás szerint mivel Hamburg volt a legforgalmasabb kikötő, ahonnan a kivándorlók útnak indultak Amerikába a 19. századi nagy kivándorlási hullám idején, ennek alapján nevezték el a szendvicset hamburgernek.

A közös nevező tehát mindenképpen Hamburg, ezt leszögezhetjük, viszont ma már százféle hamburger létezik. Mindenki megtalálja a saját ízvilágát, legyen az marhás, csirkés, pulykás, libás, sertéshúsos, szalonnás, halas, húsmentes, vegán, vagy újabban gluténmentes, sőt, kapaszkodjon meg: rovarburger is létezik már.

Vegán hamburger a zsömlében kis csavarral: Linzben kóstoltuk Forrás: Hollosye / Travelo

Szaftos kis tények a hamburgerről

• A hamburgerek az eladott szendvicseknek majdnem a felét teszik ki
• Az amerikaiak több mint 50 milliárd hamburgert fogyasztanak évente. Látszik is rajtuk...
• A McDonald's 75 hamburgert értékesít másodpercenként (azaz 270 ezer hamburgert óránként!)
• A sajt az 1920-as években lett népszerű kiegészítője a hamburgereknek.
• A világ legnagyobb hamburgerjét 2012. szeptember 2-án készítették el a Black Bear Casino Resortban, Carltonban, Minnesota városában, a súlya 2014 font (913,54 kg) volt.
• Újabban sült hasábburgonya helyett az ínyenc hamburgerezők már édesburgonya köretet is kínálnak a szendvicsek mellé. Bár ugyanúgy olajban sütik, így a zsírtartama nem kisebb, de a rosttartalma és a glikémiás indexe valamivel kedvezőbb, ha nem zavar bennünket az enyhén édeskés íze.

Ünnepi étek

Az amerikai nemzeti hamburger napot különféle módon lehet megünnepelni, ha szeretjük a hamburgert. Csinálhatunk egy hamburger-témájú bulit, ehetünk minden étkezéshez hamburgert (ezt nem ajánljuk, azért a túlzásoknak is van határa), elmehetünk a kedvenc hamburgerezőnkbe, vagy éppen elkészíthetjük otthon a saját hamburgerünket. Ha csak lehet, azért minél több zöldséggel készítsük! Nem vétek, de a hasnyálmirigyünk hálás lesz, ha finomlisztes helyett teljes kiőrlésű lisztből készült a buci vagy a zsemle, amire az alaposan átsütött húspogácsát tesszük. Ha nem muszáj, nem kell feltétlenül sült krumplival kérni, készíteni, így nem aggódunk annyira a kalóriák miatt sem. Ha pedig nem cukros kólával vagy üdítővel, hanem csak vízzel vagy cukormentes limonádéval kísérjük a falatokat, akkor meg pláne nem.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.